Pilonidalni sinus - urasla dlaka (coccygeal sinus)

Pilonidalni sinus (coccygeal sinus) je postinflamaciona šupljina obložena epitelom lokalizovana u kokcigealnom predelu. Pilonidalni sinus (urasla dlaka), sinus pilonidalis ili pilonidalna bolest najčešće nazivan i urasla dlaka, predstavlja hroničnu infekciju u predelu brazde između gluteusa tj. u predelu trtične kosti. Iako benigna po svom karakteru ova bolest izaziva dosta neprijatnosti, bol, crvenilo, infekciju, sekreciju gnojnog sadržaja, neprijatan miris i onemogućava obavljanje svih životnih aktivnosti i komfor onima koji boluju od ovog oboljenja.

Uzrok nastanka pilonidalnog sinusa

Pilonidalni sinus nastaje od perifolikularnog apscesa koji se inkapsulira epitelom koji sa površine urasta u dubinu. Smatra se da je ovo urođeno stanje koje dovodi do formiranja potkožnog kanala u koji urastaju dlake i posledično dolazi do zapaljenja, sekrecije, crvenila, otoka, bola i stvaranja ožiljaka. U osnovi ovog oboljenja je promena pravca rasta dlake, koja se usled nemogućnosti da raste iznad kože, kao što je normalno, podvlači pod kožu, i time izaziva nastanak kanala (sinusa) koji predstavlja izvor infekcije i tegoba, koji se otvara na koži ali i prodire u dubinu kroz potkožno tkivo i mišiće a može dopreti i do trtične kosti.

Klinička slika

Sinus pilonidalis nije prava cista, jer šupljina nastaje posle infalmacije. Pilonidalni sinus nastaje najčešće na kokcigealnom predelu u uzrastu od 10. do 30. godine života. Manifestuje se kao čvor ili apsces koji prodire na površinu kože i trajno fistulira. Pilonidalni sinus se najćešće javlja kod mladih muškaraca, ali se tegobe mogu javiti u bilo kojoj životnoj dobi, a sporadično i kod osoba ženskog pola.
Pacijentima preporučujemo da se jave čim prvi put primete ovaj problem, jer je tada lečenje jednostavnije i obim operacije manji. Pravilna dijagnostika i blagovremeno urađena operacija obezbeđuju brz oporavak i potpuno izlečenje.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike i pregleda. Histološki se oko fragmenata dlake vidi apsces sa ćelijama stranog tela inkapsuliran epitelom. Neblagovremeno dijagnostikovan pilonidalni sinus može da dovede do komplikacija, lokalnog zapaljenskog procesa koji može biti praćen i povišenom temperaturom, otokom limfnih nodusa, povišenim vrednostima zapaljenskih faktora, i tada zahteva lečenje sistemskim antibioticima radi saniranja upale a tek nakon toga je moguće pristupiti hirurškom lečenju.

Lečenje urasle dlake

Terapija se sastoji u eksciziji apscesa i kapsule. Prognoza je dobra, ali u slučaju nekompletnog odstranjenja moguća je pojava recidiva. Potpuno izlečenje je moguće postići jedino operacijom. Tokom istorije operativno lečenje se menjalo, tako da i danas postoji nekoliko operativnih tehnika. Plastična i rekonstruktivna hirurgija imaju mogućnost operativnog lečenja u jednom aktu (jednom operacijom), hirurškom ekcizijom i ekstripracijom kao i rekonstrukcijom. Ovom operacijom se postiže potpuno izlečenje u jednom aktu, operacija spada u domene jednodnevne hirurgije, nakon operacije pacijent se otpušta na kućno lečenje, tokom koga je potrebno mirovanje, konci se skidaju nakon 10-12 dana i nakon toga pacijent se vraća normalnim životnim i poslovnim aktivnostima.              

Dodatne napomene

Pacijentima preporučujemo da se specijalisti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije jave čim primete tegobe jer je lečenje tada daleko jednostavnije i lakše. Ovu operaciju izvodimo timski, specijalista opšte hirurgije i specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije i time našim pacijentima pružamo potpuno rešenje koje uključuje ekciziju (isecanje) pilonidalnog sinusa i svih zahvaćenih tkivnih struktura i rekonstrukciju u jednom aktu. Svakom pacijentu pristupamo individualno i posebno planiramo operativni zahvat za svakog pacijenta u zavisnosti od toga da li je pacijent već prethodno operisan i na koji način, da li su prethodno vršene incizije, koliko bolest traje, koliko puta i koliko često su se javljale infekcije i koje površine je zahvaćena regija. Po potrebi se primenjuje i rekonstrukcija lokalnim režnjem, uglavnom kod pacijenata kod kojih problem traje dugo i gde je prisutna hronična infekcije, ili su pacijenti već operisani više puta bezuspešno.

Primenjujemo i sve principe estetske hirurgije čime se prisustvo ožiljka svodi na minimum. Osim detaljnog plana operacije, pacijent se detaljno priprema za operaciju u smislu pregleda interniste, kao i analiza krvne slike, biohemije i koagulacionog statusa, i po potrebi dodatnih analiza i pregleda u zavisnosti od pridruženih bolesti.

                                                                                                

Podeli tekst:

Dr Dragana Petrović-Popović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetiske hirurgije. Dragana je oduvek stremila da rad sa pacijentima koji boluju od melanoma podigne na viši nivo, te otuda ne čudi što je upravo...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Zoran 04.02.2023

    Poštovanje...tri puta sam operisan od pilonidalnog sinusa. Dva puta bezuspešno....treći put sam imao analnu fisuru i na još jednom mestu sinus. Dr hirurg mi je rekao da mora, da bi sve očistio da mi proseče sfinkter, da to može da mi kasnije izazove probleme u kontroli stolice., Pa da dam odlučim. Pošto je ta fisura jako napredovala odlučio sam se na operaciju, sa sečenjem sfinktera. To je bilo pre 20 godina....dr. Mihalj Miroslav mi je očistio dubinski, taj kanal i jako ušio sfinkter. Otvorena rana je zarastala, mesec danas, iz dubine mišića...I do sada mi se nije, ponovo pojavilo .mislim da ta bolest nastaje na ovaj drugi način jer se kanal uvek otvara iz dubine mišića, i kao da pušta korenje iz dubine prema površini, te se otvore i dva tri kanala. Hvala na detaljnom opisu


  2. dr Vesna Rakić hirurg plastičar 01.03.2012

    Sinus (šupljinu ili kanal) pilonidalni (sa dlakama) je postojanje uskog, inficiranog kanala koji se pruža od kože, u dubinu, kroz potkožno tkivo, mišiće, nekada sve do trtične kosti. Uglavnom se javlja između 20. I 40. Godine, nešto češće kod muškaraca. Postoje dve teorije o nastanku ovog sinusa. Prva, starija teorija kaže da problem nastaje tako što dolazi do urastanja dlake. Druga teorija kaže da je još intrauterino došlo do preteranog srastanja (u projekciji srednje linije tela) odnosno urastanja kože sa njenim adneksima u dublja tkiva. Nakon tog urastanja dolazi do umnozavanja epitela na mestu gde to nije prirodno - ispod kože, što dovodi do stvaranja čvrstog kanala koji se održava sve dok se hirurški ne odstrani. Pilonidalni sinus je u početku asimptomatska, bezbolna kvržica, a kasnije se javlja bol i iscedak. Jedini uspješan način lečenje hroničnog pilonidalnog sinusa je hirurško uklanjanje. Opšta hirurgija u svojoj istoriji imala je nekoliko metoda kojima se pokušavao rešiti problem (otvorena metoda, postepeno zarastanje, korišćenje fibrinskog lepka) . Te metode nikada nisu davale povoljan efekat i potpuno izlečenje a bile su skopčane sa dugotrajnim zarastanjem, curenjem rane i ponovnom pojavom sinusa. Plastična i rekonstruktivna hirurgija ovaj problem trajno rešava. Operacija se izvodi u opštoj ili lokalnoj anesteziji u zavisnosti od toga koliko je proces napredovao. Nakon markiranja metilenskim plavilom i hirurškog uklanjanja pilonidalnog sinusa, nastali defekt kože i potkožnog tkiva rekonstruiše se lokalnim fasciokutanim režnjem. Rana se ušije u dva sloja veoma finim koncima tako da kasnije ni ožiljak nije primetan. Pacijent istog dana napušta bolnicu, a narednih 15 dana treba da sedi pažljivo i redovno održava toaletu anogenitalne regije. Konci se vade 15. Dan od operacije kad se možete vratiti redovnim aktivnostima.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde