Uklanjanje mladeža

Šta je mladež?

Mladeži su danas predmet interesovanja zbog sve većeg broja ljudi obolelelih od melanomaprevencije i ranog otkrivanja melanoma. Najbitnije je mladeže redovno pratiti i pregledati kod dermatologa i plastičnog hirurga, a jednom mesečno obaviti samopregle kože i svih mladeža na licu telu, tabanima, dlanovima kao i nokte. Ne zaboraviti da je koža naš najveći organ, a opet u potpunosti dostupna pregledu lekara kao i samopregledu, a taj pregled ne zahteva nikakve pripreme niti bilo kakve diskomforne procedure, samo malo vremena.  
Mladeži (nevusi) su pigmentne dobroćudne, benigne promene na koži koje predstavljaju nepravilno grupisane melanocitne ćelije kože. Melanocitne ćelije proizvode pigment melanin koji nam štiti kožu od oštećenja putem UV zračenja. Većina mladeža na licu i telu su tzv. stečeni mladeži koji su nastali nakon rođenja, a najveći broj nastaje u trećoj deceniji života. Mladeži koji su prisutni na rođenju su kongenitalni nevusi koji nekada mogu biti i veći od 10cm2, kada se nazivaju džinovski kongenitalni nevusi. 

Kako izgleda samopregled?


A – da li je mladež asimetričan?
Pacijenti kod samopregleda mogu slediti ABCD pravilo: 

 • B – da li ima nejasne ivice ili nareckane granice?
 • C – da li menja boju ili se sastoji iz više boja?
 • da li je prečnik veći od 6mm?

Ako pacijent primeti neku promenu u okviru ovog ABDC kriterijuma potrebno je da se obrati plastičnom hirurgu koji će ukoliko je potrebno obaviti i dodatni dermoskopski pregled ili će se odlučiti za operaciju i patohistološku verifikaciju. 

Ko ima povećan rizik?


Operativno uklanjanje mladeža
Postoji određeni procenat osoba sa brojnim atipčnim mladežima kao i osobe sa sindromom displastičnog mladeža i one su u znatno većem riziku za razvoj melanoma. Tako da ova grupa pacijenata mora biti prepoznata i oni mora obavljati detaljne preglede u određenim vremenskim intervalima. Takođe, pod povećanim rizikom su osobe sa određenim fenotipom kože, a najviše riđe osobe sa pegama, plave osobe sa svetlim očim i svetlom kožom, kao i osobe sa prvim srodnikom u porodici koje imao melanom, i osobe kod kojih je melanom već dijagnostikovan, te osobe sa transplantiranim organima. Svi oni se moraju pratiti prema AJCC protokolu ( American Joint Committee on Cancer Protocol ).


Hirurški je potrebno skinuti sve mladeže za koje postoji sumnja na melanom ili izmenjenu melanocitnu aktivnost kao što su atipični i dispalstični mladeži. Jedino hirurški uklonjen, tj. operisan mladež može biti poslat na patohistološku analizu koja će nakon mikroskopskog i imunohistohemijskog pregleda dati definitivnu dijagnozu. Operacija uklanjanja mladeža zahvat koji se izvodi u 
lokalnoj anesteziji i spada u vrstu jednodnevne ili ambulante hirurgije. Sama operacija traje do pola sata. Nakon toga pacijent odlazi kući i vraća se svojim svakodnevnim aktivnostima, osim sportskim aktivnostima koje nisu dozvoljene nakon operacije. 

Naravno, mladeži se mogu operisati i iz estetskih razloga, ako su na uočljivom mestu na licu i telu, ako su ružnog izgleda, kao i iz praktičnih razloga, često ih povredjuju, ili jednostavno pacijentu izazivaju diskomfor ili strah. Nakon svake hirurške operacije  pa i nakon operacije mladeža ostaje ožiljak. 

Ipak, svi postulati, principi i tehnike plastične hirurgije se baziraju na tome da ožiljak bude skriven i što manje vidljiv. Zato je neopodno da mladež bude operisan kod specijaliste plastične, rekonstruktvine i estetske hirurgije, koji će nakon operacije mladež uputiti na pregled patologu koji će obaviti patohistološku analizu i potvrditi dijagnozu kao i to da je mladež uklonjen u potpunosti. Dakle, mladež može biti operisan iz medicinskih ali i iz estetskih razloga, ali će plastični hirurg uvek slediti onkološke principe i mladež ukloniti u potpunosti i to potvrditi patohistološkim nalazom ako je potrebno, a ožiljak će pozicionirati na mesto i u pravac gde će biti najmanje uočljiv i skoro neprimetan. 

Cena ovakve operacije zavisi od veličine mladeža koji se operiše. Većina mladeža je veličine do 1 cm te je sa tog aspekta cena prilično uniformna. Izuzetno, kada se radi o mladežima koji su veće površine i koji zahtevaju rekonsturkciju lokalnim režnjem cena može biti nešto veća. 

Zakažite pregled mladeža popunjavanjem kontakt forme u nastavku.

Podeli tekst:

Dr Dragana Petrović-Popović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetiske hirurgije. Dragana je oduvek stremila da rad sa pacijentima koji boluju od melanoma podigne na viši nivo, te otuda ne čudi što je upravo...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Vladimir 06.02.2023

  Interesuje me da li radite uklanjanje sitnih mladeza po licu. U zadnjih 2-3 godine sam dobio minimum 10ak mladeza po licu. Mladezi su jako sitni i uglavno su svi nastali tokom leta.


 2. Dragana 24.01.2023

  Interesije me cena uklanjanja mladeža kod dečka 18 god.Ima oko 7-8 sitnijih mladeža na glavi i smeta mu prilikom šišanje?


 3. Mr sci med Dragana Petrovic-Popovic 21.10.2020

  Postovana/Poštovani, samo hirurškim putem uklonjena promena na koži može biti poslata na patohistološki pregled i verifikaciju. Mladež može biti i amelanocitan, bez bole ili prebojenosti neke druge boje osim crne.... Odluku o operativnom ili nekom drugom lečenju uvek treba prepustiti stručnjaku, specijalisti plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, koji će na osnovu detaljnog kliničkog pregleda po potrebi dermoskopije i ostalih kliničkih parametara doneti pravilnu odluku o tretmanu.


 4. skidanje mladeža radiotasima 05.01.2020

  Mladeži se mogu skidati hiruški, ali i radiotalasima. Ali ne skidaju se svi mladeži radiotalasima tako da je potreban pregled stručnjaka dermatologa kako bi se odredila najbolja metoda. I tražite drugo ili treće mišljenje, idite kod više lekara. Ipak su mladeži osteljiva stvar i ne trpe improvizacije.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde