Liposukcija i dermolipektomija

Plastične operacije trbuha rade se obično kod žena nakon porođaja kada na koži ima doskta strija, i kada je koža trbuha opuštena. Tada se radi operacija uklanjanja kože i masnih naslaga. Drugi razlog za operaciju je postojanje masnog tkiva na bokovima i prednjoj strani trbuha kada je potrebno uraditi liposukciju.

Uklanjanje kože i masnih naslaga (abdominoplastika ili dermolipektomija abdomena)

Kod žena koje imaju višak kože na trbuhu kao i masne naslage moguće je izvršiti operativnu korekciju trbuha. Operacija se radi u opštoj anesteziji i nakon operacije rez na koži je u obliku sidra. Rez ide vertikalno posredini trbuha i lučno po granici bikinija. Posle operacije se primenjuje drenaža koja stoji 3 do 4 dana. Nekada je moguće izbeći primenu drenova. U ovoj operaciji je moguće uraditi zatezanje mišića trbušnog zida tako da se dobija povoljan efekat u predelu struka.

Plastična operacija uklanjanja viška kože sa trbuha može biti kombinovana i sa liposukcijom na trbuhu na regijama pednjeg trbušnog zida ili na bokovima.

Kod žena koje nemaju višak kože a kod kojih postoje veće naslage masnog tkiva moguće je primeniti liposukciju trbuha. Liposukcija se radi posebnim aparatom i može biti konvencionalna ili se radi sa primenom ultrazvučnih talasa. Nakon operacije se nosi kompresivno odelo (steznik, pojas) najmanje tri nedelje. Potrebnoje pre operacije konsultovati plastičnog hirurga o režimu ishrane i podvrgnuti se detaljnom pregledu da se utvrde regije koje treba tretirati liposukcijom.   

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 13

 1. Biljana 01.02.2021

  Imam 42 godina, uskoro 43, zelela bi da uklonim visak koze na stomaku koja je nastala posle bremenosti . Stomak mi je pun strija i koza visi u donjem delu. Nakon uspesnih dijeta i redovan sport uklonila sam visak kg ali stomak je ostao. Razmisljam i oko liposuction kako bi mogla da malo napunim grudi. Zanima me vase misljenje i koko bi me to kostalo.


 2. Dr 17.08.2009

  Prosto ne mogu da verujem. Svaka cast na hrabrosti doticnog stomatologa, ali ja kao plasticni hirurg ne bih se usudio da pricam, sa toliko autoriteta, o oblasti u kojoj ne dominiram. Prvi put citam tekst na ovom sajtu i nadam se da ostali nisu ovakvog "kvaliteta". Doticna operacija o kojoj dr stomatolog prica je rezervisana samo za one pacijente koji su izgubili 40-50 kg za kratko vreme. Za ostale pacijente ostaju dve opcije ili lipoaspiracija (kod pacijenata kod kojih nema viska koze) ili abdominoplastika (kod kojih postoji visak koze) . Oziljak kod klasicne abdominoplastike nije u obliku sidra vec se nalazi u nivou donjeg vesa ili kupaceg kostima, dakle sakriven. Pozdrav


 3. DRAGICA 14.06.2009

  Imam 54 godine, rodila sam cetvoro djece i sada bih uradila operciju trbuha jer mi je na kozi dosta strija, ima i masnih naslaga, koza je opustena. Voljela bih da znam kome da se obratim i koliko kosta takva intervencija?


 4. Aleksandra 03.05.2009

  Mene jeza uhvati kad čujem izraz liposukcija trbuha. Moja prijateljica je radila liposukciju, bilo joj je baš mučno. Doduše sad se dobro oseća i lepo izgleda. Sama kaže da liposukcija vredi kad je neko debeo, ali ja baš nisam sigurna. . .


 5. Student 06.04.2009

  Sviđa mi se tekst! U spremanju kolokvijuma sam se držala samo njega! Sve hvale!


 6. Draga 06.04.2009

  Imam višak kože od velikih varijacija u kilaži (leto zima variram i po 12 kg) , idem dugo u teretanu ali ne pomaže. Volela bih da rešim taj problem ali se bojim jer još uvek nisam rađala. Šta mi preporučujete?


 7. Beba 06.04.2009

  Postoji li mogućnost kada se radi liposukcija da se istovremeno rade i usne sa tim materijalom?


 8. Branka 06.04.2009

  Zanima me, da li je moguće uraditi liposukciju ruku?


 9. Mirjana 04.04.2009

  Liposukcija je hit poslednjih godina. Nemam vremena za vežbanje a posle tri porođaja je baš teško vratiti se na željeni izgled. Zainteresovana sam i volela bih da uklonim višak kože i masnih naslaga!


 10. Ivana 04.04.2009

  Bolje je možda promeniti način ishrane i krenuti sa vežbama. Razmišljam o programu Dr Feelgood mnogo više nego podleći intervenciji kao što je Liposukcija!


 11. Verica 04.04.2009

  Imala sam dve trudnoće, jednu za drugom i još uvek ne mogu da dođem do željenog izgleda. Prošlo je 7 godina. U maju punim 36 i volela bih da uklonim neželjene naslage. Zanima me da li postoji mogućnost vraćanja naslaga i da li postoji tretman ishrane nakon plastične operacije trbuha?


 12. Marijana 25.03.2009

  Već neko vreme razmišljam o liposukciji donjeg stomaka i masnih naslaga na kukovima. Posle dva porodjaja želela bih i da zategnem trbušne mišiće. Interesuje me da li ovi zahvati mogu imeti negativan uticaj na novu trudnoću, ukoliko budem želela još jedno dete? Imam 34. godine.


 13. olivera milosevic 24.03.2009

  Veoma potreban članak za sve žene. Ja imam 40 godina i sve navedene probleme. Sa viškom kilograma se borim zadnjih četri godina. Otkriveno je da imam hormonski poremećaj i mikroadenom hipofize veličine 3x2x3. Interesuje me gde ja mogu da uradim intervenciju, koliko to košta i da li smem iz zdrvstvenih razloga? Liposukcija...


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde