Vađenje silikona ili biopolimera iz usana


Pojam "trajni filer" zvuči primamljivo i obećava da možemo povećati usne ili popuniti bore - jednom zauvek. Naravno, to je moguće, a ubrizgavanje trajnih filera nosi sa sobom niz mogućih komplikacija. Jedna od najznačajnijih je formiranje granuloma.

Granulom je kvržica u usnama i ispod kože. Javlja se nakon intervencija kod kojih je doslo do većeg uvećanja usana, odnosno kada je ubrizgano više filera. 
Ovo je retka komplikacija, ali može biti bolna i može se pojaviti u vidu više kvržica.

Granulomi usnama daju asimetričan oblik. Nekada su kvržice tako male da se ne vide golim okom, ali daju neprijatan osećaj da postoji strano telo u samom tkivu usne. To je razlog da se silikon ili biopolimer hirurški odstrani.

Operacija vađenja biopolimera (silikona) iz usana


Izvodjenje operacije vađenja silikona ili biopolimera iz usana se izvodi u uslovima lokalne anestezije, kroz manji rez sa unutrašnje strane usana, odstrani se trajni filer i rana zatvori finim koncima.
vadjenje-silikona-biopolimera-pre vadjenje-silikona-biopolimera-posle
Pre Posle

Posle operacije

U prvih nekoliko sati postoji otok i bol blažeg intenziteta. Rešava se blagim analgeticima, tabletama protiv bolova. U prvih nekoliko dana od operacije, ne savetuje se uzimanje tople hrane. Rana brzo zarasta, konci se sami razgrađuju. Otok traje 2-3 dana. Nakon deset dana, rez je neprimetan, nema ožiljka.
Podeli tekst:

Dr Vesna Rakić je plastični hirurg sa preko 10.000 operacija tumora kože i ostalih operacija u svom iskustvu. U Kliničkom Centru Srbije radi od 2001 godine.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde