Estetska proteza nakon amputacije

Nakon gubitka nekog dela tela, nakon pretrpljenih bolova, zabrinutosti i straha, nakon zarastanja rane i izlaska iz bolnice, ostaje osećaj gubitka celovitosti, ostaje disfunkcija i estetski nedostatak koji nas podseća da smo imali jedan deo tela koji više nemamo.

 

U tom periodu pokušavamo da nađemo rešenje kroz rekonstruktivne zahvate kojim se od našeg sopstvenog tkiva može napraviti uho koje smo izgubili, deo nosa ili neki drugi deo tela koji nemamo.

Rekonstruktivne operacije

Takvi zahvati se po pravili odvijaju u nekoliko faza, dugo traju, zahtevaju dobro zdravlje pacijenta i veliko strpljenje i hirurga i pacijenta. Često rezultat može biti veoma dobar, deo tela ponovo funkcionalan i estetski prihvatljiv. Ipak, iako je to novo rešenje za sve nas sa strane, dovoljno dobro rešenje, za samog pacijenta može biti neprihvatljivo.

 

Svako od nas ima sopstveni doživljaj za lepo. Sem toga, ukoliko se korekcija i malo primećuje, to ukazuje da mi hirurzi nismo uspeli da napravimo potpuno isti deo tela koji koji je pacijent izgubio. Naravno, cilj rekonstruktivne hirurgije je da omogući pacijentu što bolji funkcionalni i estetski i rezultat, savršena rešenja se retko postižu. Često moramo biti zadovoljni takvim rezultatom. Ukoliko je funkcija sačuvana, a taj deo tela za pacijenta estetski neprihvatljiv postoji mogućnost upotrebe estetske proteze. U situaciji kad rekonstruktivna operacija ne uspe i lekar i pacijent neminovno moraju da se pripreme za primenu kompletne proteze. Ukoliko je to deo tela koji nije svakodnevno izložen pogledima, pacijent lakše prolazi kroz taj period i lakše se suočava sa nastalom situacijom.

 

Nedostatak ušne školjke, dela prsta, dela šake često se može prikriti ali to ne treba dugo da traje. Protokom vremena prikrivajući svoj problem, ređe se družimo sa prijateljima, prestajemo da se bavimo sportom, a često ni svoj posao ne možemo da radimo kao pre gubitka koji nas je zadesio. Ako je proteza jedini izbor – ne treba da čekamo.

 

bez-proteze-dela-lica proteza-dela-lica
Bez proteze dela lica Proteza dela lica

Prihvatanje proteze

Proteza nam može pomoći da lakše prevaziđemo problem i da lakše funkcionišemo. Proizvodnja proteza se sve više usavršava tako da se u poslednje vreme prave estetske proteze potpuno vernog izgleda, nastale na osnovu otiska druge ruke, izgleda zdravog uha ili očuvane polovine lica. Estetske proteze za gornje i donje ekstremitete su namenjene pacijentima koji su imali parcijanu ili kopletnu amputaciju šake ili parcijanu amputaciju stopala (Lisfranc, Šopart).

 

bez-proteze-nosa proteza-za-nos
Bez proteze nosa Proteza nosa

Bionička šaka

Materijal od koga se pravi moderna proteza šake (silikon, titanijum) dizajnom odražava i najsitnije detalje tako da kopija deluje verno orginalu. Osim toga, to je funkcionalna proteza za šaku jer omogućava držanje olovke, pisanje, držanje čaše, hvatanje sitnih predmeta i slično.

 

Sa ovom šakom moguće je pozdraviti se sa sagovornikom, rukovati se. To je šaka sa mioelektričnom komandom, a može se opremiti i senzornim aparatom koji daje povratne informacije o predmetu koji nosimo u ruci. Značajna prednost bioničke šake je prilagođena snaga stiska, dužina i širina falangi i elastičnost nadlanice u odnosu na dlan.

 

proteza-za-nogu proteza-za-ruku
Proteze za nogu Proteze za ruku

Estetske proteze dela prsta

Pored toga što izgleda veoma verno, prst sa protezom omogućuje zauzimanje položaja tog prsta pod istim uglom kao i na zdravoj ruci.

Estetske proteze za decu

Preporučuju se u ranom detinjstvu ako se koriste da isprave deformitet koji postoji ili ukoliko patrljak ekstremiteta nema nikakvu funkciju, već “smeta” u svakodnevnom životu.

Polandov sindrom

Detetu koje se rodi sa ovim deformitetom treba u ranom detinjstvu omogućiti protezu ruke. Na taj način dete će imati proces učenja korak po korak, a protezu će bolje prihvatiti. Prednost bioničkih proteza je to što se ne moraju često menjati shodno brzom rastu dece. Proteza se prilagođava rastu.


Podeli tekst:

Dr Vesna Rakić je plastični hirurg sa preko 10.000 operacija tumora kože i ostalih operacija u svom iskustvu. U Kliničkom Centru Srbije je radila od 2001. do 2016. godine, nakon toga je osnovala privatnu praksu Estetika...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 48

 1. Zoran 29.04.2024

  Poštovani, pre 10 dana sam ostao bez dela kažiprsta leve šake (izgubio sam distalnu i srednju falangu, proksimalna je ostala). Interesuje me da li proizvodite neku vrstu proteze za prste (estetske prirode)? Kakva je procedura i koliko košta? Pozdrav.


 2. Vladimir 22.04.2024

  Na levoj šaci ruke izgubio sam vrh kažiprsta distalnu falangu. Radite li silikonske proteze i kako to ide? Hvala.


 3. Sladjana 09.04.2024

  Poštovani, ćerkici 15 godina, usled nezgode amputiran je palac na desnoj ruci. Interesuju me ponuda da li imate navlake ili proteze ? Koja je cena ?


 4. Tomica 22.12.2023

  Zdr ja sam iz makedonie imao sam povredu na levu stopalo aputirali su palac,da li mozete ugraditi protezu palac i koliko kosta i telefona za informacie? Pozdrav.


 5. Maja 04.12.2023

  Pozdrav. Mojoj kćerki su amputirani prsti desne ruke, 3. 4. i 5.u cijelosti, a 2. ima dio falange samo, palac ima. Postoji li mogućnost izrade estetske proteze? I postoji li mogućnost izrade neke funkcionalne proteze prstiju sada ili u kasnijoj dobi?


 6. KrunaIvanović 21.11.2023

  Mom bratu je amputirana ruka, iznad lakta i želi potezu. Gde se nalazite?


 7. Dajana 27.09.2023

  Pozdrav, otac mi je ostao bez srednjeg i kažiprsta lijeve ruke. Na koji način možemo da stupimo u kontakt i gdje mogu da se nabave proteze? Hvala.


 8. Radojka 14.09.2023

  Pre mesec dana amputirana mi je prva falanga na srednjem prstu desne ruke. Da li postoji mogućnost da taj deo nadoknadim silikonskim protetskim prstom? Kome da se javim za savet i informcije?


 9. Ana 14.09.2023

  Dobar dan, pre mesec dana sam ostala bez vrha kažiprsta desne ruke, tj. nemam nokat, da li radite estetske proteze i na koji broj telefon mogu da se javim, ako ne da li znate gde moze da se nabavi u Srbiji ili inostranstvu? Veliki pozdrav.


 10. Jelena 28.08.2023

  Htela bih uraditi silikonsku protezu na desnoj ruci, tačnije palac. Ako možete da mi napišete na koji broj telefona da se javim? Unapred hvala!


 11. Biljana 27.08.2023

  Poštovani, pre nekoliko godina imala sam povredu leve noge i tom prilikom mi je amputiran veći deo palca. Interesuje me da li postoji mogucnost da se napravi imitacija palca od silikona? Unapred zahvalna!


 12. Zoran 25.08.2023

  23.08.2023.sam ostao bez kompletnog palca i kažiprsta leve ruke. Da li možete napraviti rukavicu ili protezu?


 13. Aleksandar 09.08.2023

  Skoro sam izgubio 4 prsta leve šake .Verovatno da možete to da mi sredite i koja je cena po o prstu? Hvala.


 14. Slađana 30.05.2023

  Nemam palac desne šake.Imate li kakvo rešenje? Unapred hvala


 15. Biljana 03.04.2023

  Postovani, Moja kćerka je 2021. imala povredu šake. Usled te povrede ostala je bez srednjeg , dela cetvrtog i petog prsta na levoj ruci.Da li pravite silikonske estetske proteze i da li nam mozete pomoći? Unapred zahvalana!


 16. Dajana Babic 14.03.2023

  Postovani, Potrebna mi je proteza za palac na nozi, amputiran zbog gangrene. Da li ih pravite ? Da li postoji mogucnost dolaska na konsultacije i probu? i naravno koja je cena u pitanju okvirno?


 17. Vesna 12.03.2023

  Postovani, da li radite proteze za prste na ruci? U pitanju je dete od 11god i amputirani su mu delimicno kaziprst i srednji prst desne ruke.


 18. Aco 02.03.2023

  Dali radite silikonske prste potrebno za palac leve sake


 19. Vela 11.01.2023

  Postovani da li postoji silikonska proteza za prst .


 20. Aldin 25.11.2022

  Izgubio palac mozel se proteza palaca desne ruke


 21. Marija 12.11.2022

  Suprug je rodjen sa nedostatkom tri prsta.Postoji li mogucnost postavljanja proteze?Koja je cena i da li se bar neki deo moze pokriti prdko socijalnog?Pozdrav,Marija


 22. Marija 09.11.2022

  Postovani,suprug je rodjen sa nedostatkom 3 prsta na ruci.Molim vas postoji li mogucnost p ostavljanja proteze i kolika je cena.Iz Beograda smo.


 23. Dragiša Jovanović 29.09.2022

  Pre nešto više od mesec dana moja supruga je imala povredu II i amputaciju prvog članka ispod nokta III prsta desne ruke (pasirka za voće)...Oporavak se odvija bez infekcije, ali još uvek ima bolove i periodično oticanje. Molim odgovor da li radite estetske proteze prsta, i detalje postupka (cena, način ugradnje i sl.).


 24. Gordana 13.04.2022

  Postovanje.Odsjekla sam kaziprst lijeve ruke veci dio.Ostalo je nekih 2 cm prsta.Postojili li mogucnost da uradite silikonski nadomjestak, zbog estetike?Lijep pozdrav.


 25. Njanja 04.03.2022

  Postovani, Potrebna mi je preporuka gde mogu naci estetsku protezu silikonskog stopala. Mom detetu nedostaju prstici na jednoj nozi. Unapred hvala!


 26. Mirjana Cabunac 22.01.2022

  Gde se mogu napraviti,poeučiti moderne silikonske proteze za prst na ruci?Radi li 8h beko u Srbiji, ako ne gde najbliže?


 27. Sidrijan 25.10.2021

  Pozdrav. Ja sam sidrijan beširović Iz sela sam pod nazivom gornji brestovac. Imam polu estetske proteze ali mi ne pomagaju nista voleo bih one elektricne da mogu s njima dobro da funkcionišem Amputirane su mi obe ruke do podlaktica .. ako možete ja bih vas zamolio da mi pomognete.


 28. 12345vaki 08.09.2021

  Dobar dan, Moja mama je anputirala dva prsta kaziprst I srednji na levoj ruci.Da li bi mi mogli odgovoriti na ovu poruku gde mogu naci silikonske nastavke Ili proteza ova dva prsta. Hvala unapred!


 29. Ivan 30.07.2021

  Postovani, Imao sam povredu sake gde su mi amputirani ||| i |\/ prst. Dali ima neka proteza za to?


 30. Nenad Simic 23.07.2021

  Ima li nade za za odgovor povodom kaziprsta nenadsimic hvala


 31. Dejan 07.07.2021

  Amputiran mi je deo palca desne ruke,da li postoji trajna proteza ili silikonski deo da se ne vidi taj nedostatak?


 32. Nenad simic 01.07.2021

  Amputirali su mi desni kaziprst do adrugig zgloba da li radite i kolko kosta hvala


 33. Ja 02.06.2021

  Amputiran mi je deo palca da li postoji neka trajna proteza ili silikonski deo da se nevidi nedostatak. Hvala


 34. Vesna 12.03.2021

  Da li mozete da mi preporučite nekog ko bi mi uradio modernu protezu za prste?


 35. Vesna 12.03.2021

  Da li mozete da mi preporucite ko radi silikonske proteze za prste?


 36. Marina 24.01.2021

  Mojoj ćerkici koja ima 12 godina, zec je otkinuo vrh kažiprsta, stavili bi silikonske naprstak ili protezu. Posavetujte me gde to možemo odraditi.


 37. Verdasko 22.12.2020

  Pre dve nedelje sam izgubio deo srednjeg prsta na levoj ruci, dali postoji mogucnos izrade silikonski ili bilo kakav drugi koji bi mogao da upotpuni taj deo..unapred hvala


 38. Valentina 25.10.2020

  S poštovanjem Suprug je ostao bez 4 prsta desne ruke dali postoji silikonska rukavica ili slično kako bi se nadografilo izgubljeno?


 39. Katarina 12.10.2020

  Da li neko u Beogradu/Srbiji radi silikonske proteze za amputirane prste na stopalu? Molim za kontakt, ako to postoji u Srbiji. Hvala.


 40. Bilja 04.10.2020

  Da li možete da mi preporučite nekog ko radi proteze za prste na rukama? Hvala unapred.


 41. Goran Burlic 21.04.2020

  Da li možete da mi preporucite nekog ko radi proteze za prste na rukama? Imao sam amputaciju dela kažiprsta na desnoj ruci..


 42. mladen 05.04.2020

  dobar dan ,prije 3 godine izgubio sam mali i domali prst desne ruke i dio dlana u podnozju tih prstiju da li je moguce da se izradi neka esteska proteza silikonska ili neko dugo rijesenje da se ne vidi defekt jer ruka se uvjek vidi i ljeti i zimi strasno smeta


 43. stefan 28.03.2020

  Postovani.Mojoj supruzi je amputirana saka desne ruke,pa me zanima da li postoji mogućnost za trajnu protezu? Ili nesto slicno sto ce joj omoguciti laksi zivot?


 44. Nikola SImic 27.02.2020

  Postovani, amputirali su mi dva clanka kaziprsta na levoj ruci. Raspitivao sam se o estetskim protezama i naisao na ovaj clanak. Da li Vi izradjujete takve proteze ili preporucujete nekog ko ih izradjuje? 


 45. Bratimir Simic 22.02.2020

  Postovani, amputirali su mi dva clanka kaziprsta na levoj ruci. Raspitivao sam se o estetskim protezama i naisao na ovaj clanak. Da li Vi izradjujete takve proteze ili preporucujete nekog ko ih izradjuje? Unapred hvala. Pozdrav.


 46. Biljana 09.12.2019

  Poštovani, imam 29 godina. U detinjstvu sam povredila kažiprst tako da mi nedostaje phalanx diatalis. Da li postoji proteza i gde mogu da je nabavim. Unapred zahvalna!


 47. Natasa Mijailovic 04.10.2019

  Imam 33 godine i samohrana sam majka. Amputirana su mi dva dela kažiprsta, pa me zanima da li postoji mogućnost za trajnu protezu?


 48. Ola 22.12.2015

  Poštovani,
  pokušavam da nađem nekoga ko izrađuje estetske proteze prstiju noge - konkretno palca, ali ne uspevam. Jedino sam u ovom vašem članku videla nešto slično tome, pa se zato vama i obraćam. Znate li gde mogu pronaći takvo pomagalo?
  Pozdrav.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde