Opijumski mak


Opijumski mak latinskog imena, Papaver somniferum, jednogodišnja je biljka s lomljivim stablom i granama, visine do 160 cm, ali izuzetno i do 2 m. Cvetovi su veliki, na vrhu stabljike, ima četiri latice crvene ili bele, zavisno od podvrste. Čaura je okrugla ili konusna, plavozelenkaste, svetlozelene do tamnozelene boje. Postoji nekoliko podvrsta Papaver somniferuma: album, glabrum, depressum, setigerum, i dr...Strani nazivi za mak: Garden Poppy , Opium Poppy, Withe Poppy, Shhlaf-Mohn, Gartenmohn, Papavero domestico.

Izgled

Zasecanjem čaura izlučuje se mlečno beli lateks, koji poprima smeđu boju. Tada se s čaure skida tupim noževima i to je sirovi opijum. Nakon sušenja na suncu mesi se u oblike kocke ili štapića. Stajanjem, sirovi opijum otvrdne i poprima gotovo crnu boju. Može se čuvati više od 15 godina, a da pri tome ne izgubi kvalitet.

Način upotrebe

Konzumiranje opijuma moguće je na sve uobičajene načine drogiranja; intravenozno i potkožno injektiranje, oralno, respiratorno, nazalno, pa čak i rektalno.

Upotreba opijuma pušenjem je kod nas izumrla. Ostala je jedino navika pijenja opijumskog čaja u retkim narkofilskim redovima, ali to je u širem smislu zanemarivo. Osušene glavice maka i gornjeg dela stabljike prokuvavaju se i pravi se čaj izrazito neprijatnog ukusa. Zbog toga se mora jako šećeriti i naglo popiti.

Efekat

Posle prodora heroina na naše prostore, opijuma u praktičnom smislu više nema na tržištu. Današnji, moderni zavisnici više ne znaju postupak pripreme za ubrizgavanje opijuma koji je znatno komplikovaniji nego za heroin.

Delovanje je sporo, ali daje efekte slične heroinu. Odlikuje se početnom snažnom euforijom, osećajem topline i blagostanja uz ubrzane otkucaje srca. Osećaj euforije može biti praćen crvenilom kože, suvim ustima i otežalim ekstremitetima, kao i mučninom, povraćanjem i svrabom.

Nakon početnih efekata, korisnici ulaze u drugu fazu i narednih su nekoliko sati pospani, uz prijatan umor sa meditacijama. Mentalne funkcije su zamagljene. Srce sporije kuca.

Treću fazu karakteriše ulazak u san, a posle buđenja nastupa umor, odsustvo motivacije, depresivnost.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Old 28.04.2021

  Заблуда је да га треба шећерити јер шећер у комбинацији и изазива повраћање. У деловима Војводине Сомбор, Апатин је распрострањена култура испијања чаја, шоља од 2-3дц је око 300дин што је довољно за 24 часа...


 2. slobodan vasovic 09.04.2021

  Gde naći čaure?


 3. Zoran 02.04.2020

  Klincima, ja ne preporukujem ni odraslima!


 4. 25.03.2020

  Ma koji ti je štos da kažeš,treba probati opijum. Ako si to radio ,nemoj drugima zlo preporučiti nije lepo. Jer znaš da klinci mogu da umru,pre tako u polju negde nego kod dilera kada kupe nešto. Opijum,tako cist je mnogo jak i nikada ne znaš koliko uzimaš Ja sam sve to radio ,probao . I sada sam tezak narkoman uništenog života . Svakomo po pomisli na ovako nešto,odma ću reći uništio si život. Proklet da je dan kada sam išao po to. Nemojte te se drogirati jer sigurno uništite i sebe i sve oko sebe. Pikupice razne bolesti,i sami ostajete. Nije mi do života! Ljudi svako dobro i svako ko vam ksze da je to ok taj vam je neprijatelj.


 5. Vikend ratnik 02.09.2012

  Opijum je zakon! Ali ne preporucujem klincima nikako, mada ja klincima nista od droga i ne preporucijem. . . Kad se udje u neke ozbiljnije godine svakako treba probati opijum- ko voli naravno


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde