Sve više zemalja zabranjuje solarijum

Nakon što je upotreba solarijuma zabranjena u Nemačkoj, ali i u mnogim drugim evropskim zemljama, ni u Brazilu više neće biti moguće potamneti kožu veštačkim putem.

Brazilska agencija za zaštitu zdravlja odlučila je da zabrani upotrebu solarijuma na osnovu izveštaja Svetske zdravstvene organizacije u kojem se ističe da veštačko potamnjivanje kože povećava za 75 % opasnost da se dobije rak kože kod osoba mlađih od 35 godina.

U Brazilu će zato biti zabranjeni i uvoz i prodaja aparata sa ultraljubičastim zracima.

Minulog proleća, kabinet nemačkog kancelara Angele Merkel usvojio je nacrt zakona koji predviđa zabranu odlaska u solarijum osobama mlađim od 18 godina, zbog povećanog rizika od dobijanja raka kože.

Nemačko Ministarstvo za zaštitu životne sredine pripremilo je i zakonske predloge kako bi se deca i omladina zaštitili od tog rizika.

Zakonodavac je predvideo i kazne za one koji ne poštuju zakon i u svoje salone primaju mlađe od 18 godina koje se, kako piše nemačka štampa, kreću do 50.000 evra.

U Srbiji solarijumi još nisu zabranjeni. Čak se beleži i blagi rast korisnika u prolećnim i letnjim mesecima, bez obzira na stalna upozorenja o štetnosti.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Milan 07.10.2015

    Evo i posle 6 godina srbija još uvek nema konkretan zakon kojim bi se regulisala ova oblast, a sa konferncije who i icnirp sva upozorenja i neophodnosti stroćijeg pristupa ovom problemu ostala su bez adekvatne reakcije. Od 2010/11 godinu od solarijuma koji su u eu proglašeni neisporavnim i nepodesnim za upotrebu čak 88% je uveženo u našu zemlju. Jeftina roba nađe svog kupca, a kampanje i razne promocije salona lepote čemu doprinose?. Da li se iko pita???


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde