Sinus pylonidalis - urasla dlaka

Sinus (šupljina ili kanal) pylonidalis (sa dlakama) je postojanje uskog, inficiranog kanala koji se pruža od kože, u dubinu, kroz potkožno tkivo, mišiće, nekada sve do trtične kosti. Uglavnom se javlja između 20. i 40. godine života, nešto češće kod muškaraca.

Dve teorije o nastanku sinusa

Postoje dve teorije o nastanku ovog sinusa. Prva je starija i govori da problem nastaje tako što dolazi do urastanja dlake. Druga teorija kaže da je još intrauterino došlo do preteranog srastanja (u projekciji srednje linije tela) odnosno urastanja kože sa njenim adneksima u dublja tkiva. Nakon tog urastanja dolazi do umnožavanja epitela na mestu gde to nije prirodno - ispod kože, što dovodi do stvaranja čvrstog kanala koji se održava sve dok se hirurški ne odstrani.


sinus-pilonidalis-pre
sinus-pilonidalis-posle
Sinus pylonidalis pre
Sinus pylonidalis posle


Jedini uspešan način lečenja je hirurško uklanjanje

Pilonidalni sinus je u početku asimptomatska, bezbolna kvržica, a kasnije se javlja bol i iscedak. Bolest se javlja kao pilonidalni akutni čir, pilonidalni hronični gnojni čir ili složena pilonidalna bolest. Jedini uspešan način lečenja hroničnog pilonidalnog sinusa je hirurško uklanjanje.

Opšta hirurgija u svojoj istoriji imala je nekoliko metoda kojima je pokušavala da reši problem (otvorena metoda, postepeno zarastanje, korišćenje fibrinskog lepka ili fenola). Te metode nisu davale povoljan efekat i potpuno izlečenje, a bile su skopčane sa dugotrajnim zarastanjem, curenjem rane i ponovnom pojavom sinusa.

Rekonstruktivna hirurgija je trajno rešenje problema

Operacija se izvodi u opštoj ili lokalnoj anesteziji u zavisnosti od toga koliko je proces napredovao. Nakon markiranja metilenskim plavilom i hirurškog uklanjanja pilonidalnog sinusa, nastali defekt kože i potkožnog tkiva rekonstruiše se lokalnim fasciokutanim režnjem. Rana se ušije u dva sloja veoma finim koncima tako da kasnije ni ožiljak nije primetan. Pacijent istog dana napušta bolnicu, a narednih 15 dana treba da sedi pažljivo i redovno održava toaletu anogenitalne regije. Konci se vade 15.dan od operacije kad se možete vratiti redovnim aktivnostima. Problem se ne vraća posle ovako izvedene operacije.


Želite da zakažete plastičnu operaciju?


 Zakažite pregledPodeli tekst:

Dr Vesna Rakić je plastični hirurg sa preko 10.000 operacija tumora kože i ostalih operacija u svom iskustvu. U Kliničkom Centru Srbije je radila od 2001. do 2016. godine, nakon toga je osnovala privatnu praksu Estetika...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde