Supurativni hidradenitis (Hidradenitis suppurativa/Acne inversa) - uzrok, simptomi, lečenje

Supurativni hidradenitis (SH), oboljenje poznato i pod nazivom Acne inversa, je po svojoj prirodi benigno, ali uporno oboljenje koje nastaje zbog upale apokrinih žlezda. 

Bolest ima veliki uticaj na kvalitet života, profesionalnu aktivnost i psihičko stanje bolesnika, a ima i estetsku komponentu. Blagovremeno postavljanje dijagnoze, izbor adekvatne terapije i multidisciplinarni pristup omogućavaju postizanje maksimalnih rezultata lečenja i uspostavljanje psihofizičke ravnoteže pacijenta, zaključno sa hirurškim lečenjem kod specijaliste plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije i po potrebi, primenom najsavremenije imunološke terapije za veoma uznapredovale forme.

Svi ovi modaliteti lečenja dostupni su kod dr Dragane Petrović Popović.

Zašto nastaje supurativni hidradenitis?

Supurativni hidradenitis (simbolično)

Novija istraživanja dokazuju da se inicijalni patološki proces razvija na nivou folikularnog epitela, kod genetički predisponiranih osoba. Dolazi do okluzije folikula dlake, inflamatornog odgovora organizma i formiranja apscesa. Posledična ruptura apscesa dovodi do stvaranja sinusnih kanala.

Predilekciona mesta za razvoj SH su pregibi kože:

 • aksile;
 • ingvinum;
 • genitalna regija;
 • inframamarna regija.

Simptomi supurativnog hidradenitisa i klinička slika

Bolest počinje podmuklim i nespecifičnim tegobama – javlja se blaga nelagodnost, svrab, pekanje, crvenilo i hiperhidroza u pomenutim regijama. Prve promene koje se javljaju su meki, duboko postavljeni nodusi, pacijent obično oseća bol, spontano i na dodir. Promene su simetrične kod najvećeg broja pacijenata.

Kolikvacijom (razmekšavanjem) sadržaja nodusa nastaju apscesi, koji sa površinom kože komuniciraju putem sinusnih kanala ili tunela. Ponavljanim egzacerbacijama i daljom progresijom bolesti nastaju brojni sinusni kanali, poznati i kao pseudokomedoni ili komedoni sa dva otvora, i hipertrofični ožiljci.

U momentu kada nema aktivnih apscesa, postojanje tunela, sinusnih kanala mogu ukazati lekaru na SH. Kako bolest napreduje, promene se mogu javljati i na drugim regijama, gde je koža izložena konstantnoj iritaciji – to su vrat, trup i struk. Hidradenitis često može biti udružen sa pilonidalnom sinusom (uraslom dlakom). 

Dijagnostika i klasifikacija težine supurativnog hidradenitisa

Postoji nekoliko sistema za klasifikaciju težine SH koji se koriste u svakodnevnoj kliničkoj praksi, a najzastupljeniji je Hurley sistem, koji kliničke manifestacije svrstava u tri stadijuma ove bolesti:

 • Prvi stadijum karakteriše se postojanjem jedne ili više lezija, bez prisustva sinusnih kanala, bez ili sa malim brojem ožiljaka;
 • Drugi stadijum podrazumeva rekurentne lezije uz postojanje zdrave kože između, sa formiranjem sinusnih kanala i ožiljaka;
 • Treći stadijum podrazumeva multiple lezije koje se protežu duž cele zahvaćene regije, bez zona zdrave kože, i stvaranje opsežnih ožiljaka.

Sartorius sistem boduje broj nodusa, ožiljaka u zahvaćenim regijama, daje precizniji skor aktivnosti, ali je u svakodnevnom kliničkom radu manje korišćen.

Lečenje supurativnog hidradenitisa

Lečenje zavisi od stadijuma u momentu postavljanja dijagnoze, a neophodno je konsultovati specijalistu plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Nakon detaljnog pregleda biće odredjena adekvatna terapija, a po potrebi i hirurško lečenje.

Ne treba posebno naglašavati značaj pravovremeno postavljene dijagnoze i blagovremeno određenu terapiju. Simptome, posebno u početku, ne treba zanemarivati već se odmah javite lekaru specijalizovanom za hidradenitis, jer je tada moguće primeniti najjednostavnije metode lečenja. 


Kod koga da zakažem dermatološki pregled?


Podeli tekst:

Dr Dragana Petrović-Popović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetiske hirurgije. Dragana je oduvek stremila da rad sa pacijentima koji boluju od melanoma podigne na viši nivo, te otuda ne čudi što je upravo...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. Isi 27.04.2024

  Moja doktroka koja mi je spasila život dr Dragana Petrovic Popovic.


 2. Irena 11.04.2023

  Moja cela porodica su pacijenti dr Petrovic Popovic, svakom bi je preporučili kap hirurga i kao čoveka!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde