Ugradnja silikona i ostale operacije grudi

Silikonski implantati su posebno dizajnirane proteze od silikonskih polimera koje imaju blago neravnu površinu i proizvode se u različitim veličinama i različitog su oblika. Silikonska proteza u najvećem procentu ne izaziva reakciju tkiva i dobro se podnosi.

Korektivne operacije grudi mogu se raditi kod žena koje imaju:
 • male grudi (primenjuju se silikonski implantati)
 • spuštene grudi (radi se operacija podizanja grudi ili kombinuje podizanje grudi i primena silikonskih implantata)
 • velike grudi (radi se operacija smanjivanja grudi)
 • rekonstrukcija dojke nakon operacije karcinoma
 • Kod žena koje imaju uvučene bradavice moguće je hirurškom intervencijom korigovati položaj bradavica

Korektivne operacije grudi mogu se raditi kod muškaraca koji imaju:

 • male grudne mišiće i žele da poprave izgled grudnog koša, moguće je postaviti silikonske implantate i postići izgled jačeg grudnog koša
 • ginekomastiju, tj bujanje tkiva i rast dojki

Primena silikonskih implantata

Silikonski implantati su posebno dizajnirane troslojne proteze od silikonskih polimera koje imaju blago neravnu površinu i proizvode se u različitim veličinama i različitog su oblika. 
Mogu biti salinski (ispunjeni sterilnom slanom vodom) i silikonski (ispunjeni plastičnim gelom, silikonom). 
Silikonska proteza u najvećem procentu ne izaziva reakciju tkiva, dobro se podnosi i ne curi. Sve ovo važi za sertifikovane implante koji se legalno proizvode i uvoze.

Operacija uvećanja grudi

Ugradnja silikona se radi u opštoj anesteziji i silikonske proteze se mogu postaviti ispred grudnog mišića ili iza grudnog mišića. Proteze mogu biti okrugle ili anatomski oblikovane. Koja će se proteza primeniti zavaisi od veličine dojki, i konstitucije pacijentkinje. Rez na koži može biti u pazušnoj jami, na pigmentovanom prstenu (areoli) bradavice ili u žlebu kože ispod dojke. Najveći broj operacija je rađen primenom reza ispod dojke. Ožiljak posle operacije je diskretan, a posle dva meseca se uopšte ne vidi.

Posle operacije potrebno je nošenje elastičnih zavoja dve nedelje, a posle toga obavezno nošenje brushaltera najmanje dva meseca posle operacije.

Korekcija spuštenih grudi

Kod žena koje su dojile i kod kojih je došlo do atrofije tkiva dojke kao i masnog tkiva u predelu dojki, nastaje poremećaj u položaju i obliku dojki , kao i u položaju bradavica.

Postoje 4 stadijuma ovog stanja, od kojih je prvi najblaži gde je bradavica spuštena i postoji blago spuštanje dojke, dok kod četvrtog stadijuma dojke imaju izgled kese, gde je bradavica na donjem polu dojke i dojka celom donjom stranom naleže na kožu trbuha.

Kod ove grupe pacijentinja radi se operacija podizanja dojki u kojoj se zateže koža dojki. Operacija se radi u opštoj anesteziji. Ožiljci posle operacije imaju oblik obrnutog slova T (nalaze se oko areole bradavice, zatim vertikalno od areole do žleba ispod dojke i duž celog žleba ispod dojke). U ovoj operaciji tkivo dojke se ne oštećuje, pa žena može ponovo da doji.

Kada postoji jaka atrofija i usahlost tkiva dojke, moguće je operaciju podizanja grudi kombinovati sa primenom silikonskih implantata (postavljanje silikonskih proteza u istoj operaciji).Korekcija velikih grudi

Kod pacijentinja sa velikih grudima mogu nastati bolovi u leđima i deformiteti kičme. Druga grupa problema vezana je za samo tkivo dojke gde mogu da nastanu firocistične displazije fibroadenomi i ciste.

Operacija se radi u opštoj anesteziji. Postoji veliki broj operativnih tehnika, ali sve se zasnivaju na tome da se ukloni višak tkiva i da se formira dojka prirodnog oblika i položaja bradavice. Kod operacije smanjenja grudi rezovi i ožiljci su identični kao i za podizanje dojki.

Važno je napomenuti da se operativni materijal obavezno šalje na patohistološku analizu.

Rekonstrukcija dojki nakon operacije karcinoma

Broj žena obolelih od karcinoma dojki je u stalnom porastu. Cilj operacije karcinoma je da se ukloni tkivo tumora, ali i cela dojka. Savremene protokoli lečenja preporučuju da se uradi primarna rekonstrukcija dojke u istoj operaciji. To znači da žena iz operacione sale izlazi sa novom dojkom.

Dokazano je da rekonstrukcija dojke nije štetna i da ne remeti kasnije preglede i kontrole. Dokazano je da žene kod kojih je urađena rekonstrukcija dojke žive znatno duže, jer su kompletno rehabilitovane i nemaju neprijatnosti zbog nedostatka dojke.
 
Postoji veliki broj mogućnosti za rekonstrukciju dojke. Može se primeniti:
 • Silikonski impalantat
 • Silikonski implantat i mišić sa leđa
 • Rekonstrukcija mišićem sa trbuha
 • Rekonstrukcija mikrohirurškom tehnikom
Koju tehniku će hirurg primeniti zavisi od veličine druge dojke i tehničkih mogućnosti ustanove u kojoj se operacija radi.
 
Posle 4 do 6 meseci nakon rekonstrukcije dojke moguće je uraditi rekonstrukciju bradavice kao i pigmentovanog prstena, ali je moguće i korigovati drugu dojku ako je potrebno i time u potpunosti postići estetski rezultat.

Dojka se može rekonstruisati i kod žena kod kojih je ranije uklonjena dojka. Tu postoji takođe niz operativnih tehnika i rezultati rekonstrukcije u potpunosti zadovoljavaju estetske zahteve i pacijentkinje su uvek zadovoljne.

Operacija uvučenih bradavica

Operacija uvučenih bradavica radi se u lokalnoj anesteziji. Rez na koži je postavljen na ivici areole i operacija traje relativno kratko. Konci se uklanjaju posle 7 do 10 dana.

Operacija uvećanih grudi kod muškaraca (ginekomastija)

Uvećano tkivo dojke kod muškaraca može biti veliki estetski problem. Operacija se radi u opštoj anesteziji i primenjuje se rez na koži na ivici areole (pigmentovanog prstena bradavice). Posle operacije rana je drenirana i dren se uklanja posle 3 do 4 dana, a konci se uklanjaju nakon 7 do 10 dana.

Operacija ugradnje pektoralnih implantata kod muškaraca

Ugradnju implantata ispod grudnog mišića obično zahtevaju osobe koje ne mogu vežbama postići zadovoljavajući izgled. Takođe je primena ovih implantata indikovana kod pacijenata koji imaju urođeni nedostatak grudnog mišića (Polandov sindrom).

Operacija se radi u opštoj anesteziji i implantat se postavlja ispod mišića. Implantat je trouglastog oblika, a rez na koži je u predelu pazušne jame.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. bojana ivanovic 07.07.2009

  Clanak mi se dopada, ali imim jedno pitanje: nako kog vremena se moraju menjati silikoni u grudima?


 2. Marijana, Beograd 07.04.2009

  Nakon prvog porodjaja primetila sam da su mi se dojke prilicno "opustile" u odnosu na to kakve su bile. Odlučila sam da podignem grudi, jedino sam se plasšla da li ću smeti da dojim opet. Oduševila sam se kad sam sad pročitala da nema brige! Zahvaljujem sse doktoru Kovačeviću na lepom tekstu.


 3. Dada 14.12.2008

  Tekst je odlican,bas ono sto me interesovalo,tj.neka bliza objasnjenja sam dobila o ovoj temi. Da li bi mogli da nas informisete i o cenama? Na primer, korekcije podizanja dojki? Inace sajt je fenomenalan,uvek nadjem ono sto me zanima. Pozdrav


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde