Šta je ožiljak, lečenje, operativne i neoperativne metode

Ožiljak je zajednički naziv za promenu koja nastaje usled zarastanja rane na koži, sluzokoži ili posle povrede nekog organa (npr.ožiljak posle infarkta srca). Osnovna karakteristika ožiljka je da sadrži pretežno nefunkcionalno, vezivno tkivo. Bez obzira kako je nastao ožiljak (povredom, opekotinom ili operacijom), on ima drugačiju boju od okoline, tvrđi je i često bolan. Veličina ožiljka, njegova reljefnost, boja, tvrdoća i bolnost - zavise od mnogo činioca. Na prvo mestu to je širina i dubina rane, uzrok povređivanja, trajanje rane, opšte stanje bolesnika i lokalne karakteristike tkiva koja su bila pogođeno povredom.Od velikog značaja je životna dob pacijenta kao i specifična sklonost ka stvaranju ožiljka.

Vrste ožiljaka

 • Linearni – nastaju posle operacije;
 • Široki - na velikoj površini,nastaju posle opekotina;
 • Glatki - u ravni kože,nastaju posle površnih opekotina;
 • Reljefni - neravne površine, nastaju posle dubokih opekotina;
 • Atrofični - nastaju zbog gubitka dubljih struktura kože;
 • Hipertrofični - javlja se u granicama ranije povrede ili reza, zadebljao, crven i bolan ožiljak.Vremenom postaje manje uočljiv. Povremeno zahteva lečenje.
 • Keloidan ožiljak - prevazilazi granice prethodne povrede ili reza, a takođe je zadebljao, crven i bolan. Javlja se isključivo iza ušiju, na vratu, i u predelu dekoltea.Vremenom se ne smanjuje i veoma često zahteva lečenje. Patohistološkom analizom nije uočena značajna razlika izmedju hipertrofičnog i keloidnog ožiljka. Bez obzira na to, keloidni ožiljak uvek zahteva lečenje jer je bolan i upadljivo crven.Veoma često su ožiljci takvi da predstavljaju kombinaciju više nabrojanih podvrsta pa je zbog toga i terapija kombinovana.

Psihosocijalni značaj ožiljaka

Ukoliko imamo ožiljke na estetski eksponiranim zonama: licu, poglavini, vratu, dekolteu ili rukama, izloženi smo pogledima i interesovanju okoline. Takvi ožiljci nas ometaju u komunikaciji, izazivaju zainteresovanost i čuđenje osoba iz naše okoline. Ukoliko su ožiljci veoma obimni, oni u velikoj meri remete život osobe koja ih ima. Takvi ožiljci koji su obično vidljivi, menjaju psihički status osobe, dovode do depresije, povlačenja, bitno smanjuju kvalitet života osobe koja ih ima a tako utiču na njene opšte i posebne radne sposobnosti.

Ožiljci koji se nalaze na podlakticama, potkolenicama i stopalima, izloženi su često pogledima u letnjim mesecima. Dovode osobu u stanje nelagode i obaveze nošenja garderobe dugih rukava, dugih pantalona i zatvorene obuće. Ukoliko se ožiljci nalaze na telu i delovima ekstremiteta koji su uglavnom pokriveni garderobom, obično nemaju veliki značaj na socijalne kontakte. Njihov značaj je pre svega psihološki jer u velikoj meri utiču na samopoštovanje i remete emotivne i seksualne odnose sa partnerom.

Tretman ožiljaka

Kad su ožiljci u pitanju, u potpunosti važi pravilo: “Bolje sprečiti nego lečiti”. Svaki ožiljak treba tretirati odmah posle procesa zarastanja, odnosno vađenja konaca. Ne može se unapred sa sigurnošću predvideti koji će ožiljak imati pravilan sled maturacije i da li će ožiljak prirodno postati manje uočljiv protokom vremena. Gotovo je sigurno da će kod male dece i mladih ljudi do 25 godina ožiljak biti uočljiv više nego kod starijih osoba. Zatim, sasvim je sigurno da će ožiljci na leđima biti uvek veći i širi nego na licu, posebno očnim kapcima - mestima gde je koža tanka i nežna. Ipak, to ne treba da nas zavede i da terapiju ne primenjujemo. Terapija ožiljaka je najdelotvornija kad se primeni odmah posle zarastanja a potrebno je da traje godinu dana.

Zašto pacijenti ne leče ožiljke na vreme?

Pravilno tretiranje ožiljaka se zasniva na redovnom, svakodnevnom nanošenju određenih krema, gelova ili silikonskih obloga. To zahteva da tom tretmanu posvetimo odredjeno vreme svakoga dana bez obzira da li imamo tegobe ili ne. Moderno doba u kome živimo nameće nam obaveze za koje nikada nemamo dovoljno vremena.Tako brigu o nama samima – ostavljamo za kraj dana. A kad nas umor savlada, na svoj ožiljak lako zaboravimo. Kad prođe nekoliko dana bez terapije - lako odlučimo da terapiju prekinemo. Osim toga, malo nam znači savet lekara da treba da tretiramo ožiljke, a pri tome nemamo praktično nikakve tegobe. Na žalost, tegobe nastaju kasnije kad je tretman težak i neizvestan.

Operativne metode lečenja ožiljaka

Indikacija za operativno lečenje postoji ukoliko ožiljak stvara funkcionalni problem, na primer kada ometa pomeranje vrata, otvaranje i zatvaranje šake i slično. Tada se ožiljak uklanja, a nedostatak tkiva rekonstruiše nekom od mnogobrojnih metoda (dermoabrazija, ekspander, zet-plastika, transplantacija kože, režanj). Takođe, ako ožiljak dovodi do naruženja i psihičkih tegoba treba sprovesti operaciju. Operativno lečenje se može sprovesti ako su iscrpljene sve neoperativne metode i ako nisu dale željeni efekat.

Postoji generalna preporuka da sa operacijom ožiljka treba sačekati najmanje godinu dana, dok se završi proces maturacije (sazrevanja) ožiljka. Maturacijom ožiljak postaje mekši, manje bolan i manje uočljiv. To pravilo ima izuzetak kada se radi o ožiljku koji do te mere ometa funkciju da može da dodje do trajnog oštećenja nekog organa. Na primer, ožiljak u predelu očnog kapka koji ometa prirodno zatvaranje kapka, može dovesti do pojačanog suzenja, infekcije i oštećenja samog oka.Tada operaciju treba sprovesti pri pojavi prvih simptoma.

Neoperativne metode lečenja ožiljka

Kroz čitavu ljudsku istoriju postoji težnja da se rane i ožiljci leče bez hirurškog noža. Tako je i danas veoma popularna primena različitih alternativnih metoda. I farmaceutske kuće nude veliki broj preparata u cilju lečenja ožiljaka u vidu gelova, krema, silikonskih obloga. Izvesna istraživanja pokazuju pozitivno dejstvo svakog od njih. Ipak, ne postoje dovoljno opsežne studije koje bi dale precizne preporuke za lečenje ožiljaka. Iskustva ukazuju da se najbolji efekat postiže kombinovanjem više metoda. Osim pomenutih lokalnih sredstava, često u terapiju treba uvrstiti masažu ožiljka, kompresivnu terapiju, terapiju laserom i intralezionu primenu kortiko preparata.

Prognoza lečenja ožiljaka

Nekada je moguće ožiljak potpuno sanirati tako da je praktično neprimetan. Često je moguće postići poboljšanje kada ožiljak nije više bolan i tvrd, a manje je upadljiv na prvi pogled. Veoma retko, ožiljak i posle sve primenjene terapije ostaje isti, bez poboljšanja. Iskusan hirurg plastičar na početku lečenja može da predvidi koja bi terapija dala najbolji efekat i u kojoj meri je moguće postići poboljšanje.

Želite da zakažete plastičnu operaciju?


Zakažite pregled


Podeli tekst:

Dr Vesna Rakić je plastični hirurg sa preko 10.000 operacija tumora kože i ostalih operacija u svom iskustvu. U Kliničkom Centru Srbije je radila od 2001. do 2016. godine, nakon toga je osnovala privatnu praksu Estetika...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Valentina 23.06.2023

  Imacu veliki oziljak posle hipec operacije jsrcinons,od gore do dole(abdonen i grudni kos).Sta preporucujete da se odmah korisyi da to prodje sto pre i da bude manje vidljivo? Hvala


 2. Zorica 19.12.2022

  Dobro vece, imala sam operaciju materice pre mesec dana, histerektomija, poprecni rez. Mazem gelom, da li je ti dovoljno ? Ako to ne bude dalo neke rezultate, sta mi predlazete ? Lep pozdrav


 3. Маја 24.02.2021

  Ожиљак који имам налази се на аркади (код леве обрве) 19 година, као последица повреде и ушивања. Није превише уочљив, али мени ствара велику нелагоду и психичку препреку. Да ли је могуће и на који начин уклонити тако мали и стар ожиљак?


 4. Sasa 10.08.2020

  Davno sam operisao slepo crevo ostao mi je ožiljak, da li je moguće ukloniti ga na nano klinici Brant posle toliko godina?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde