Septoplastika

Rizici | Priprema za operaciju | Operacija | Oporavak

Devijacija septuma može da oteža disanje kroz nos i poveća rizik od infekcije sinusa usled loše drenaže. Septoplastika je hirurški postupak za ispravljanje kostiju i hrskavice koji deli prostor između dve nozdrve (septuma). Septoplastikom se nosni septum „premešta“ na sredinu nosa. Ovaj postupak može da zahteva da hirurg iseče i ukloni delove nazalnog septuma pre nego što ih ponovo postavi u pravilan položaj. Postupak se na ovaj način izvodi kako bi se oslobodili disajni putevi i kako osoba više ne bi imala osećaj nedostatka vazduha. 

Zakrivljenje septuma je česta pojava. Kada je problem ozbiljan, devijacija nosne pregrede može blokirati jednu stranu nosa i time smanjiti protok vazduha, uzrokujući otežano disanje kroz jednu ili obe strane nosa. Septoplastika ispravlja nazalni septum obrezivanjem, repozicioniranjem i zamenom hrskavice ili kosti. Simptomi koje osobe sa ovim problemom najčešće osećaju jesu pre svega otežano disanje kroz nos, kao i prateće komplikacije koje utiču na kvalitet života.

Rizici opracije nosa

Kao i kod većine zahtevnijih operacija, septoplastika ima svoje rizike. To su rizici poput krvarenja, infekcije i neželjene reakcije na anestetik.

Mogući rizici koji su specifični za septoplastiku uključuju:

 • nastavljeni simptomi, poput nazalne opstrukcije,
 • prekomerno krvarenje,
 • promena oblika nosa,
 • rupa u septumu,
 • oslabljeno čulo mirisa,
 • zgrušena krv u nosnom prostoru,
 • privremena ukočenost u gornjoj desni, zubima ili nosu.

Kako bi se ove komplikacije predupredile i umirile na vreme, važno je odlaziti na redovne preglede kod hirurga i pratiti zdravstveno stanje tokom oporavka.

Priprema za operaciju nosa

Pre nego što zakažete septoplastiku, potrebno je da se sastanete sa hirurgom i razgovarate o prednostima i rizicima operacije.

Konsultacije sa hirurgom uključuju sledeće stavke:

 • Istoriju bolesti– lekar diskutuje sa kandidatom za operaciju o zdravstvenim stanjima, kao i o svim trenutnim lekovima ili dodacima ishrani koje svakodnevno uzima.
 • Fizički pregled – nakon svih relevantnih testova, lekar će pregledati kožu nosa iznutra.
 • Fotografije - nos se fotografiše iz različitih uglova. Ove fotografije se koriste za diskusiju pre septoplastike ili za referencu tokom i nakon operacije.
 • Diskusiju o očekivanjima – podrazumeva da se razgovara o tome kakav ishod pacijent može da očekuje od ovog zahvata. Lekar će objasniti šta septoplastika može, a šta ne može učiniti za određenu osobu.

Važno je da napomenuti da pacijenti izbegavaju lekove koji sadrže aspirin ili ibuprofen pre i nakon operacije. Ovi lekovi mogu povećati krvarenje, te je neophodno da se uzimaju samo oni lekovi koje je hirurg odobrio i prepisao. Takođe, pušači su u povećanom riziku da dođe do problema nakon operacije jer pušenje značajno može usporiti proces zarastanja.

Operacija nosa - septoplastika

Procedura se može obaviti u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Ponekad se uz lokalnu anesteziju može koristiti i sedacija. Koja će se anestezija koristiti zavisi od kompleksnosti devijacije nosa, odnosno same operacije. Upravo iz tog razloga, već na konsultacijama lekar predlaže anesteziju će biti korišćena.

Tokom operacije, rez se zatvara apsorbirajućim šavom. Mogu se postaviti meki silikonski ulošci u obe nozdrve za podupiranje septuma. Kako bi se sprečilo postoperativno krvarenje, lekar može da stavi i gazu u nos.

Nakon operacije, pacijent se zadržava određeno vreme u sobi za oporavak kako bi bio na posmatranju od strane osoblja zbog mogućih navedenih rizika. Ukoliko nakon par sati oporavak teče uobičajenim tokom, pacijent odlazi na kućno lečenje istog dana nakon operacije ili narednog dana.

Oporavak od septoplastike

Kako bi se dodatno smanjile šanse za krvarenje i oticanje, lekar će zatražiti da pacijenti prate određene mere predostrožnosti nekoliko nedelja nakon operacije. U zavisnosti od kompleksnosti operacije, lekar može zatražiti da:

 • pacijent podigne glavu dok spava, 
 • ne duva nos nekoliko nedelja,
 • nosi odeću koja se pričvršćuje napred,
 • ne prevlači odeću, poput majica ili džempera, preko glave,
 • izbegava naporne aktivnosti poput aerobika i džogiranja do pet nedelja, jer se takvim aktivnostima može izazvati krvarenje iz nosa.

Već tri do šest meseci nakon operacije nazalno tkivo će biti relativno stabilno. Moguće je da se hrskavica i tkivo nakon nekog vremena pomere ili preoblikuju. Neke promene mogu se pojaviti i do godinu dana ili više nakon operacije.

Kod većine ljudi septoplastika poboljšava njihove simptome, poput otežanog disanja, koji su bili uzrokovani devijantnim septumom. Nivo poboljšanja koji se može očekivati kod septoplastike varira od pacijenta.


Podeli tekst:

Spec. dr med. Lazar Pajević je specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde