Operacija nosa (Korekcija nosa - Rinoplastika)

Budući da se nalazi na središnjem delu lica, neskladan nos drastično narušava izgled osobe. Operacija nosa (rinoplastika) predstavlja nekada samo estetsku, ali može da se radi i o funkcionalnoj plastičnoj hirurgiji.

Obavlja je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, a kada se radi o funkcionalnim problemima sa disanjem i specijalista ORL hirurgije. Operacija spada u estetsku, ali i u funkcionalnu plastičnu hirurgiju.

Operacija nosa - rinoplastika

Mnogo ljudi ima trajno nezadovoljstvo zbog izgleda svog nosa. Većina muškaraca priželjkuje ravan nos, a žene blago konkavan. Izgled nosa, prilikom planiranja estetske strane intervencije, treba da bude uklopljen sa crtama i oblikom lica.

Kome se preporučuje operacija nosa?

Operacija nosa preporučuje se osobama koje imaju:

 • Urođeni deformitet nosa
 • Povredu nosa
 • Neskladan izgled lica zbog oblika nosa
 • Izražen greben nosa
 • Povijen, asimetričan ili šiljast vrh nosa
 • Preširoke nozdrve
 • Prevelik nos spram veličine i oblika lica
 • Osećaj nesigurnosti zbog izgleda nosa
 • Probleme sa disanjem zbog opstrukcije nosnog kanala
 • Izraženo hrkanje

Deformiteti nosa koji se operišu

Deformiteti nosa najčešće nastaju kao posledica povrede, ali mogu biti i kongenitalni - urođeni. Operacija deformiteta nosa može za cilj imati korekciju spoljašnjeg izgleda nosa (estetika) i/ili korekciju nosne pregrade.
Sve urodjene deformacije nosa mogu se podeliti na:
 • Poremećaj u veličini nosne piramide (jako veliki ili mali nos);
 • Poremećaj osovine nosa (osovina nosa pomerena u stranu);
 • Poremećaj nosnih kostiju i hrskavice nosa (prisustvo koštanih ili urođenih cisti).
Stečeni deformiteti nosa nastaju kao posledica povrede i najščešće postoji prelom nosne pregrade, prelom nosnih kostiju ili hrskavica nosa. Polomljeni nos treba da se zbrine od strane ORL specijaliste da bi se izbegla pojava posstraumatskih deformacija.
Klasična slika polomljenog nosa je nos koji ima jako isturenu grbu, najčešće pomerenu osovinu u stranu. U takvim situacijama pacijenti se žali na teško ili otežano disanje kroz jednu nozdrvu.

Ko je kandidat za operaciju nosa

Kad se obavlja operacija nosa?

Operacija nosa se radi tek kada je završen rast skeleta lica, a to znači da se operacija radi tek sa navršenih 18 godina. Ovo pravilo ne važi za operacije koje imaju za cilj rešavanje problema sa disanjem ili povredom nosa.

Posebnu oblast u rešavanju deformiteta nosa predstavlja rascep usne i nepca. Operativno rešenje je rez na vrhu nosa i korekcija položaja hrskavice.

Operacija nosa se radi u uzrastu od 18 godina za muškarce i 15-16 godina za žene.

Priprema za korekciju nosa

Preoperativna priprema obuhvata snimanje nosnih kostiju i nosne pregrade, zatim bris nosa i grla. Potrebno je uraditi i nalaze za proveru opšteg zdravstvenog stanja kao anesteziološku pripremu (internistički pregled sa EKG-om, RTG pluća, laboratorijske analize krvi i urina, krvnu grupu).

Lekari će zatražiti informacije o istoriji bolesti, alergijama na lekove i prethodnim hirurškim intervencijama.

Dve nedelje pre operacije ne treba koristiti lekove i dijetetske suplemente koji utiču na koagulaciju krvi (Aspirin, Brufen, Diklofen). Vrlo je bitno da lekar bude obavešten o svim lekovima koje je pacijent uzimao u prethodnih mesec dana.

Poželjno je da pacijent ostavi pušenje pre operacije jer ono dokazano usporava zarastanje rana.

Za pripremu je važan i psihološki momenat, tj. spremnost i očekivanja od operacije nosa. Zato je važno da pacijent sa svojim hirurgom detaljno prođe kroz sve teme vezane za operaciju.

Vrlo je bitna dobra i otvorena komunikacija između hirurga i pacijenta jer od poverenja i razumevanja dogovorenog zavisi zadovoljstvo pacijenta. 

Kako izgleda operacija nosa?

Operacija nosa se izvodi opštoj anesteziji i traje između dva i tri sata. Obavlja se u loklanoj anesteziji samo u slučaju manje estetske intervencije na hrskavici vrha nosa. Rezovi se prave u unutrašnjosti nosa ili ispod nosa, diskretni su tako da se ne vide ožiljci nakon operacije.

Operacijom se menja oblik hrskavice i kostiju, uklanja se višak kože i hrskavice, a po potrebi i menja ugao između nosa i usana. U nekim slučajevima je potrebno dodati hrskavice sa uha da bi nos mogao da se adekvatno oblikuje. U tu svrhu može da se koristi i koštani implant (graft).

Posle operacije se koristi tamponada u trajanju pet do sedam dana. Ako je rađena i intervencija na nosnim kostima nosi se spoljašnja imobilizacija (gips ili metalna pločica) oko dve nedelje.

Kada se radi operacija na nosnoj pregradi nekad je potrebno primeniti imobilizaciju nosne pregrade sa plastičnim pločicama. Uklanjanje imobilizacija nije bolno.

Pacijent ostaje u bolnici najčešće jedan dan, a ukoliko se radi o baš velikom zahvatu dva dana. Ređe se pušta kući isti dan, tj. samo kada se radi o maloj intervenciji na hrskavici na vrhu nosa u lokalnoj anesteziji.

U zavisnosti od vrste konaca koji se koristi za operaciju nosa, u nekim slučajevima je potrebno javljanje lekaru nakon nedelju dana zbog vađenja konaca.

Postoperativne komplikacije

Od postoperativnih komplikacija javlja se krvarenje, podlivi oko očiju, otok lica, podlivi u nosnoj pregradi i zapaljenje viličnih sinusa. Retko se mogu javiti alergijske reakcije na anestetik i bakterijske infekcije.

Vrlo retko se javljaju ukočenost nosa i teškoće pri disanju izazvane operacijom. Za rešavanje nekih komplikacija može biti potrebna dodatna operacija.

Nakon operacije nosa

Operacija nosa - oporavak

Oporavak nakon operacije nosa zavisi od obima operacije i vrlo je individualan. Nakon operacije pacijenti imaju bolove, otok u regiji oko nosa, crvenilo i modrice.

Pacijentima se preporučuje da spavaju na visokom uzglavlju kako bi otoci bili manji. Prvih par dana disanje je moguće samo na usta. Nakon skidanja tampona može da se očekuje oticanje manje količine krvi i sluzi koja se nakupljala.

Pacijenti mogu da se vrate svojim aktivnostima koje ne zahtevaju naprezanje dve nedelje nakon operacije. Intenzivnija fizička aktivnost se ne preporučuje u prvih mesec dana.

Prvih mesec dana nije moguće nositi naočare za vid ili za sunce. U prvim nedeljama nakon operacije nosa treba izbegavati odeću koja se oblači preko glave.

Krajnji efekat operacije se vidi tek nakon par meseci kada se povuku svi otoci i koža prilagodi novom izgledu.


Pogledajte sva odgovorena pitanja pacijenata na temu rinoplastike.


Ko radi operaciju nosa?


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Milena 11.04.2010

  Moja cerka je mladja od 18 god. I zali se na svoj nos, koji doduse i jeste grbav, ali ne toliko. Htela bih da pitam sta da rade adolescenti sa takvim problemom? Ako neko zna neka napise. Unapred hvala.


 2. Katarina 02.02.2010

  Operacija se tek vrsi sa 18 godina, a sta do tada da radi devojcica koja ima deformaciju ili veliki nos??. . . Treba da se nadje resenje za to


 3. joco 27.01.2010

  Zanima me cena ja imam veliki nos i hocu da ga namalim?


 4. Dankesen 21.09.2009

  Kada je operacija nosa u pitanju, koliko sam primijetila ona je u postoperativnom periodu najzastrasujuca. Natecena lica, tamponi, disanje na usta i dr. . S druge strane vjerujem da vrijedi truda i muke za one koji su joj podvrgnuti. Najbitnija stvar u tome je izabrati dobrog hirurga!!!


 5. Stefan 16.09.2009

  Mene zanima samo koliko se krece takva operacija nosa. Ja imam povecanje grbe na nosu.... I zanima me da li bi to bilo skupo. Unapred hvala.


 6. Aca 17.10.2008

  Odlican clanak. Sazeto, jasno i priblizeno onima koji pate zbog istog problema, a zele da ga rese.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde