Estetska korekcija polnih organa žene


Najsakriveniji deo ženskog tela ponekad zahteva da se izvrši estetska korekcija.
Smanjivanje stidnih usana, podmlađivanje vagine i zatezanje venerinog brega su intervencije za koje se žene različitog godišnjeg doba sve češće opredeljuju.

Smanjivanje stidnih usana (labioplastika)

I najsakriveniji deo ženskog tela ponekad iziskuje estetsku korekciju. Kod žena koje su imale porođaj, postoji višak kože u predelu malih,velikih usmina ili i jednih i drugih.

Nekada postoji i konstitucionalna uslovljenost pa se ovaj problem sreće i kod veoma mladih devojaka. To obično nije samo estetska već i funkcionalna smetnja. U toku polnog odnosa prisutna je suvoća stidnih usana, otok i njihovo uvlačenje u vaginu što može dovesti do mikropovreda, prskotina i infekcije. Polni odnosi koji treba da budu prijatni deo života partnera, postaju mučni i neprijatni. Osim toga, višak stidnih usana se kadkad ocrtava kroz odeću i smeta da se žena oseća prijatno u uskoj, letnjoj garderobi. O ovom problemu žene ne pričaju u svakodnevnom razgovoru. Retko imaju prilike da pitaju lekara o tome. Obično imaju osećaj stida da traže informaciju o naizgled beznačajnoj stvari. Hirurg plastičar je lekar kome možete poveriti svoja zapažnja u vezi estetike čitavog svog tela i svojih polnih organa.

Labioplastika stidnih usana pre i posle

labioplastika-prelabioplatika-posle

Podmlađivanje vagine (vaginalna rejuvenacija)

U toku porođaja dolazi do rastezanja svih mišićnih vlakana vagine do dimenzija obima glave deteta. Mišići se nakon porođaja delimično skupe, retrahuju, ali to nikada ne bude povratak na prvobitno stanje. Pored toga, veliki broj porođaja se završava rasecanjem vagine - epiziotomijom. Iza te intervencije često zaostane širok, bolan ožiljak koji se proteže iz vagine, ukoso prema tkivu zadnjice. Oslabljeni mišiči, veliki ožiljak, proširen ulaz u vaginu, sve to smanjuje zadovoljstvo supružnika u toku seksualnog odnosa, a ženi donosi osećaj nesigurnosti i potištenost.

labioplastika-prelabioplatika-posle

Da li je moguće izgled i funkciju vagine vratiti na pređašnju?

Da, vrlo jednostavno, u uslovima lokalne anestezije, za 1 sat, bez ostajanja u bolnici. Intervencija je rutinska. Zahteva pripremu uobičajenih laboratorijskih analiza krvi. Pre intervencije normalno uzimate hranu i vodu, popijete svoju redovnu terapiju ako je imate.
Postoperativni oporavak traje nekoliko dana. Potrebno je da mirujete kod kuće, vršite uobičajenu toaletu polnih organa, da stavljate hladne obloge i uzimate analgetik prema savetu hirurga. Nakon tih nekoliko dana, možete se vratiti na posao. Konci se ne vade jer se rana šije se samorazgradivim koncima. Polne odnose možete imati desetak dana posle intervencije. Ukoliko je pacijentkinji neprijatno, i ako će lakše podneti operaciju, može se primeniti i opšta intravenska anestezija. U toj situaciji se ostaje u bolnici jedan dan.

Kako će izgledati vaše stidne usne i vagina posle operacije?

Hirurzi plastičari primenjuju mokrohiruršku tehniku, stoga je ožiljak veoma tanak, kao vlas kose. Stidne une će biti manje, sa prirodnim izgledom.Vaginalni ulaz će biti sužen, sa kompetentnim mišićima. Bićete srećni, zadovoljni, sa novim samopouzdanjem.

Kakve su opasnosti i komplikacije ovih intervecija?

Kao i kod svih hirurških intervecija, to su infekcija i krvarenje. Ipak, ove intervencije spadaju u intervencije sa veoma malim rizikom, manjim od 1%. Uslov da do komplikacija ne dođe je dobra preoperativna priprema, iskren razgovor sa vašim hirurgom plastičarem
kome ćete reći sve o svom zdravlju i sve o svojim eventualnim zdravstvenim problemima. Tkivo polnih organa ima veoma dobru cirkulaciju, što dobro štiti od infekcije i dovodi do brzog zarastanja.

Liposukcija i zatezanje venerinog brega

Ukoliko je vaš stidni brežuljak veći nego u mladosti, ako je izgubio svoje konture i ima masno tkivo u višku, to možete da korigujete u isto vreme kada se radi labioplastika ili rejuvenacija vagine. Liposukcija je rešenje. Često se primenjuje u sklopu drugih, većih estetskih operacija stomaka. Traje desetak minuta, efekat je odličan.

Podeli tekst:

Dr Vesna Rakić je plastični hirurg sa preko 10.000 operacija tumora kože i ostalih operacija u svom iskustvu. U Kliničkom Centru Srbije radi od 2001 godine.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde