Vađenje silikona ili biopolimera iz usana

Pojam "trajni filer" zvuči primamljivo i obećava da možemo povećati usne ili popuniti bore - jednom zauvek. Naravno, to je moguće, a ubrizgavanje trajnih filera nosi sa sobom niz mogućih komplikacija. Jedna od najznačajnijih je formiranje granuloma.

Granulom je kvržica u usnama i ispod kože. Javlja se nakon intervencija kod kojih je doslo do većeg uvećanja usana, odnosno kada je ubrizgano više filera. 
Ovo je retka komplikacija, ali može biti bolna i može se pojaviti u vidu više kvržica.

Granulomi usnama daju asimetričan oblik. Nekada su kvržice tako male da se ne vide golim okom, ali daju neprijatan osećaj da postoji strano telo u samom tkivu usne. To je razlog da se silikon ili biopolimer hirurški odstrani.

Operacija vađenja biopolimera (silikona) iz usana


Izvodjenje operacije vađenja silikona ili biopolimera iz usana se izvodi u uslovima lokalne anestezije, kroz manji rez sa unutrašnje strane usana, odstrani se trajni filer i rana zatvori finim koncima.
vadjenje-silikona-biopolimera-pre vadjenje-silikona-biopolimera-posle
Pre Posle

Posle operacije

U prvih nekoliko sati postoji otok i bol blažeg intenziteta. Rešava se blagim analgeticima, tabletama protiv bolova. U prvih nekoliko dana od operacije, ne savetuje se uzimanje tople hrane. Rana brzo zarasta, konci se sami razgrađuju. Otok traje 2-3 dana. Nakon deset dana, rez je neprimetan, nema ožiljka.

Podeli tekst:

Dr Vesna Rakić je plastični hirurg sa preko 10.000 operacija tumora kože i ostalih operacija u svom iskustvu. U Kliničkom Centru Srbije je radila od 2001. do 2016. godine, nakon toga je osnovala privatnu praksu Estetika...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Milica Ilic 07.11.2022

    Postovani meni je amputirana distalna falanga palca desne noge zbog acralnog lentigioznog melanoma. Morala bih negde napraviti protezu tj zamenu nedostajuceg dela prsta. Mozete li mi pomoci da nadjem gde i ko to radi u Srbiji? Pozdrav.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde