Vampirski fejslifting - podmlađivanje lica krvnom plazmom


Vampirski fejslifting je senzacionalistički naziv za PRP metodu (plasma rich platetelet) što znači korišćenje krvne plazme koja je bogata trombocitima. Metoda je poznata i kao podmlađivanje lica krvnom plazmom, predstavlja terapijski postupak dugi niz godina kod veoma zahtevnih stanja i oboljenja.

 

Prema podacima iz literature (1), PRP je deo krvi koji sadrži aktivirane trombocite u plazmi. Broj trombocita u krvi čoveka iznosi oko 200 x10 na 9/L. Centrifugiranjem krvi, a potom i plazme koja je bogata trombocitima, povećava se koncentracija trombocita na četiri do sedam puta tako da se na kraju postupka u 1 mikrolitru nalazi 1,7 miliona trombocita. Centrifugiranjem krvi pobuđuju se trombociti, pa od trombocita koji izgledaju kao diskoidne pločice - postaju “čupava” telašca. 

 

Tako aktivirani "čupavi” trombociti, oslobađaju iz alfa granula faktore rasta. Koncentracije faktora rasta su povećane od 420 % do 780% u odnosu na koncentracije koje imamo u krvi. PRP metodom koncentrovane faktore rasta unosimo u kožu i oni pokazuju izuzetno dejstvo na podmlađivanje. Normalnom cirkulacijom koja postoji u koži, nije moguće dopremiti visoke koncentracije faktora rasta kao što je to moguće ubrizgavanjem plazme iglicom. Inače, faktori rasta imaju višestruku ulogu u održavanju homeostaze u organizmu. Jedna od uloga je da prenesu signale na lokalne ćelije mezenhima i epitela, pokrenu ih na migraciju, na deobu i na povećanu produkciju kolagena i  matriksa. Plazma bogata trombocitima se pored estetskih indikacija veoma uspešno koristi u lečenju hroničnih rana.

Primena je značajna kod pacijenata koji imaju otvorenu ranu u predelu grudne kosti

Posebno je značajna primena kod pacijenata koji imaju otvorenu ranu u predelu grudne kosti, koja ponekad zaostane kao komplikacija posle operacije srca (by pass). Kod tih pacijenata postojanje otvorene rane predstavlja stalnu opasnost od teške infekcije. Istraživanjima je dokazano da upotreba  PRP-ia značajno ubrzava zarastanje hroničnih rana i poboljšava prognozu bolesti. Kao terapija u hirurgiji koristi se još od 1972 godine. Problem koji postoji kod operisanih bolesnika je to što  je za spravljanje tkivnih atheziva potrebno najmanje 500 ml krvi koja se po pravilu ne može uzeti od samog već operisanog bolesnika. Zbog toga se za ovu svrhu koristi krv dobrovoljnih davaoca. Zbog toga (iako mala) postoji mogućnost transmisije zaraznih bolesti i pojava senzibilizacije.

 

Primena PRP-a u estetskoj hirurgiji je veoma komforna metoda. Iz 70 cm³ sopstvene krvi pacijenta, dobija se sasvim dovoljna količina PRP-a za podmađivanje čitavog lica i vrata. Dobija se svež preparat krvi, bez dodataka i konzervansa koji daje izuzetan efekat na produkciju kolagena i pojavu mladih krvnih sudova u koži. Koža tako dobija više kiseonika,hranljivih materija i bolju hidrataciju. Dolazi do produkcije kolagena što popravlja strukturu kože,čini je mlađom. Koža postaje glatka, elastična i zategnuta a bore se smanjuju. Dakle, onaj potencijal koji nose vaši trombociti kroz krvne sudove sad postaje dostupan i vašoj koži samo u daleko većoj koncentaciji.

PRP se aplikuje veoma tankim iglicama, a procedura traje nekoliko minuta

PRP se aplikuje veoma tankim iglicama, a procedura traje nekoliko minuta. Efekti ove terapije su primetni posle petnaestak dana. Preporučuje se da se drugi tretman uradi mesec dana posle prvog, da se sledeći uradi tri meseca kasnije, zatim posle šest meseci i posle godinu dana. PRP (plasma rich platetelet) se uspešno koristi kao filer zajedno sa matičnim ćelijama. Koristi se za podmlađivanje lica, vrata, dekoltea, nadlanica i nadlaktica, dela oko kolena, unutrašnjeg dela butina, stomaka. Preporučuje se osobama koje imaju problema sa opadanjem kose. Veoma dobri rezultati se postižu ubrizgavanjem ovako pripremljene plazme u vlasište čime se značajno popravlja rast kose.

 

Tretman se preporučuje osobama koje imaju opuštenu kožu sa plićim ili dubljim borama. Kod starijih osoba, PRP metodom se može odložiti fejslifting. Kod mlađih osoba PRP se preporučuje za smanjenje ožiljaka od akni.Jedina vidljiva neprijatnost posle tretmana je neznatno crvenilo u predelu regije koja je tretirana kao i sitni ubodi. Ti efekti postaju neprimetni trećeg do petog dana od tretmana.

 

PRP se ne primenjuje kod osoba koje imaju određene kožne bolesti, alergije, aktivne infekcije kože,bolest krvi, sistemske i metaboličke bolesti, malignu bolest ili primaju hemioterapiju.


Da zakažete ovaj tretman popunite Kontakt formu u nastavku.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Jelena Jovković 19.04.2018

    Želim da zakažem ovaj tretman, molim vas da me kontaktirate. Pozdrav,


  2. Branislav 12.06.2013

    Postovani, molim vas recite mi na kojoj klinici se primenjuje prp i kako mogu da vas kontaktiram? Srdacan pozdrav!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde