Operacija Ušiju Otoplastika I Klempave Uši

U zavisnosti od toga da li se radi operacija ušiju spolja (klempave uši) ili se radi i smanjenje, govorimo o jednoj ili dve operacije koje se nekada kombinuju. Nekada je operaciju potrebno uraditi samo na jednom uhu.

Operacija klempavih ušiju

Iako se klempavost uočava u ranom detinjstvu, operacija se može se raditi kod deteta posle navršene 7 godine. Ralog za to je da ušna školjka u tom periodu ima definitivan izgled i položaj koji će imati celog života.

Platični hirurg tu intervenciju može uraditi i u starijem uzrastu pacijenta, a moje iskustvo je da se najveći broj pacijenata javlja u periodu od 12 do 14 godina.

Vrsta anaestezije zavisi od uzrasta pacijenta. Deca se operišu u opštoj anesteziji, a stariji pacijenti mogu se operisati u lokalnoj infiltrativnoj anesteziji (primenjuje se injekcija anestetika u ušnu školjku i iza nje).

Kako izgleda zahvat?

Operacija se izvodi tako da se ukloni deo kože sa zadnje strane ušne školjke i da se potom pristupi hrkavici uva. Posebno definisanom procedurom vrši se remodeliranje hrskavice i potom se vrši ušivanje rane iza uva. Sa prednje strane uva ne postoje nikakvi rezovi niti ožiljci.

Operacija ušiju nije bolna, a postoperativni bolovi se kontrolišu primenom tableta protiv bolova.

Posle operacije je obavezno nošenje elastičnih zavoja 7 do 10 dana. Konci se uklanjaju desetog dana i ta procedura je potpuno bezbolna. 

Ožiljak od operacije ušiju nalazi se iza ušne školjke i nevidljiv je.

Smanjenje ušiju

Ova operacija se ređe izvodi i radi se takođe u opštoj ili loklanoj anesteziji. Posebnom tehnikom se uklanja deo hrskavice i kože uva. Konci se uklanjaju nakon 10 dana.

Korekcija deformacije ušne školjke

Deformacija ušne školjke može biti različitog intenziteta i klinički se karakteriše prisustvom kvržice na vrhu uva, do potpunog nedostatka ušne školjke.

Ove operacije spadaju u domen rekonstruktivne estetske hirurgije i nekada je potrebno uraditi više operacija za korekciju potpunog nedostatka ušne školjke.

Komplikaicije kod operacije ušiju

Komplikacije kod operacije ušiju su ekstremno retke i mogu biti:
 • Otok i krvni podliv    U prvom periodu posle operacije može da se javi blag otok na vratu u veoma retko krvni podliv u predelu iza ušne školjke ili na ušnoj školjci. Krvni podlivi se, ako uopšte nastanu, spontano povlače. 
 • Formiranje hipertrofičnog ožiljka u predelu operativnog reza - Kod pacijenata koji su skloni formiranju grubih ožiljaka moguće je da ožiljak bude izraženiji. Primenom različitih preparata moguće je korigoavati nastali problem. 
 • Pucanje rane posle skidanja konaca - Ako u postoperativnom periodu pacijent noću ne nosi elastični zavoj preko ušiju, pa se  povredi u snu ili ga - neko povredi (povuče ga za uvo) može doći do pucanja ivica rane. Rizik od ove kompikacije je teoretski i u mojoj praksi se nisam sreo sa tim. 

Ni jedna o ove dve operacije ušiju ne utiče na sluh pacijenta.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 23

 1. aldin 15.02.2012

  Koliko kosta da se isprave usi? Imam 16 godina??


 2. nikola 01.10.2011

  Koliko kosta ta operacija?


 3. Marko 10.04.2011

  Pa zasto ne odgovorite kolika je cena? Ja bih želeo da smanjim usi. Moze li doci do nekakvih problema naprimer da ne mozemo vise da cujemo?


 4. Marija 07.04.2011

  Operisala sam usi pre nekoliko godina i nisam nesto zadovoljna zbog toga sto mi nisu bas prave. . . Operaciju sam radila u nisu i taj doktor je bio, da kazem, neiskusan pa mi nije lepo uradio. Ne boli ni tokom ni posle operacije. Sad imam 14 godina i da li bih mogla da ponovim operaciju?


 5. Alen 13.03.2011

  Cao. . .: ) ja imam 14 godina i imam klempave usi (nisu mnogo al me nerviraju) . Zeleo bih da operisem usi al se plasim bola i igle. Zanima me samo dali boli kad se radi operacija i kolko otprilike traje? Hvala unapred!: ): ): ) i zaboravio sam. . Ja sam iz panceva i zanima me dali su dobri hirurzi? Hvala jos jednom: )


 6. mane 16.12.2010

  Zanima me i broj doktora. Plss


 7. mane 16.12.2010

  Mogu li znati kolika je cjena operacije i gde se radi? Molim vas recite. Hvala


 8. Jelena 14.11.2010

  Imam 17 godina i imam jedno klempavo uvo. Interesuje me cena, da li je jako bolno jer se inace mnogo plasim i kako izgledaju elasticni zavoji. Unapred hvala


 9. dino kozica 14.10.2010

  Zanima me samo broj od doktora koji vrsi operacije usiju, cena me ne zanima, zelim znati gde radi i kako ga mogu naci?? Molim vas daj te mi odg sto pre. . . Dino. .


 10. dino kozica 14.10.2010

  Zanima me samo broj od doktora koji vrsi operacije usiju, cena me ne zanima, zelim znati gde radi i kako ga mogu naci?? Molim vas daj te mi odg sto pre. . . Dino. .


 11. adriana 09.09.2010

  Zanima me da li je operacija usiju bolna i koliko kosta?: )


 12. Nada 21.08.2010

  Postovani,
  u oktobru 2009. mi je radjena korekcija usne skoljke i smanjen je ugao izmedju uha i glave, medjutim usi su ostale velike. Interesuje me koja je cena operacije smanjenja usne skoljke, kao i posle kog vremena je moguce vratiti ce drustvenom zivotu?
  Unapred zahvalna


 13. Laza 21.04.2010

  Jel mogu usi nekako da se isprave bez operacije. . Nosenjem nekih traka ili bilo cega?: /


 14. valentina 19.04.2010

  Da li je zaista bezbolna, i da li boli kasnije? I kolika je cena?


 15. Maja 17.01.2010

  Kolika je cena estetske korekcije usiju? Da li je tacno da je to jedna od najbolnijih operacija i da se nakon nje ne moze dici glava, pomjerati prsti (od bolova) . . . ??? Unaprijed hvala


 16. zivke 07.01.2010

  Pa mogli bi reci koja je cena ili zavisi od pacijenta do pacijenta u srbiji prvo pita ju za cenu pa onda odlucuju dalje


 17. Marko 18.10.2009

  Koliko je cena operacije usiju i gde se nalazi ordinacija u beogradu za operaciju usiju? Hwala unapred.


 18. Jovana 11.09.2009

  Zanima me koja je cena ove operacije? Unapred hvala


 19. marina 31.07.2009

  Zanima me cena korekcije i da li je moguce da se odradi korekcija na samo jednom uvu? I koje se analize rade pre operacije?


 20. mire 14.07.2009

  Kako da nadjem dovoljno siroku elasticnu traku? Mogu li se dve zasiti? Koliko je vremena potrebno da mi uho bude sasvim stabilno, cak i posle povrede??


 21. Jelena 08.05.2009

  Zanima me kolika je cena ove operacije? Unapred hvala


 22. Minja, Zajecar 07.04.2009

  Da li je tačno da je korekcija ušiju besplatna procedura? Moj brat ima 18 godina i želi da uradi plastičnu operaciju ušiju, iz estetskih razloga.


 23. Aleksandar 19.03.2009

  Veoma sa zadovoljan ovom pričom zeleo bih to da uradim - plastična hirurgija, estetska korekcija ušiju


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde