Labioplastika


Šta je labioplastika?

Male polne usne mogu biti uvećane iz više razloga. U nekim slučajevima je to urođeno, dok se kod drugih to javlja sa godinama.

Uvećane velike i male polne usne uglavnom nastaju kod žena koje su se se porađale, ali i usled starenja. One su uzrok velikog broja nelagodnosti, infekcija i izbegavanja seksualnih aktivnosti kod žena i baš zbog ovog se pacijentkinje obrate lekaru.

Oko pet odsto svih žena ima uvećane male polne usne, ali se o ovoj temi ne govori dovoljno čak ni u lekarskim krugovima.

Ipak, stid i sramežljivost ne treba da budu prepreka u rešavanju ovog problema. Jedino rešenje ovog funkcionalnog i estetskog problema je operacija uvećanih malih polnih usanalabioplastika.

Labioplastika je spoj rekonstruktivne i estetske hirurgije u cilju korigovanja hipertrofije malih polnih usana. Ovom operacijom se male polne usne, koje su uvećane, rekonstruišu da bi dobile svoj prirodni anatomski izgled i funkciju.

Razlozi za operaciju uvećanih malih stidnih usana (labioplastiku):

 • Funkcionalno ometanje seksualnog odnosa
 • Bol tokom seksualnih odnosa
 • Problem kod održavanja lične higijene
 • Osećaj neprijatnosti prilikom nošenja određene vrste garderobe
 • Smetnje pri sportskim aktivnostima, a nekada i pri uobičajenim svakodnevnim aktivnostima
 • Mogu biti uzrok infekcija, svraba i suvoće intimne regije
 • Estetski su neprihvatljive mnogim damama
 • Otok stidnih usana i njihovo uvlačenje u vaginu što može biti uzrok manjih povreda
 • Nezadovoljstvo svojim telom i nesigurnost u intimnim odnosima

Bez obzira na godine života i razlog koji dominira, žene ne treba da se stide i da problem sa uvećanim stidnim usnama doživljavaju kao trivijalan jer to nije. Uvećane polne usne utiču na smanjenje kvaliteta života i doživljaj žene o sebi kao o seksualnom biću.

Lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, pre svega, ima razumevanja za ovu problematiku i psihološke probleme koji je prate.

Labioplastikom se postižu odlični estetski i funkcionalni rezultati. Uvećane male polne usne postaju manje, jedrije i imaju prirodan izgled. Kod žena koje su rađale rekonstrukcija dovodi do prirodnog izgleda od pre trudnoće.

Kako izgleda operavija malih stidnih usana?

Procedura labioplastike nije komplikovana, izvodi se najčešće u lokalnoj anesteziji (može uz analgosedaciju), traje oko pola sata, do sat vremena.

Labioplastika može da se obavi i u opštoj anesteziji ukoliko je pacijentkinji tako lakše. Najpre se regija namaže anestetikom u obliku kreme, a zatim se daje lokalni anestetik injekcijom.

Koristi se savremena mikrohirurška tehnika koja podrazumeva vrlo mali i tanak rez, iza koga ostaje ožiljak tanak kao vlas kose. Stidne usne se preoblikuju, a višak kože i drugih tkiva se uklanja po potrebi. Operacija se obavlja nakon menstrualnog ciklusa.

Obzirom da se koriste resorptivni konci nije potrebno skidanje konaca kod lekara.

Nije redak slučaj da kada je uvećana mala polna usna samo sa jedne strane, labioplastika obuhvata i korekciju asimetrije malih polnih usana.

Komplikacije kod labioplastike su vrlo retke, čak manje od jedan odsto slučajeva, a odnose se na blaže infekcije, podlivi i krvarenje. Da bi se pomenute komplikacije prevenirale potrebno je da se pacijent pridržava saveta o postoperativnoj nezi.

Labioplastika - smanjenje polnih usana

Druge metode u podmlađivanju intimne regije

Postoje i novije procedure i tehnike za podmlađivanje intimne regije, koja vremenom gubi jedrinu i pun sjaj. Ove procedure su: 

 • Laserska procedura
 • PRP tretman
 • Fileri
 • Implanti
 • Operacija

Sve ovo se posebno može primeniti kod žena nakon porođaja, kada se tretman bira shodno željama i potrebama pacijentkinja. Takođe, tu su i liposukcija Venerinog brega, oslobađanje klitorisa tzv. mufa, naglašavanje velikih polnih usana itd. 

Vaginoplastika se primenjuje kod žena nakon porođaja i nakon akušerskih intervencija. Njen cilj je povratak na stanje pre trudnoće i porođaja. 


Podeli tekst:

Dr Dragana Petrović-Popović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetiske hirurgije. Dragana je oduvek stremila da rad sa pacijentima koji boluju od melanoma podigne na viši nivo, te otuda ne čudi što je upravo...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Dragana Petrovic-Popovic 24.02.2020

  Postovana Andrijana, sportskim ativnostima se mozete vratiti nakon 7-10 dana, tj nakon skidanja konaca a seksualni odnosi su dozvoljni nakon mesec dana. Pregled mozete zakazati preko sajta Stetoskop, cenovnik mojih usluga se nalazi pored moje biografije. Srdacan pozdrav,


 2. Andrijana 25.01.2020

  Koja je cena smanjenja stidnih usana i koliko traje oporavak odnosno za koliko vremena se mogu vratiti redovnim treninzima u teretani i seksualnim odnosima? Hvala. Andrijana


 3. Eva 24.01.2020

  Moram Vam reci da je moj zivot poceo nakon sto sam problema resila uspesnom operacijom kod dr Dragana Petrovic-Popovic


 4. Olivera 08.06.2019

  Ne možete da zamislite kakav problem predstvalju uvećane posle usne, nakon operacije sam kao nova, potpuno drugi život, pišite mi slobodno za sva pitanja, ne mogu da prežalim sto sam toliko vremena izgubila dok nisam pronašla doktorku Petrović-Popović, jer se ovaj problem toliko lako hirurški rešava, pa čak je i po ceni vrlo pristupačan, nema razloga živeti i mučiti se kada je rešenje tako jednostavno i dostupno.


 5. Ivana 07.06.2019

  Uvećane polne usne predstavljaju temu o kojoj se malo govori i zna, čak i moj ginekolog nije imao odgovor na moja pitanja ali ni razumevanje za moje tegobe. Teško je naci pravog strucnjaka ali zahvaljujući prijateljima došla sam do doktorke Petrović-Popović i moj problem je rešen jednom jednostavnom operacijom u lokalnoj anesteziji. Zahvat je rekonstruktivan a rezultat je besprekoran, kao da sam rodjena takva, nema oziljka ali ono što je najbitnije je da nema vise tegoba. Drage dame, oslobodite se i potražite pravog stručnjaka


 6. julijana 07.06.2019

  Operisala me je dr Dragana Petrović Popović, prezadovoljna sam rezultatom, sve je prošlo tačno onako kako mi je doktorka rekla, detaljno me je pripremila i spremila za operaciju kao i za oporavak koji je lak.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde