Estetska proteza nakon amputacije

Nakon gubitka nekog dela tela, nakon pretrpljenih bolova, zabrinutosti i straha, nakon zarastanja rane i izlaska iz bolnice, ostaje osećaj gubitka celovitosti, ostaje disfunkcija i estetski nedostatak koji nas podseća da smo imali jedan deo tela koji više nemamo.

 

U tom periodu pokušavamo da nađemo rešenje kroz rekonstruktivne zahvate kojim se od našeg sopstvenog tkiva može napraviti uho koje smo izgubili, deo nosa ili neki drugi deo tela koji nemamo.

Rekonstruktivne operacije

Takvi zahvati se po pravili odvijaju u nekoliko faza, dugo traju, zahtevaju dobro zdravlje pacijenta i veliko strpljenje i hirurga i pacijenta. Često rezultat može biti veoma dobar, deo tela ponovo funkcionalan i estetski prihvatljiv. Ipak, iako je to novo rešenje za sve nas sa strane, dovoljno dobro rešenje, za samog pacijenta može biti neprihvatljivo.

 

Svako od nas ima sopstveni doživljaj za lepo. Sem toga, ukoliko se korekcija i malo primećuje, to ukazuje da mi hirurzi nismo uspeli da napravimo potpuno isti deo tela koji koji je pacijent izgubio. Naravno, cilj rekonstruktivne hirurgije je da omogući pacijentu što bolji funkcionalni i estetski i rezultat, savršena rešenja se retko postižu. Često moramo biti zadovoljni takvim rezultatom. Ukoliko je funkcija sačuvana, a taj deo tela za pacijenta estetski neprihvatljiv postoji mogućnost upotrebe estetske proteze. U situaciji kad rekonstruktivna operacija ne uspe i lekar i pacijent neminovno moraju da se pripreme za primenu kompletne proteze. Ukoliko je to deo tela koji nije svakodnevno izložen pogledima, pacijent lakše prolazi kroz taj period i lakše se suočava sa nastalom situacijom.

 

Nedostatak ušne školjke, dela prsta, dela šake često se može prikriti ali to ne treba dugo da traje. Protokom vremena prikrivajući svoj problem, ređe se družimo sa prijateljima, prestajemo da se bavimo sportom, a često ni svoj posao ne možemo da radimo kao pre gubitka koji nas je zadesio. Ako je proteza jedini izbor – ne treba da čekamo.

 

bez-proteze-dela-lica proteza-dela-lica
Bez proteze dela lica Proteza dela lica

Prihvatanje proteze

Proteza nam može pomoći da lakše prevaziđemo problem i da lakše funkcionišemo. Proizvodnja proteza se sve više usavršava tako da se u poslednje vreme prave estetske proteze potpuno vernog izgleda, nastale na osnovu otiska druge ruke, izgleda zdravog uha ili očuvane polovine lica. Estetske proteze za gornje i donje ekstremitete su namenjene pacijentima koji su imali parcijanu ili kopletnu amputaciju šake ili parcijanu amputaciju stopala (Lisfranc, Šopart).

 

bez-proteze-nosa proteza-za-nos
Bez proteze nosa Proteza nosa

Bionička šaka

Materijal od koga se pravi moderna proteza šake (silikon, titanijum) dizajnom odražava i najsitnije detalje tako da kopija deluje verno orginalu. Osim toga, to je funkcionalna proteza za šaku jer omogućava držanje olovke, pisanje, držanje čaše, hvatanje sitnih predmeta i slično.

 

Sa ovom šakom moguće je pozdraviti se sa sagovornikom, rukovati se. To je šaka sa mioelektričnom komandom, a može se opremiti i senzornim aparatom koji daje povratne informacije o predmetu koji nosimo u ruci. Značajna prednost bioničke šake je prilagođena snaga stiska, dužina i širina falangi i elastičnost nadlanice u odnosu na dlan.

 

proteza-za-nogu proteza-za-ruku
Proteze za nogu Proteze za ruku

Estetske proteze dela prsta

Pored toga što izgleda veoma verno, prst sa protezom omogućuje zauzimanje položaja tog prsta pod istim uglom kao i na zdravoj ruci.

Estetske proteze za decu

Preporučuju se u ranom detinjstvu ako se koriste da isprave deformitet koji postoji ili ukoliko patrljak ekstremiteta nema nikakvu funkciju, već “smeta” u svakodnevnom životu.

Polandov sindrom

Detetu koje se rodi sa ovim deformitetom treba u ranom detinjstvu omogućiti protezu ruke. Na taj način dete će imati proces učenja korak po korak, a protezu će bolje prihvatiti. Prednost bioničkih proteza je to što se ne moraju često menjati shodno brzom rastu dece. Proteza se prilagođava rastu.

Podeli tekst:

Dr Vesna Rakić je plastični hirurg sa preko 10.000 operacija tumora kože i ostalih operacija u svom iskustvu. U Kliničkom Centru Srbije radi od 2001 godine.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 13

 1. Marina 24.01.2021

  Mojoj ćerkici koja ima 12 godina, zec je otkinuo vrh kažiprsta, stavili bi silikonske naprstak ili protezu. Posavetujte me gde to možemo odraditi.


 2. Verdasko 22.12.2020

  Pre dve nedelje sam izgubio deo srednjeg prsta na levoj ruci, dali postoji mogucnos izrade silikonski ili bilo kakav drugi koji bi mogao da upotpuni taj deo..unapred hvala


 3. Valentina 25.10.2020

  S poštovanjem Suprug je ostao bez 4 prsta desne ruke dali postoji silikonska rukavica ili slično kako bi se nadografilo izgubljeno?


 4. Katarina 12.10.2020

  Da li neko u Beogradu/Srbiji radi silikonske proteze za amputirane prste na stopalu? Molim za kontakt, ako to postoji u Srbiji. Hvala.


 5. Bilja 04.10.2020

  Da li možete da mi preporučite nekog ko radi proteze za prste na rukama? Hvala unapred.


 6. Goran Burlic 21.04.2020

  Da li možete da mi preporucite nekog ko radi proteze za prste na rukama? Imao sam amputaciju dela kažiprsta na desnoj ruci..


 7. mladen 05.04.2020

  dobar dan ,prije 3 godine izgubio sam mali i domali prst desne ruke i dio dlana u podnozju tih prstiju da li je moguce da se izradi neka esteska proteza silikonska ili neko dugo rijesenje da se ne vidi defekt jer ruka se uvjek vidi i ljeti i zimi strasno smeta


 8. stefan 28.03.2020

  Postovani.Mojoj supruzi je amputirana saka desne ruke,pa me zanima da li postoji mogućnost za trajnu protezu? Ili nesto slicno sto ce joj omoguciti laksi zivot?


 9. Nikola SImic 27.02.2020

  Postovani, amputirali su mi dva clanka kaziprsta na levoj ruci. Raspitivao sam se o estetskim protezama i naisao na ovaj clanak. Da li Vi izradjujete takve proteze ili preporucujete nekog ko ih izradjuje? 


 10. Bratimir Simic 22.02.2020

  Postovani, amputirali su mi dva clanka kaziprsta na levoj ruci. Raspitivao sam se o estetskim protezama i naisao na ovaj clanak. Da li Vi izradjujete takve proteze ili preporucujete nekog ko ih izradjuje? Unapred hvala. Pozdrav.


 11. Biljana 09.12.2019

  Poštovani, imam 29 godina. U detinjstvu sam povredila kažiprst tako da mi nedostaje phalanx diatalis. Da li postoji proteza i gde mogu da je nabavim. Unapred zahvalna!


 12. Natasa Mijailovic 04.10.2019

  Imam 33 godine i samohrana sam majka. Amputirana su mi dva dela kažiprsta, pa me zanima da li postoji mogućnost za trajnu protezu?


 13. Ola 22.12.2015

  Poštovani,
  pokušavam da nađem nekoga ko izrađuje estetske proteze prstiju noge - konkretno palca, ali ne uspevam. Jedino sam u ovom vašem članku videla nešto slično tome, pa se zato vama i obraćam. Znate li gde mogu pronaći takvo pomagalo?
  Pozdrav.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde