Opasnosti totalne anestezije

Generalna anestezija je privremeno stanje izazvano anesteticima (lekovima za postizanje depresije centralnog nervnog sistema) u kome pacijent ostaje bez svesti, gubi osećaj bola, mišići su opušteni, refleksi ugašeni, i nalazi se u stanju potpunog mirovanja. Primena anestezije je danas ustaljena, zakonom uređena procedura, koju izvodi i nadgleda specijalista anesteziologije sa reanimacijom i specijalista strukovni anestetičar. Iako je totalna anestezija bezbedna, tokom, ili posle operacije, mogu se javiti neželjeni efekti, koji su uglavnom privremeni, ali beleže se i veoma ozbiljne komplikacije koje se završavaju smrtnim ishodom.
Istoričari su pronašli korišćenje opijuma, koji se dobija iz jedne vrste maka, još oko 4.000 godina pre nove ere kod Sumera, pripadnika prve ljudske civilizacije. Zasecanjem zelenih čaura maka, dobija se mlečno bela supstanca koja se suši na vazduhu i prerađuje u praškastu, tečnu ili čvrstu formu. Glavni mehanizam dejstva je ometanje komunikacije između mozga i perifernih nerava, čime se olakšavaju tegobe pacijenta, on je pospan, umiren i oseća se prijatno. Ovo su bili počeci pokoravanja bola, a kako je medicina napredovala, pojavljivale su se sve bolje metode sve do 1840-ih, kada je konačno proglašena pobeda.
Amerikanac Kroford Long, britanac Džejms Simson i ruski hirurg Nikola Ivanovič Pirgov su četrdesetih među prvima izveli različite intervencije korišćenjem anestezije i time zvanično započeli novu eru u medicini, u kojoj je bol potpuno pod kontrolom lekara.

Kako opšta anestezija deluje?

Budući da neke intervencije nisu prijatne, a veliki broj je i prilično bolan, glavni cilj anestezije je dovođenje obolelog u stanje u kojem neće osećati bol niti se sećati događaja iz operacione sale. Generalna anestezija ometa razmenu signala između mozga i ostatka tela, i zahvaljujući tome postiže ove efekte. Stanje u kome je pacijent se pre može opisati kao privremena koma, nego dubok san.

Precizan mehanizam dejstva anestezije nije poznat, ali se veruje da je za njene efekte zaslužan uticaj na membranske proteine neurona.

Anesteziolog pacijenta uvodi u anesteziju, nadgleda ga i budi posle intervencije. Obično se na operacionom stolu venski daje anestetik i pacijentu daje maska putem koje inhalira gas. Za nekoliko minuta, bolesnik gubi svest i tada počinje zahvat. Stanje u koje osoba pada tokom totalne anestezije umnogome se razlikuje od redovnog, jer mozak pod dejstvom supstanci koje primeni anesteziolog ne formira sećanja i ne reaguje na signale bola

Drugi oblici anestezije (lokalna, regionalna, analgosedacija) podrazumevaju blago sedativno dejstvo ili injekcije koje će izazvati utrnulost pojedinih regija tkiva. Totalnoj anesteziji se pribegava u slučaju dugotrajnih ili neugodnih intervencija, kao i procedura koje remete proces disanja, poput operacija na grudnom košu ili gornjem delu abdomena. 

Anestetici se primenjuju u obliku masti, spreja, tableta, intravenski, u likvor ili u obliku gasa. Opšti anestetici se često daju intravenoznim ubrizgavanjem anestetika ili udisanjem gasova. 

Ovo su važne prednosti opšte anestezije

Različiti faktori utiču na odluku lekara o vrsti anestezije koju će koristiti. U nekim slučajevima pacijent može da izabere da li želi lokalnu ili generalnu anesteziju.
Totalna anestezija je dobar izbor kada:
 • zahvat traje duži vremenski period,
 • kod dece, kada je važno da miruju za vreme intervencije,
 • kada je procedura veoma neprijatna za pacijenta,
 • zahvati na vitalnim organima (srce, mozak),
 • kod velikog gubitka krvi, ili poremećaja disanja.

Neželjena dejstva opšte anestezije

Kod svake primene anestetika postoji određeni rizik od neželjenih dejstva. Kako bi se rizik sveo na minimum, važna je dobra preoperativna priprema koja se satoji u izračunavanju BMI, proveri kartona pacijenta, trenutna terapija koja se koristi, vreme gladovanja pre primene anestetika, prohodnost disajnih putanja i kontrola vitalnih funkcija (krvni pritisak, puls, temperatura, disanje). Po buđenju iz anestezije, u prvim minutima se javlja osećaj opijenosti, pospanosti, teškoće da se zadrži pažnja i teškoće u opažanju.

Uobičajene nuspojave

 • Mučnina i povraćanje
 • Slabost, pospanost, zbunjenost,
 • Suva usta, promuklost,
 • Drhtanje, bol u mišićima.

Uprkos stalnim upozorenjima stručnjaka da opštu anesteziju, zbog ozbiljnih nuspojava, treba koristiti samo kada postoji dobro opravdanje, mnogi pacijenti zbog straha i od najmanjeg bola, na svoju ruku zahtevaju opštu anesteziju. 

Teške komplikacije

Prema rečima stručnjaka klinike Mejo u SAD, zdrave osobe u najvećem broju slučajeva dobro podnose totalnu anesteziju, međutim, postoje faktori koji povećavaju mogućnost pojave komplikacija. Povećan rizik beleži se kod osoba sa oboljenjima srca, pluća ili bubrega, nakon uzimanja leka aspirin i drugih lekova koji mogu povećati krvarenje. Konzumiranje alkohola uoči totalne anestezije može uzrokovati oštećenje jetre, dok pušenje povećava rizik od problema sa disanjem.

Za zdravlje pacijenata je najvažnije to što tokom operacije anesteziolog konstantno prati stanje i reaguje u slučaju promene situacije.

Privremena mentalna konfuzija, aspiraciona pneumonija, oštećenje perifernih nerava, povrede zuba, vazdušna embolija, su na listi su mogućih, ali veoma retkih komplikacija.

Anafilaktički šok je sistemska alergijska reakcija organizma na anestetik koji se primenjuje. Klinička slika može biti blaga, ili dramatična, sa ospom, koprivnjačom, otežanim disanjem, niskim krvnim pritiskom i angioedemom (otečena koža, jezik, larinks...). Ukoliko ste već imali ovakvu reakciju na anesteziju, obavezno informišite lekara pre operacije!

Mentalna konfuzija - delirijum, se retko javlja, u vidu produženog stanja zbunjenosti koje može biti praćeno halucinacijama. Kada se javi posle anestezije, obično traje sedam do deset dana i prolazi.

Prema statističkim podacima jedna do dve osobe od 1.000 pacijenata podvrgnutih totalnoj anesteziji mogu se nakratko probuditi tokom perioda kada bi trebalo da budu uspavane. U najvećem broju tih slučajeva pacijenti ne osećaju bol, već su samo svesni gde se nalaze i šta se oko njih dešava. 

Od mentalnih teškoća, zapaženi su problemi sa pamćenjem i učenjem, gubitak memorije poslednjih nekoliko sati ili dana. Međutim, ove komplikacije su učestalije kod srčanih i plućnih bolesnika, ljudi sa Alchajmerovom ili Parkinsonovom bolešću.

Smrt posle opšte anestezije

Iako su smrtni ishodi kao posledica opšte anestezije veoma retki, prema nekim istraživanjima oko 2 na 10.000 anestezija, sa svakim slučajem se pokreće diskusija o tome šta je uzrok povezan sa ovakvim ishodom. Prospektivnih istraživanja je malo, a njihovo poređenje je teško zbog korišćenja različitih metodologija. Jedan broj lekara veruje da su ugroženiji pacijenti sa sistemskim bolestima, ili oboljenjima vitalnih organa, ali, ni jedno istraživanje do sada nije identifikovalo ključne faktore rizika od smrti povezane sa anestezijom. U literaturi se najčešće pominju hipoksija, anafilaktički šok, prekid cirkulacije, neispravnost aparata ili profesionalni propust.

Za Stetoskop.info Miloš Đošić


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 17

 1. Ljiljana 04.10.2023

  Prošle godine sam imala operaciju žučne kese, nikakvih problema nisam imala sa anestezujom - niti boli. Zaspiš brzo, a posle buđenja sam imala malo mučninu i to je to. I ja sam sa strahom otišla, to je normalno. Nemojte se bojati!


 2. rade 11.04.2022

  Ova iskustva su od pre 12,13 godina. Imam operaciju za 3 dana i mislim da cu podeliti dobro iskustvo.


 3. Spasovski Peritsa 23.02.2022

  U periodu od 23 dana imao sam 3 anestezije: dve totalne anestezije i jednu lokanu! Koliko je to štetno na organizmu?


 4. Jelena 14.09.2020

  Da li je moguce 7 dana nakon anestezije i dalje imati jedan deo usne utrnut?


 5. Predrag Romić 23.10.2019

  Najbolja definicija anestezije glasi "Supresija refleksnog odgovora organizma na hirurški stres". To znači da anestezija, kao dobra vila, štiti organizam od traume izazvane hirurškim zahvatom. Većina operacija danas ne bi mogla da se izvodi bez anestezije i zato se anestezija smatra jednim od najvećih civilizacijskih napredaka čovečanstva. Sve to bi trebalo imati na umu pre nego što pokušamo da govorimo o njenim komplikacijama, a one su vezane najčešće za teško stanje bolesnika, zatim za opremu (aparati, lekovi) i tek na kraju za grešku anesteziologa.


 6. Tamara 10.10.2014

  Kao specijalista anestezije i reanimacije mogu samo reci da vas clanak ni najmanje nije strucan niti naucno potkovan. Mozdani i srcani udar nakon ili u toku operacije nisu komplikacije anestezije vec same hirurske intervencije-operacije koja je kod predisponiranog pacijenta samo okidac. Infekcija pluca nije komplikacija anestezije vec same operacije i naravno oslabljenog imuniteta kod pacijenta. Zalosno je sto ste sebi dozvolili da nestrucna lica pisu clanak o komplikacijima i rizicima tokom opste anestezije i ljudima koji su neupuceni u medicinu ulivate strah i dajete lazne informacije.


 7. slavica 01.09.2014

  Ja sam se operisala pre 12 dana bila sam totalnoj anasteziji, operisala sam zucnu kesu, i brzo sam se probudila malo sam povracala i bol u grlo i nista strasno, sad se super osecam i nemam nikakvih problema, to sto pisu moze svasta da se desi, ako ti je sudeno desice se, kad bih morala opet na operaziju nebih se plasila od opste anastezije, pa valjda doktori znaju sta rade, pozdrav


 8. marika vasic 07.06.2014

  Pre deset dana sam imala operaciju abdomena u totalnoj anesteziji. Uspavali su veoma brzo. Secam se samo da mi je doktorica anesteziolog rekla, , sada cemo vas uspavati, ,. To je bilo oko11 h i 30 min. A probudila sam se oko18h i 30 min. Imala sam osecaj da sam se naspavala. Nista nisam osetila tokom operacije. Prilikom budjenja nisam osetila nikakvu mucninu ni bolove u stomaku. Bol sam osecala u grlu, (zbog sonde) zato sto sam bila na aparatu za disanje. Prilikom vadjenja sonde sam se samo zakasljala zbog slajma koji su oni brzo pokupili. Sada sam se osula po rukama i nogama, uzasno me svrbi, da li od anestezije ili neceg drugog pojma nemam.


 9. Dragan 06.05.2014

  Jako volim ovakav pristup kao u ovom clanku. Zbunjenost, mozdani udar i smrt se navode u istoj recenici. Samo jos fali "suvoca usta", pa da se "neprijatne nuspojave" kompletiraju: -) .


 10. Milan - Nis 11.02.2013

  Pre tri meseca imao sam operaciju hemoroida u opstoj anesteziji i o njoj imam pozitivna iskustva jer se u novije vreme anestetik ubrizgava u venu i udise se cist kiseonik. Do sna se dolazi veoma brzo i ne osecate nikakav bol secam se samo kada me je u sali anesteziolog probudio. Pre trideset godina kao dete morao sam da operisem kilu i tada mi se anestezija nije dopala. Naime tada se je kao narkoticno sredstvo uduisao etar tecnost veoma jako mirisa tada sam se probudio u sred operacije ali nikakav bol nisam osetio posle operacije sam obavezno povracao. A kad sam takodje pre trideset godina morao na operaciju krajnika kada su mi u sali stavili masku sa etrom poceo sam da vicem i da se bunim da mi je skinu. Moje misljenje je da je anestezija danas mnogo bolja jer se anestetik ubrizgava u venu i udise se cist kiseonik.


 11. Lili 22.11.2012

  Pa jel se oseca bol kad se ubrizga anestezija ili ne? Da li se odma padne u to stanje kao sto ste napisali ili se oseca par minuta sve jer ovde je jedna devojka napisala da je prvhi par minuta osecala uzasan bol a nije mogla da se pomeri? Da znam onda da ocekujem bol secenja koji je ona osetila: (molim vas za odgovor, nije meni bitno ako ne zaspem odma pa sam svesna gde sam nego da ne osetim taj bol koji je ta devojka osetila! Napisali ste da mozak ne konstatuje nikakvu bol uopste a ona ga je osetila!


 12. Ida 12.08.2012

  Prije 20 dana imala sam operaciju. Unutrasnji mis koji mi je napukao je sašiven, sve mi je to jasno, ali mi je anestezija nekako najčudnija. Nakon maske koju su mi stavili ja sam utonula u san i zaista sam sanjala svo to vrijeme, nije bio san kao kad spavam prirodno nego san kao da se desava u stvarnosti. Poslije anestezije sam samo bila pospana ostalo je sve u redu.


 13. Gani 24.10.2010

  Imao sam dve operacije, prvi zucna kesa prose godine, prije mesec dana 23. 10 2010, transplataciju jetre 8 sati. Prva operacija probudim se jedan ugodan osecaj nema bolova, ja ne znam koji anestetik koriscen. Posle druge nije bio lose znaci nesto nepodnosljivo. Doro dok se probudis treba dosta vremena ne moses da merndes. Slab, zedan, pospavan, bolove se ne osecaju ako ne merndes, ako mrdnes osecas da ne mozes. Zahvaljum, mnogo mi se svida ova web stranica gani, pristina, kosovo


 14. dragana 18.08.2010

  Moj prvi carski rez je bio jako neprijatan. Osetila sam se budnom samo par minuta nakon uspavljivanja ali fizicki nisam mogla nicim da odreagujem. , a kada sam osetila bol secenja cini mi se da sam pala u trans, posle sam cula kroz maglu plac bebe i njenu tezinu, i dalje se nisam secala. A za drugi carski su me tako uspavali da su me jedva probudili, opet strasno, ali hocu i treci


 15. Vesna Bojanić 10.12.2009

  Za sve žene koje moraju da se porode carskim rezom, preporučujem (iz ličnog iskustva) carski rez u spinalnoj anesteziji. Ništa ne osećate, vidite bebicu čim se rodi i nemate onaj bezvezni osećaj nakon buđenja. Prisutna je samo utrnulost donjih ekstremiteta par sati, ali je to daleko manje neprijatno nego buđenje iz totalne anestezije. Srdačno, vesna b.


 16. Bojana 05.11.2009

  A šta ćemo mi koji smo imali carski rez, i imaćemo još jedan sigurno?


 17. Dr Velibor Tripkovic 03.11.2009

  Lep, koncizan i opste informativan, a nadasve koristan clanak.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde