Labioplastika


Šta je labioplastika?

Labioplastika je operacija koja je spoj rekonstruktivne i estetske hirurgije u cilju rekonstrukcije malih polnih usana . U poslednje vreme sve se vise priča o labioplastici, vaginoplastici, rejuvenaciji (podmlađivanju) polnih organa i o kontraverznoj himenoplastici.

Kako izgleda operavija malih stidnih usana?

Ovo je operacija kojom se male polne usne, koje su uvećane, rekonstruišu da bi dobile svoj prirodni anatomski izgled i funkciju. Male polne usne mogu biti uvećane iz više razloga, ali najčešće je to urođeno. Nije redak slučaj kada je uvećana mala polna usna samo sa jedne strane, pa labioplastika obihvata i korekciju raznih vrta asimetrija malih polnih usana.

Uvećane male polne usne najčešće funkcionalno ometaju seksualni odnos, izazivaju osećaj neprijatnosti prilikom nošenja određene vrste garderobe, smetaju pri sportskim aktivnostima, a nekada i pri uobičajenim svakodnevnim aktivnostima, a tu su i češće infekcije, svrab i suvoća. Naravno estetsku komponentu ne treba zaboravit i zanemaritii, tako da je cilj ove operacije potpuni funkcionalni učinak i estetski željeni izgled intimne regije.

Labioplastika - smanjenje polnih usana

Procedura labioplastike nije komplikovana, izvodi selokalnoj anesteziji, traje pola sata i ne zahteva oporavak.

Treba reći da oko 5 odsto svih žena ima uvećane male polne usne, ali se o ovoj temi ne govori dovoljno čak ni u lekarskim krugovima.

Druge metode u podmlađivanju intimne regije

Postoje i novije procedure i tehnike za podmlađivanje intimne regije, koja vremenom gubi jedrinu i pun sjaj. Ove procedure su: 

 • Laserska procedura
 • PRP tretman
 • Fileri
 • Implanti
 • Operacija

Sve ovo se posebno može primeniti kod žena nakon porođaja, kada se tretman bira shodno željama i potrebama pacijentkinja.

Takođe, tu su i liposukcija Venerinog brega, oslobađanje klitorisa tzv. mufa, naglašavanje velikih polnih usana itd. 

Vaginoplastika se primenjuje kod žena nakon porođaja i nakon akušerskih intervencija. Njen cilj je povratak na stanje pre trudnoće i porođaja. 


Podeli tekst:

Dr Dragana Petrović-Popović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetiske hirurgije. Dragana je oduvek stremila da rad sa pacijentima koji boluju od melanoma podigne na viši nivo, te otuda ne čudi što je upravo...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Olivera 08.06.2019

  Ne možete da zamislite kakav problem predstvalju uvećane posle usne, nakon operacije sam kao nova, potpuno drugi život, pišite mi slobodno za sva pitanja, ne mogu da prežalim sto sam toliko vremena izgubila dok nisam pronašla doktorku Petrović-Popović, jer se ovaj problem toliko lako hirurški rešava, pa čak je i po ceni vrlo pristupačan, nema razloga živeti i mučiti se kada je rešenje tako jednostavno i dostupno.


 2. Ivana 07.06.2019

  Uvećane polne usne predstavljaju temu o kojoj se malo govori i zna, čak i moj ginekolog nije imao odgovor na moja pitanja ali ni razumevanje za moje tegobe. Teško je naci pravog strucnjaka ali zahvaljujući prijateljima došla sam do doktorke Petrović-Popović i moj problem je rešen jednom jednostavnom operacijom u lokalnoj anesteziji. Zahvat je rekonstruktivan a rezultat je besprekoran, kao da sam rodjena takva, nema oziljka ali ono što je najbitnije je da nema vise tegoba. Drage dame, oslobodite se i potražite pravog stručnjaka


 3. julijana 07.06.2019

  Operisala me je dr Dragana Petrović Popović, prezadovoljna sam rezultatom, sve je prošlo tačno onako kako mi je doktorka rekla, detaljno me je pripremila i spremila za operaciju kao i za oporavak koji je lak.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde