Rekonstrukcija dojke

Rekonstrukcija dojke je procedura koja poslednja dolazi na red kada je lečenje karcinoma dojke u pitanju, kao i drugih nedostataka, urođenih ili stečenih. Ovom procedurom se nadoknađuje i rekonstruiše nedostajuće tkivo dojke.

Šta je rekonstrukcija dojke?

Rekonstrukcija dojke se može izvršiti nakon operativnog lečenja tumora dojke, mastektomije, ili usled urodjenog ili stečenog nedostatka dojke. Izbor operativne tehnike i način rekonstrukcije se određuje nakon završenog lečenja tumora dojke i detaljnog kliničkog pregleda. Lečenje se sprovodi konzilijarno i prisustvo plastičnog hirurga u svim fazama lečenja je od značaja radi pažljivog planiranja rekonstruktivnog zahvata. Ovim zahvatom se zapravo lečenje tumora dojke završava. Blagovremeno urađena rekonstrukcija dojke sa odabirom najadekvatnije metode za svaku pacijentkinju i eventualno simetralizacijom druge dojke predstavlja poslednji akt u lečenju tumora dojke i pacijentkinjama omogućava fizičko i psihičko blagostanje. Rekonstrukcija može biti urađena:

 • silikonskom protezom;
 • spopstvenim tkivom;
 • kombinacijom silikonske proteze i sopstvenog tkiva.

Za rekonstrukciju sopstvenim tkivom se može korstiti mišić sa leđa ili stomaka. Danas se koriste minuciozne tehnike mikrohirurgije čijom primenom imamo odlične rezultate sa minimalnim ožiljkom donorske regije (ledja ili stomak).

Rekonstrukcija može biti i:

 • primarna
 • sekundarna (odložena)

U poslednje vreme se koristi i lipofiling odnosno transfer sopstvene masti kojim možemo dobiti prirodan oblik dojke. O fazama i načinu rekonstrukcije odlučuje konzilijum lekara zajedno sa specijalistom plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Pritom se obraća pažnja na poštovanje svih onkoloških principa i faza lečenja radi postizanja potpunog izlečenja, ali i estetskog izgleda dojke. Nekada se izvodi i profilaktička mastektomija druge dojke i tada pristupamo rekonstrukciji obe dojke. U sledećem aktu se pristupa i rekonstrukciji bradavica.

Tumor dojke - zastupljenost, simptomi i lečenje

Trenutno se nalazimo u stanju epidemije tumora dojke. Na godišnjem nivou, oko 1,5 miliona žena na svetu oboli, dok se zabeležava oko pola miliona smrtnih slučajeva direktno vezanih za tumor dojke. Statistika kaže da je celokupni rizik od oboljevanja od tumora dojke 12,4%, što znači da će jedna od 8 žena oboleti od ove maligne bolesti. Tumor dojke je vodeći uzrok oboljevanja od malignih bolesti kod žena. Samo u Evropi se dijagnoza tumora dojke postavi svaka 2 minuta. Rak dojke se može javiti i kod muškaraca, a srećemo ga u oko 1% novootkrivenih tumora dojke. Iako se tumor dojke nešto češće javlja u zemljama Zapadne Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, broj smrtnih slučajeva vezanih sa tumor dojke u ovim zemljama ima trend pada.

Prevencija, redovni pregledi, dijagnostika i rano otkrivanje tumora dojke predstavljaju ključ uspešnog lečenjenja. Simptomi na koje treba obratiti pažnju i odmah se javiti lekaru su:

 • promene u veličini i obliku dojke
 • kvržica u dojci
 • udubljenje na koži
 • uvlačenje bradavice
 • sekrecija iz bradavice
 • promene na koži dojke
 • bol i nelagodnost u dojci koji ne prolaze

U našoj zemilji se tumor dojke leči prema važećim svetskim protokolima za lečenje tumora dojke. Rekonstrukcija dojke, uključujući i silikonsku protezu je pokrivena troskovima Fonda za zdravstveno osiguranje i izvodi se od strane specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije nakon odluke onkološkog konzilijuma. Pacijentkinje od postavljanja dijagnoze tumora dojke imaju saznanje o mogućnosti rekonstrukcije dojke koja će biti posebno prilagođena svakoj pacijentkinji. Na taj način se pacijentkinje lakše i sa većom motivacijom prolaze kroz sve faze lečenja tumora dojke.

Estetska rekonstrukcija dojke

Osim rekonstrukcije dojke kod urodjenih i stečeni nedostataka dojke takođe se izvode i operacije augmentacije. Moguće je uraditi:

 • uvećanje dojke kod nedovoljno razvijenih dojki
 • uvećanje dojke usled gubitka volumena kao posledica starenja, trudnoće, dojenja i/ili oscijlacija u težini
 • operacije podizanja dojki
 • operacije smanjenja dojki
 • operacije ginekomastije - uvećane muške dojke.
Podeli tekst:

Dr Dragana Petrović-Popović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetiske hirurgije. Dragana je oduvek stremila da rad sa pacijentima koji boluju od melanoma podigne na viši nivo, te otuda ne čudi što je upravo...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

 1. Jelena 27.09.2022

  Imam problem sa mastitisom koji se uporno vraća. U petak imam konzilijum za operaciju . Onkologa je predložio amputaciju cele dojke. Da li imam pravo na rekonstrukciju o trosku fonda. Imam 44 godine. Hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde