Labioplastika

Hipertrofične male stidne usne mogu biti urođene ili stečene (nakon trudnoće, porođaja, kao normalan proces starenja) i kao takve se javljaju relativno često u većem ili manjem stepenu izraženosti. One su uzrok velikog broja nelagodnosti, infekcija i izbegavanja seksualnih aktivnosti kod žena i baš zbog ovoga se pacijentkinje obraćaju lekaru.

Šta je labioplastika | Zašto se radi | Kako izgleda operacija | Priprema | Komplikacije | Rezultati i oporavak |  

Labioplastika
Oko 5% svih žena ima uvećane male stidne usne, ali se o ovoj temi ne govori dovoljno, čak ni u lekarskim krugovima.

Šta je labioplastika?

Labioplastika je operacija uvećanih malih polnih usana. Ona predstavlja spoj rekonstruktivne i estetske plastične hirurgije u cilju rekonstrukcije (smanjivanja ili preoblikovanja) hipertrofičnih malih stidnih usana, kako bi one dobile svoj prirodni anatomski izgled i funkciju.

Nije redak slučaj da, kada je uvećana mala stidna usna samo sa jedne strane, labioplastika obuhvata i korekciju asimetrije malih polnih usana.

Koliko je labioplastika česta?

Poslednjih godina, labioplastika postaje veoma često izvođena operacija, kako u svetu, tako i kod nas. Ovaj trend prate i ostale metode koje se primenjuju u ovoj regiji, kao što su izbeljivanje intimne zone, vagino plastika, korekcija epiziotomije, sužavanje ulaza vagine, augmentacija velikih polnih usana i slično.

Američko društvo plastičnih hirurga (ASPS) objavilo je da je labioplastika u 2016. godini u Americi obavljena preko 12.000 puta, što je u tom trenutku predstavljalo porast za 39% u odnosu na prethodne godine. Trend rasta obavljanja labioplastike zabeležen je i kod nas.

Zašto se radi labioplasika?

Hipertrofične male stidne usne ne predstavljaju samo estetsku smetnju, već mogu uzrokovati i funkcionalne smetnje i tegobe. Razlozi zbog kojih se obavlja labioplastika mogu biti:

 • nezadovoljstvo svojim telom i nesigurnost u intimnim odnosima
 • problem kod održavanja lične higijene
 • funkcionalno ometanje seksualnog odnosa
 • bol tokom seksualnog odnosa
 • osećaj neprijatnosti prilikom nošenja određene vrste garderobe
 • smetnje pri sportskim aktivnostima, a nekada i pri uobičajenim, svakodnevnim aktivnostima
 • uzrokovanje infekcija, svraba i suvoće intimne regije
 • otok stidnih usana, njihovo uvlačenje u vaginu i posledične povrede

Bez obzira na godine života i razlog koji dominira, žene ne treba da se stide ovog problema i ne treba da ga doživljavaju kao trivijalan, jer on to nije. Uvećane polne usne mogu uticati na smanjenje kvaliteta života, kao i na sniženo samopouzdanje, posebno kada se radi o intimnim odnosima.

Labioplastiku mogu raditi sve žene, s tim da je za maloletne pacijentkinje potrebna saglasnost roditelja kao i za bilo koju drugu operaciju. 

Lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije se u svojoj praksi susreće sa ovom problematikom i ima razumevanja za nju, kao i za psihološke probleme koji je mogu pratiti.

Kako izgleda operacija uvećanih malih polnih usana?

Procedura labioplastike nije komplikovana, izvodi se najčešće u lokalnoj anesteziji (može uz analgosedaciju) i traje oko pola sata, do sat vremena. Koristi se savremena mikrohirurška tehnika koja podrazumeva vrlo mali i tanak rez, iza koga ostaje ožiljak tanak kao vlas kose. Stidne usne se preoblikuju, a višak kože i drugih tkiva se uklanja po potrebi.

Kada uraditi labioplastiku?

Ovo je operacija koja spada u domen dnevne hirurgije i ne zahteva posebne pripreme, kao ni dug oporavak, tako da nije potrebno mnogo planiranja unapred, već se operacija obavlja onda kada pacijentkinji to najviše odgovara, naravno u dogovoru sa hirurgom.

Ono što jeste važno znati je da se operacija obavlja nakon menstrualnog ciklusa.

Takođe, labioplastiku, kao i druge neurgentne operacije, ne treba izvoditi tokom trudnoće.

Šta očekivati na prvom pregledu?

Prvi pregled podrazumeva detaljan razgovor o željama i očekivanjima pacijentkinje, o njenom trenutnom zdravstvenom stanju, istoriji bolesti i eventualnim prethodnim intervencijama, kao i klinički pregled kojim se konstatuje da li hipertrofične male usne postoje i u kom stepenu su izražene. Potom sledi plan operacije koji će pacijentkinji omogućiti željeni izgled.

Lokalna ili opšta anestezija?

Labioplastika se izvodi u lokalnoj anesteziji i kao takva je veoma komforna i bezbolna. Pri lokalnoj anesteziji, regija se najpre namaže anestetikom u obliku kreme, a zatim se daje lokalni anestetik injekcijom.

Labioplastika može da se obavi i u opštoj anesteziji ukoliko je to želja pacijentkinje, ali konačnu odluku, a na osnovu uzimanja u obzir različitih faktora, donose hirurg i anesteziolog.

Da li je labioplastika opasna?

Ova operacija ne spada u operacije koje nose rizik.

Kako izgleda priprema za operaciju?

Sama operacija ne zahteva ozbiljniju pripremu. Ono što joj prethodi su rutinski preoperativni pregledi, a potrebno je uraditi i kompletnu krvnu sliku i biohemijske analize kao i koagulacioni status (ovo su analize koje se rade iz krvi). Uobičajeni savet pred labioplastiku je i taj da žena prestane da uzima lekove koji izazivaju produženo krvarenje kao što su Andol i Aspirin.

Rizici i komplikacije

Komplikacije kod labioplastike su vrlo retke, dešavaju se u manje od 1% slučajeva, a to mogu biti:

 • blaže infekcije
 • podlivi
 • krvarenje

Komplikacije se pedantnom operativnom tehnikom mogu prevenirati i svesti na minimum, a pored toga je veoma važno da se pacijentkinja pridržava saveta lekara o postoperativnoj nezi, kako se komplikacije ne bi naknadno javile.

Rezultati labioplastike i oporavak

Labioplastika - pre i posle
Ilustracija izgleda malih stidnih usana pre i posle labioplastike.

Labioplastikom se postižu odlični estetski i funkcionalni rezultati koji su vidljivi odmah nakon operacije. Uvećane male stidne usne postaju manje, jedrije i imaju prirodan izgled. Kod žena koje su rađale, rekonstrukcija dovodi do prirodnog izgleda koji je postojao pre trudnoće.

Oporavak od labioplastike je lak, odmah nakon operacije pacijentkinja se otpušta kući i eventualno je potrebno popiti analgetik protiv bolova. Od lekara se dobijaju svi potrebni saveti vezani za higijenski režim, a već dan nakon operacije, pacijentkinja se može vratiti uobičajenim životnim aktivnostima, uključujući i putovanja.

Ono što nije dozvoljeno odmah nakon operacije su sport i fizičko opterećenje. Sa sportskim aktivnostima pacijentkinja može početi tek nakon skidanja konaca i kontrole, a seksualni odnosi se preporučuju tek mesec dana nakon operacije. 

Konci se skidaju između sedmog i desetog dana, onda kada pacijentkinja dolazi i na kontrolu.

Kako održavati higijenu nakon labioplastike?

Higijena se održa uobičajeno - tuširanjem mlakom vodom i blakim medicinskim šamponom koji će preporučiti lekar. 

Da li labioplastika smanjuje osetljivost u intimnoj regiji?

Upravo suprotono, pacijentkinje navode da je kvalitet seksualnog odnosa u značajnoj meri poboljšan nakon ove operacije.

Da li su rezultati labioplastike zagarantovani?

Da, a pacijentkinji pre operacije može biti tačno pokazano kako će male polne usne izgledati nakon operacije.

Da li su rezultati labioplastike trajni?

Rezultati ove operacije jesu trajni, odnosno dovoljna je samo jedna operacija. Nije potrebno ponavljati je sa starenjim ili menopauzom, niti nakon porođaja. 


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa labioplastikom>>>>>


 


Podeli tekst:

Dr Dragana Petrović-Popović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetiske hirurgije. Dragana je oduvek stremila da rad sa pacijentima koji boluju od melanoma podigne na viši nivo, te otuda ne čudi što je upravo...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 10

 1. Ines 17.04.2024

  Najbolja doktorka u Evropi i šire za labioplastiku.


 2. Dragana Petrovic Popovic 29.08.2022

  Poštovana Ivana, Cenu mozete pogledati na sajtu Stetoskopa, Srdacan pozdrav,


 3. Amber 05.05.2022

  Na osnovu preporuke prijateljice doputovala sam iz Amerike zbog ove operacije. Doktorka je sve organizovala precizno u minut postujuci moje vreme i broj dana koje sam planirala da provedem u Beogradu. Zahvalna sam doktorki Dragana na profesionalizmu, ljubaznosti i perfekciji!


 4. Ivana Jeminovic 22.11.2020

  Koja je cena operacije usmina?


 5. Dragana Petrovic-Popovic 24.02.2020

  Postovana Andrijana, sportskim ativnostima se mozete vratiti nakon 7-10 dana, tj nakon skidanja konaca a seksualni odnosi su dozvoljni nakon mesec dana. Pregled mozete zakazati preko sajta Stetoskop, cenovnik mojih usluga se nalazi pored moje biografije. Srdacan pozdrav,


 6. Andrijana 25.01.2020

  Koja je cena smanjenja stidnih usana i koliko traje oporavak odnosno za koliko vremena se mogu vratiti redovnim treninzima u teretani i seksualnim odnosima? Hvala. Andrijana


 7. Eva 24.01.2020

  Moram Vam reci da je moj zivot poceo nakon sto sam problema resila uspesnom operacijom kod dr Dragana Petrovic-Popovic


 8. Olivera 08.06.2019

  Ne možete da zamislite kakav problem predstvalju uvećane posle usne, nakon operacije sam kao nova, potpuno drugi život, pišite mi slobodno za sva pitanja, ne mogu da prežalim sto sam toliko vremena izgubila dok nisam pronašla doktorku Petrović-Popović, jer se ovaj problem toliko lako hirurški rešava, pa čak je i po ceni vrlo pristupačan, nema razloga živeti i mučiti se kada je rešenje tako jednostavno i dostupno.


 9. Ivana 07.06.2019

  Uvećane polne usne predstavljaju temu o kojoj se malo govori i zna, čak i moj ginekolog nije imao odgovor na moja pitanja ali ni razumevanje za moje tegobe. Teško je naci pravog strucnjaka ali zahvaljujući prijateljima došla sam do doktorke Petrović-Popović i moj problem je rešen jednom jednostavnom operacijom u lokalnoj anesteziji. Zahvat je rekonstruktivan a rezultat je besprekoran, kao da sam rodjena takva, nema oziljka ali ono što je najbitnije je da nema vise tegoba. Drage dame, oslobodite se i potražite pravog stručnjaka


 10. julijana 07.06.2019

  Operisala me je dr Dragana Petrović Popović, prezadovoljna sam rezultatom, sve je prošlo tačno onako kako mi je doktorka rekla, detaljno me je pripremila i spremila za operaciju kao i za oporavak koji je lak.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde