Mladež i melanom - razlike, dijagnostikovanje, rizici

Samopregled | Dermoskopija | Dijagnoza | Izlaganje suncu | Saveti

Najveći organ na telu je koža. Njena površina je 1,5 - 2 kvadratna metra, a teška je 10 - 20 kilograma. Svaki centimetar kože ima oko dvadeset lojnih žlezdi, a u koži se takođe nalaze:

 • znojne žlezde,
 • četiri metra nerava,
 • jedan metar krvih sudova,
 • oko 5000 senzornih receptora.

Mladeži su doborćudne, okruglaste promene na koži koje su tamnije od okolne kože. Nastaju u svim uzrastima. Obično su prisutni još od rođenja ili se pojavljuju u prvim godinama života. Mladeži mogu biti;

 • pločasti,
 • blago uzdignuti
 • meke i glatke površine,
 • tvrde, hrapave površine.

Mladeži su postali predmet interesovanja mnogih, a razlog za to je saznanje da je melanom, najteži oblik raka kože, nekada vrlo sličan bezopasnim mladežima. Bezopasni mladež i opasni melanom zapravo nisu srodni, a boja im je jedina zajednička karakteristika.

Bezopasni mladeži su nakupnine melanina (ćelija tamnog pigmenta koje koži daju tamnu boju). Za razliku od skupina melanina, što čini mladež, ćelije melanoma imaju izmenjen DNK i razmnožavaju se neprirodno u svakom delu kože. Te ćelije mogu da se razmnožavaju i na bezopasnim mladežima. Na sreću, razmnožavanje ovih ćelija odvija se sporo.

Naučnici smatraju da se jedan mladež na 100.000 mladeža pretvara u melanom. Ukoliko na telu imate mladež koji stalno povređujete (vešom, kaišem), treba ga operativno ukloniti. Međutim, pre odlaska kod lekara, mledeže možete ispitati i jednostavnim samopregledom.

Samopregled mladeža

 1. Simetričnost mladeža - Bezopasan mladež je pravilnog oblika: okrugao, ovalan ili duguljast. Najlakše ćete utvrditi da li  je mladež simetričan ako razvučete kožu. Ako po sredini zamislite liniju koja deli mladež da dva  jednaka dela i utvrdite da ti delovi nisu jednaki, potražite mišljenje specijaliste.
 1. Ivice mladeža  - Pažljivo analizirajte ivice mladeža. Ako su ravne, uredne i čistih obrisa - sve je u redu. Ako su ivice nepravilne ili nejednake boje, potražite mišljenje lekara specijaliste.
 1. Boja mladeža - Boja mladeža je veoma važna jer bezopasni imaju svetlokestenjastu boju, dok tamni mladeži, pogotovo crni, mogu biti razlog za odlazak kod lekara specijaliste.
 1. Veličina mladeža - Ako je prečnik mladeža veći od 6 milimetara, potrebno je obratiti se lekaru specijalisti.
 1. Promene mladeža - Promene mladeža u smislu polja hiperpigmentacije i depigmentacije, vlaženja i krvarenja jesu dobar razlog da posetite lekara specijalistu kako bi pregledao takve mladeže.

Dermoskopija

Dermoskopija predstavlja metodu kojom uz pomoć specijalnog aparata (dermoskopa), sa uveličavajućim staklom i sopstvenim izvorom svetla, posmatraju promene na koži.

Kod osoba sa velikim brojem pigmentnih promena na telu, dermoskopija pomaže o donošenju odluke koji mladeži su potencijalno opasni. Uklanjanje mladeža je jednostavno i radi se rutinski, te ne bi trebalo izbegavati ovu proceduru.

Dijagnoza

Adekvatnim pregledom se može utvrdidi oko 95% melanoma. Nakon postavljene dijagnoze, promenjeni mladež se odstranjuje, a ako se to učini u početnoj fazi, izlečenje je gotovo sigurno. Kod žena se melanom najčešće javlja na nogama (48%), a kod muškaraca na leđima (43%).

Zaštitite decu od preteranog izlaganja suncu! 

Naučna istraživanja potvrđuju da je opasnost od melanoma veća kod osoba koje su u detinjstvu imale jake opekotine od sunca. Zato, pripazite svoju decu. U popodnevnim satima trebalo bi da  budu u hladu, a kada se igraju na suncu, treba ih zaštititi kapom, pamučnim majicama, platnenim pantalonicama i kremama s visokim zaštitnim faktorom

Kad ultraljubičasti zraci dospevaju do površine kože, organizam počinje da se brani. Melanociti proizvode pigment melanin, koji nam obezbeđuje lepu bronzanu boju. Ali, to se ne dešava odmah - najpre dolazi do crvenila kože. Svako dalje izlaganje suncu dovodi do opekotina, a to je singal za uzbunu.

Stoga treba imati na umu da prvi kontakt sa suncem mora da bude kratak, najviše 10-15 minuta, kako bi melanociti stigli da se spreme za odbranu kože od sunčevih zraka.

Zaključak i saveti

 1. Strah od mladeža nije bezrazložan, ali ne smete dozvoliti da vas on parališe.
 2. Pravoremeni pregled i eventualno hirurško otklanjanje mladeža eliminisaće svaku mogućnost da obolite od zloćudnog tumora kože. 
 3. Ne plašite se da uklonite mladež ukoliko predstavlja estetski problem ili ga povređujete jer je nezgodno lokalizovan.
 4. Sunce i genetika predispozicija su i jedini pravi faktor rizika za mladež, zato ga uklonite kako ne bi brinuli.

Kod koga da zakažem dermatološki pregled?


Podeli tekst:

Dr Ivana Mirković je lekar opšte prakse i specijalizant plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije iz Beograda. Bavi se malim hirurškim intervencijama u lokalnoj anesteziji.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde