Melanom

Melanom kože je maligna bolest, tumor porekla ćelija melanocita. Ova bolest kod nas i u svetu ima veliki društevni značaj jer je broj obolelih tj. učestalost melanoma kože u porastu. Trenutno je samo petina ovih tumora otkrivena u ranom stadijumu, kada je bolest izlečiva hirurškom operacijom. 

U Srbiji se godišnje otkrije i leči oko 1000 novih slučajeva. Trend porasta ove bolesti je približno 15% na 5 godina. 

Ukoliko se otkrije u ranoj fazi procenat preživljavanja pacijenata obolelih od ove bolesti je izuzetno visok. U razvijenim zemljama u kojima se pacijenti u velikom broju javljaju na preventivne preglede, 80% melanoma se otkrije u ranoj fazi bolesti. 

 Melanom kože, displastični mladeži kao i sve pigmentne promene kože su lako dostupne pregledu i praćenju eventualnih promena tako da u budućnosti možemo očekivati veći procenat novootkrivenih melanoma u ranoj fazi bolesti i samim tim i visok procenat izlečenja i preživljavanja.  

Pročitajte o ostalim malignim oboljenjima kože.

 
 

Fotografije melanoma kože kod pacijenata


 

 Ko je u riziku da oboli od melanoma kože?   

Bolest se neznatno češće javlja kod muškaraca, a pod nešto većim rizikom su osobe sa svetlom kožom, kosom i očima, sa crvenim pigmentom i pegama, kao i osobe čiji je bliski rođak imao melanom, sa velikim kongenitalnim nevusima, i sa više od 50 nevusa na telu. 

Kao i kod ostalih tumora kože oštećenje kože UV zračenjem, salarijumom predstavlja faktor rizika. Zbog toga je upotreba solarijuma zabranjena u većini evropskih zemalja, a tamo gde nije potpuno zabranjena, dozvoljena je samo onima koji su punoletni.

 
Pregledi mladeža i promena na koži   

Nema izgovora da sami sebi jednom mesečno ne pregledate kožu celog tela i jednom godišnje ne posetite plastičnog hirurga ili dermatologa radi pregleda kože, koji ne boli i ne zahteva pripremu i oporavak. Sve što je potrebno jeste malo vremena koje treba izdvojiti.

Po potrebi se radi i dermoskopski pregled u sklopu koga je moguće slikati promenu i pratiti na redovnim kontrolama njen rast i razvoj. Ako se na preventivnom pregledu uoči pigmentna promena ili mladež koji se menja i pokazuje znake displastičnog nevusa pacijent se upućuje plastičnom hirurgu koji će hirurškom operacijom ukloniti ovu promenu u potpunosti i poslati na patohistološki pregled nakon koga se dobija definitivna dijagnoza. 

Postoji nekoliko podtipova melanoma, te se nakon patohistološkog pregleda potvrđuje o kom podtipu melanoma se radi i koja je njegova debljina tj. faza rasta i na osnovu toga i još nekih parametara se pristupa odluci o daljem lečenju. Prema najsavremenijim svetskim protokolima koji se primenjuju i u Srbiji, ako se potvrdi dijagnoza melanoma određenih karakteristika pristupa se SLNB ( Sentinel Limph Node Biopsy ) nakon koje se dalje donosi odluka o eventualnoj disekciji regionalnih limfnih basena ili ako se radi o metastatkoj bolesti, određuje se imunoterapija. 

Fotografije melanoma kože na različitim mestima na telu pacijenata

Zaključak   

Pacijenetima je najbitnije da poštuju preporuke o zaštiti od sunca i da ne koriste solarijum, te da vrše samopregled svoje kože, ali i da redovno idu na preventivne preglede. Ne zaboravite da je koža naš najveći organ, stoga joj je neophodno posvetiti posebnu pažnju.  


Zakažite pregled kod dermatologa ili hirurga:


Podeli tekst:

Dr Dragana Petrović-Popović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetiske hirurgije. Dragana je oduvek stremila da rad sa pacijentima koji boluju od melanoma podigne na viši nivo, te otuda ne čudi što je upravo...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Drasko 19.05.2019

    Pacijent sam dr Petrović-Popović već deset godina, zbog kompleksnosti moje bolesti. Mogu Vam reći da je ona ne samo moj lekar i hirurg već i prijatelj moje porodice i mene.

    Teško je doći do doktroke, ali vredno je truda.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde