Lipotransfer (lipofiling) - liposukcija sa liposkulpturom

Lipotransfer, fattransfer, lipofiling ili liposukcija sa liposkulpturom su različiti nazivi za istu proceduru kojom se masne naslage uklanjaju sa jednog dela tela gde ih ima u višku, a potom se to sopstveno masno tkivo prebacuje u regiju koju želimo da preoblikujemo, podmladimo ili lečimo.

Odakle se uzima masno tkivo za lipolifting?

Masno tkivo se najčešće uzima sa stomaka, butina, nadlaktica ili zadnjice i prebacije u one regije koje želimo da rekonstruišemo, prebolikujemo, uvećamo, definišemo ali i podmladimo i poboljšamo kvalitet kože i potkožnog tkiva ili lečimo određeni problem.

Kako se primenjuje sopstveno masno tkivo?

Sopstveno masno tkivo se najčešće primenjuje za uvećanje i konturisanje grudi (sa ili bez silikonske proteze), zadnjice, lica, usana, ali se masno tkivo kao takvo primenjuje i za vrat, šake i celo lice, a sve u cilju podmlađivanja tih regija. Masno tkivo se može prebaciti u bilo koju regiju tela i tako može da posluži kao rešenje za rekonstrukciju urođenih ili stečenih asimetrija, hipoplazija ili nedostataka. Masno tkivo se ne koristi samo za nadoknadu volumena tamo gde on nedostaje (uvećanje i oblikovanje grudi, zadnjice, usana), već se koristi i za regeneraciju, reparaciju i izlečenje, kao i za podmlađivanje tzv, antiaging. Masno tkivo uzeto i obrađeno na određeni način u zavisnosti od indikacija odnosno onoga što želimo da postignemo transferom masti se na određeni način ubrizgava u željene regije i time se postiže njegov maskimalni biološki potencijal.

U samoj masti se osim masnih ćelija nalazi i stromalna vaskularna frakcija (SVF) koja sadrži matične ćelije, i ovo svojstvo je iskorišćeno u regenerativnoj medicini jer matične ćelije produkuju i aktiviraju različite faktore rasta koji pospešuju regeneraciju i preparaciju tkiva. Po potrebi lipotransfer kombinujemo i sa PRP (plazma bogata trombocitima) radi postizanja maksimalnog regenerativnog potencijala. Ovaj potencijal je posebno izražen kod podmlađivanja lica, vrata i šaka ali i bilo kog drugog dela tela kao i u lečenju alopecije i ožiljaka. Masno tkivo možemo smatrati priodnim filerima, ali i najprirodnijim oblikom podmlađivanja i regeneracije tkiva, koji je potpuno bezbedan, bez ikakvih alergijskih reakcija ili reakcija odbacivanja tkiva koje se može javiti kod upotrebe stranog materijala. U zavisnosti od potrebe pacijenata, odnosno problema koji rešavamo, upotrebljavamo jednu od četiri vrste masnog tkiva: macro, mili, micro ili nano fat. Najkrupnije masne partikule u okviru macrofat-a se primenjuju za korekciju, oblikovanje i uvećanje grudi, zadnjice i bilo kog dela tela gde je potrebna veća nadoknada volumena, milifat-a se primenjuju kod popunjavanja lica, usana, intimne regije i drugih regija tela, microfat predstavlja još sitnije partikule masti koje se primenjuju u predelu podočnjaka, šaka, čela, oko usana. Nanofat, koji sadrži stromalnu vaskularnu frakciju i matične ćelije koristi za regeneraciju, reparaciju i antiaging sa velikim regenrativnim potencijalom i izvrsnim efektima. Osim za podmlađivanje, nanofat se uspešno primenju je lečenju akni, ožiljaka od akni, postoperativnih ili posttraumatskih ožiljaka, alopecije (ćelavosti), hiperpigmentaicija ( tamnija prebojenost kože), podmlađivanje intimne regije kod žena i muškaraca i uopšteno obnavljanje tkiva.

Pravilan izbor vrste masnog tkiva, obrade i primene može da reši praktično svaki problem na telu. Izvrsno se kombinuje sa PRP (plazma bogata trombocitima) ali i kod uvećanja grudi silikonskim
protezama u kombinaciji sa transferom masnog tkiva se dobija odličan prirodni oblik dojke. Sama procedura lipofilinga je bezbedna i jednostavna, spada u domene ambulantne ili jednodnevne
hirurgije, izvodi se u lokalnoj, tumescentnoj anesteziji, i kao takva nije bolna, i ne zahteva oporavak. Ipak, ova procedura se izvodi u operacionoj sali i izvodi je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.
Ako se liposukcija primenjuje u cilju uklanjanja viška masnih naslaga, liposukcirano masno tkivo se može obraditi i upotrebiti na nekom drugom delu tela u zavisnosti od želja i potreba pacijenta.

Podeli tekst:

Dr Dragana Petrović-Popović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetiske hirurgije. Dragana je oduvek stremila da rad sa pacijentima koji boluju od melanoma podigne na viši nivo, te otuda ne čudi što je upravo...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Isidora 06.04.2021

    Moja omiljena doktorka uvek prva i najbolja u svemu!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde