Podizanje lica i vrata (Face lifting )

Kako se manifestuje starenje lica? Manifestuje se opuštanjem kože, spuštanjem masnih jastučića obraza, stvaranjem dubokih bora koje se pružaju od nosa do ugla usana (nazolabijalna brazda) i stvaranjem bora u predelu usana i donje vilice. Starenje lica se ne može odvojiti od starenja kože i mišića vrata. Uočljiv znak starenja lica je i gubitak lepe, prave linije donje vilice. Proteklo vreme ostavlja na licu bore pri čemu se gube jasne konture lica.

Kada treba uraditi fejslifting?

Kad vaše lice ima katakteristike koje su opisane, kad više ne pomaže ubrizgavanje filera, botoksa ili zatezanje kože kapaka, ako imate više od 45 godina – tada treba uraditi fejslifting. Naravno, ne postoji striktna starosna granica. Kod nekih osoba se starenje dešava ranije i intenzivnije, kod nekih pak kasnije. To zavisi od prirodnih karakteristika kože, načina života i životnih navika (ishrana, upotreba alkohola, pušenje).

Vrste fejsliftinga

Operacije se mogu uraditi na jednom ograničenom delu lica ili na celom licu.

Midface lift je podizanje srednjeg dela lica.To je pogodna operacija za mlade pacijente i one koji žele brži oporavak. Ovom operacijom rešava se srednji deo lica, opuštenost obraza ispod donjeg kapka, i gornje usne.

Face lift (Rhytidectomia) je podizanje i zatezanje donje dve trećine lica i vrata, ublažavanje duboke bore koja se pruža od nosa do ugla usana, uklanjanje masnih jastučića koji se nalaze na ivici donje vilice. Ovo se postiže uklanjanjem viška kože i zatezanjem mišića. Nakon ove operacije oporavak je nešto duži, a rezultat je mlađe i atraktivno lice.

Kako se izvodi operacija?

Po pravilu, rez počinje visoko u slepoočnoj regiji i nastavlja se ispred uva, potom iza uva a zatim duž kosmatog dela vrata. Nakon reza koža se odiže u predelu obraza, donje vilice i vrata. Mišići lica se zatežu u suprotnom smeru od smera zemljine teže. Nakon toga koža se zateže i višak uklanja. Na kraju se rana ušije. Zavoji se postave oko lica i stoje 24 sata nakon čega se mogu ukloniti a pacijent može da se kupa, umiva i pere kosu. Smetnje koje ima pacijent posle operacije su osećaj napetosti u predelu lica i vrata. Otok i podlivi traju od 7 do 10 dana. Konci se skidaju desetak dana posle operacije.

Primena zlatnih niti je hirurška procedura kojom se opuštena meka tkiva donje dve trećine lica vraćaju u prvobitni položaj pomoću eliptično postavljenih niti. Ovim zahvatom daje se mladolik izgled licu, postiže se oštra linija donje vilice i jasna granica između glave i vrata. Ova vrsta fejslifta je manje invazivna metoda od klasičnog facelifta, radi se brže i sigurnije, rez na koži je manji a oporavak posle ove operacije je mnogo brži.

facelifting
Pre
facelifting
Posle

Zatezanje vrata

Zatezanje vrata ili neck lifte ima takođe veliku važnost. Estetska korekcija vrata uključuje jednu operativnu proceduru ili kombinaciju više njih. Kod mlađih osoba obično je dovoljna liposukcija vrata. Povremeno je potrebna i augmentacija (uvećanje) brade. Kod osoba srednje životne dobi, kad postoji višak masnog tkiva i opuštenost mišića vrata, liposukcija vrata i približavanje (plikaciju) mišića platizma daje veoma lepe efekte. U starijim godinama, ukoliko postoji značajan višak kože, pored navedenih procedura, treba uraditi zatezanje kože vrata. Sve jedno za koju se proceduru odlučimo, rez je mali,veoma diskretan a ožiljak je kasnije neprimetan.

Preoperativna priprema za estetsku korekciju lica i vrata podrazumeva detaljnu analizu izgleda pacijenta od strane hirurga, zapažanja i želje pacijenta i brižljivo planiranje operacije.

Vrsta anestezije

Fejslifting se najčešće radi u opštoj anesteziji, liposukcija vrata i plikacija platizme se rade u lokalnoj anesteziji. Zatezanje kože vrata i povećanje brade zahteva anlgosedaciju ili opštu intavensku anesteziju. Odluka o anesteziji se donosi nakon pregleda od strane kardiologa i anesteziologa i u zavisnosti od stava pacijenta.

Lifting lica i vrata se mogu kombinovati sa zatezanjem očnih kapaka, podizanjem obrva ili ugradnjom implantata, što dodatno poboljšavamo celokupni izgled lica. Glatko i osveženo lice možemo postići primenom lasera ili snažnim pilingom lica.

Komplikacije fejsliftinga

Komplikacije koje mogu da se jave su: krvarenje, infekcija, asimetrija, utrnulost lica, osećaj zatezanja i dehiscencija (otvaranje rane). Priprema za fejslifting je uvek temeljna tako da se komplikacije dešavaju retko i po pravilu su blage. Nabrojane komplikacije ne moraju bitno uticati na krajnji rezultat, nepovoljnost je jedino to što se zbog određenih komplikacija produžava lečenje i postoperativni oporavak. Treba naglasiti da se kod osoba koje su višegodišnji pušači češće dešava dehiscencija zbog oštećenih krvnih sudova. Zbog toga je u okviru preoperativne pripreme potrebno uraditi i ultrazvučni pregled krvnih sudova vrata i arterija lica. Na taj način pacijent i njegov hirurg plastičar će biti upoznati sa rizikom od dehiscencije i moći će da donesu odluku o operaciji. Naravno, dehiscencija nije komplikacija koja se ne može rešiti, sanira se vrlo lako, ponovnim ušivanjem rane u uslovima lokalne anestezije. Nakon te intervencije rana može uredno zarasti ali se tada može očekivati vidljiv ožiljak. 

Želite da zakažete plastičnu operaciju?Podeli tekst:

Dr Vesna Rakić je plastični hirurg sa preko 10.000 operacija tumora kože i ostalih operacija u svom iskustvu. U Kliničkom Centru Srbije je radila od 2001. do 2016. godine, nakon toga je osnovala privatnu praksu Estetika...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Ivana Bogdanovic 15.01.2023

    Dobar dan koja je cena midface liftinga?Pozdrqv


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde