Angioedem

Angioedem (Angiooedema, Oedema Quincke, Oedema angioneuroticum) je pojava akutnog edema (otoka) kože i sluznica uzrokovana najčešće, ranom, humoralnom reakcijom preosetljivosti (prvi oblik reakcije).

Uzrok nastanka

Ovu reakciju preosetljivosti najčešće uzrokuju antigeni prehrambenih proizvoda (protein jaja), konzervansi (Na - benzoat, i dr.), lekovi (acetilsalicilna kiselina, NSAIL, inhibitori angiotenzin konvertaze i dr.) i inhalacioni alergeni.

Klinička slika

Promene se najčešće nalaze na delovima gde je tkivo rastresito, na licu (naročito su zahvaćeni očni kapci i usne), u predelu genitalija, nad velikim zglobovima. Može se javiti i na sluzokožama: laringofaringealnoj sa edemom glotisa (grkljanski poklopac) i asfiksijom (gušenje), digestivnoj sa kolikama (grčevi), povraćanjem, dijarejom (proliv).  Edem je dosta slabo ograničen i elastičan.
Boja kože je normalna, a zahvaćene regije su bledoružičaste. Nema svraba. Postoji osećaj napetosti kože.

Od opštih poremećaja može se javiti povišena temperatura, artralgije (bolovi u zglobovima), digestivni i neurološki poremećaji, pa čak i anafilaktički šok. Mogući su recidivi.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, probe ekspozicije i eliminacije (alergena), alergoloških kožnih proba i imunoloških testova.

Lečenje

Treba eliminisati alergen, zatim se primenjuju antihistaminici, antieksudativna sredstva, a kod težih oblika se primenjuju i kortikosteroidi.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde