Plastična operacija nosa (Estetska korekcija nosa)


Deformiteti nosa najčesšć nastaju kao posledica povrede, ali mogu biti i kongenitalni. Operacija deformiteta nosa moze za cilj imati: korekciju spoljeg izgleda nosa, korekciju nosne pregrade i korekciju spoljnog izgleda.

Sve urodjene deformacije nosa mogu se podeliti na:
 • Poremećaj u veličini nosne piramide (jako veliki ili mali nos)
 • Poremećaj osovine nosa (osovina nosa pomerena u stranu).
 • Poremećaj nosnih kostiju i hrskavica nosa (prisustvo koštanih ili urodjenih cisti)
Stečeni deformiteti nosa nastaju kao posledica povrede i najščešće postoji prelom nosne pregrade, prelom nosnih kostiju ili hrskavica nosa.

Polomljen nos treba da se zbrine od strane ORL specijaliste da bi se izbegla pojava posstraumatskih deformacija.

Klasična slika polomljenog nosa je nos koji ima jako isturenu grbu, najčešće pomerenu osovinu u stranu i pacijent se žali na jako teško ili otežano disanje kroz jednu nozdrvu.

Kad se radi operacija

Operacija nosa se radi tek kada je završen rast skeleta lica, a to znači da se operacija radi tek sa napunjenih 18 godina.

Preoperativna priprema obuhvata snimanje nosnih kostiju i nosne pegrade kao i bris nosa i grla. Naravno potrebno je uraditi i nalaze za proveru opšteg zdravstvenog stanja kao rutinsku anesteziološku pripremu.

Operacija nosa se najćešće radi u opštoj anesteziji. Operacija u loklanoj anesteziji je moguća samo za zahvate na hrskavicama vrha nosa (npr. deformacija nosa sa vrhom kao višnja - sherry tipp deformity)

Posle operacije se koristi tamponada u trajanju 5 do 7 dana , a ako je radjena intervencija na nosnim kostima nosi se spoljašnja imobilizacija (gips ili metalna pločica) 10 dana.

Kada se radi operacija na nosnoj pregradi nekad je potrebno primeniti imobilizaciju nosne pregrade sa plastičnim pločicama, koja se nosi 10 dana. Uklanjanje imobilizacija nije bolno.
Od postoperativnih komplikacija opisano je krvarenje, krvni podlivi oko očiju, otok lica, pojava podliva u nosnoj pregradi i  pojava zapaljenja viličnih sinusa.  Za rešavanje većine ovih komplikacija kasnije je potrebna dodatna operacija.

Posebnu oblast u rešavanju DEFORMITETA NOSA predstavlja grupa pacijenata koji su operisali RASCEP USNE I NEPCA. Kod njih se operacija radi rezom na vrhu nosa i koriguje se položaj hrskavica u vrhu nosa. I kod ovih pacijenata operacija se radi u uzrastu 17 – 18 godina.

Želite da zakažete plastičnu operaciju?Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Milena 11.04.2010

  Moja cerka je mladja od 18 god. I zali se na svoj nos, koji doduse i jeste grbav, ali ne toliko. Htela bih da pitam sta da rade adolescenti sa takvim problemom? Ako neko zna neka napise. Unapred hvala.


 2. Katarina 02.02.2010

  Operacija se tek vrsi sa 18 godina, a sta do tada da radi devojcica koja ima deformaciju ili veliki nos??. . . Treba da se nadje resenje za to


 3. joco 27.01.2010

  Zanima me cena ja imam veliki nos i hocu da ga namalim?


 4. Dankesen 21.09.2009

  Kada je operacija nosa u pitanju, koliko sam primijetila ona je u postoperativnom periodu najzastrasujuca. Natecena lica, tamponi, disanje na usta i dr. . S druge strane vjerujem da vrijedi truda i muke za one koji su joj podvrgnuti. Najbitnija stvar u tome je izabrati dobrog hirurga!!!


 5. Stefan 16.09.2009

  Mene zanima samo koliko se krece takva operacija nosa. Ja imam povecanje grbe na nosu.... I zanima me da li bi to bilo skupo. Unapred hvala.


 6. Aca 17.10.2008

  Odlican clanak. Sazeto, jasno i priblizeno onima koji pate zbog istog problema, a zele da ga rese.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde