Bolesnika više brine izgled ali je disanje važnije

Operacija nosa ili rinoplastika se na ovim prostorima veoma često radi iz estetskih razloga. Kako zauzima centralno mesto na licu, neosporno je da je estetska funkcija veoma važna, ali ne smemo zaboraviti da nos ima bitnuulogu u disanju koja, ukoliko je ometena, dugoročno može napraviti različite zdravstvene probleme. Više o ovoj temi smo saznali od poznatog stručnjaka u oblasti otorinolaringologije, doktorke Dušanke Milošević.

Kako nastaju deformiteti nosa i nosne pregrade i koje sve posledice mogu ostati po zdravlje?

Deformiteti nosa i nosnog septuma su najčešće urođeni, ali mogu da budu i posledica povreda koje nastaju u toku porođaja kod uzanog porođajnog kanala, kao i raličitih vrsta povreda u detinjstvu i odraslom dobu. Za povrede je karakteristično da što ranije nastaju tokom života, daju teže deformitete kako nosa tako i nosnog septuma.

Jedan od glavnih povoda za septorinoplastiku je popravljanje disanja, ali i estetika je veoma važna Da li u svojim zahtevima, pacijenti daju prednost funkciji ili estetici? Koliko su realni u onome što traže?

Deformiteti nosa i nosnog septuma okupiraju pažnju bolesnika ali i rinohirurga. Nos kao centralna figura na licu zauzima značajno mesto u estetskom I funkcionalnom smislu. Promena oblika i veličine nosa je jedan od najčešćih ali i najtežih zahvata estetske hirurgije. 

Cilj rinoplastike je uspostavljanje skladnog odnosa između pojedinih delova lica, a da se pritom licu ne oduzme specifičnost i izražajnost.

Bolesnika više brine izgled nosa, jer je on važan estetski činilac lica, dok ga manje brine otežani prolazak vazduha što je za normalnu funkciju celog sistema za disanje, a i za normalan život, važnije od estetskog izgleda. Tako da se pored estetskih korekcija radi i otklanjanje funkcionalnih smetnji devijacija nosnog septuma.

Postizanje zadovoljavajućeg izgleda nosa kao i njegove dobre funkcije je odgovoran i težak zadatak rinohirurga.

Po ulasku u pubertet, telo počinje da se menja i to dovodi do raznih nesigurnosti. Koliko često Vam se tinejdžeri obraćaju u vezi sa estetskom korekcijom nosa? Kada je najranije moguće napraviti ovaj zahvat, i da li su potrebne posebne dozvole roditelja?

Operacije nosa se obavljaju po završetku rasta i razvoja kostiju lica, a to je sa punih 18 godina. Tinejdžeri su nestrpljivi, ali je najvažnije, kada se obavi operacija, da rezultat bude najbolji mogući i trajan. 

Imala sam veći broj pacijenata kojima je prva septorinoplastika obavljena sa 15 ili 16 godina Iirezulltati nisu bili zadovoljavajući za pacijente, te je bilo nephodno ponoviti operaciju.

Koje su apsolutne indikacije za operaciju nosa i kako ona izgleda?

Indikacije za operaciju nosnog septuma (septoplastika) su, pored, otežanog disanja na nos kao najčešće indikacije, i glavobolja, hronične upale sinusa, srednjeg uva, hrkanje, bronhijalna astma…

Deformacije nosa se se leče hirurški iz dva razloga: kada deformacija nosa dovodi do deformacije septuma koja ometa normalno disanje (septorinoiplastika) ili je deformacija nosa isključivo esetske prirode bez smetnji u disanju (rinoplastika).

I septoplastika i septorinoplastika se najčešće rade u totalnoj anesteziji, oporavak je relativno brz: posle septoplastike treba tri ili četri dana za opravak; posle septorinoplastike je najčešće dovoljno sedam ili osam dana za oporavak posle endonazalne tehnike (bez spolja vidljivog ožiljka), dok je posle otvorene tehnike potreban koji dan više (ostaje neznatan ožiljak u predelu kolumele).

Najveći deo otoka posle septorinoplastike nestane u toku prva 3 meseca posle operacije. Što se tiče bolova, nisu jaki i najčešće je dovoljno nekoliko tableta protiv bolova.


Doktorka Dušanka Milošević je odgovorila na više od 5.000 pitanja pacijenata. Pogledajte pitanja i odgovore iz oblasti otorinolaringologije.


 


Podeli tekst:

Prim. dr Dušanka Milošević, specijalista ORL, sa višegodišnjim iskustvom u operacijama nosa, radi u KBC Zvezdara i poliklinici Rončević. Zakažite pregled pozovom na 063/687-463.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. 17.08.2022

    Dobardan kome još mogu dase obratim sa molbom imam 30posto sužeije krvni sudova i imam uhodu jako teško disanje svugde se obratio gledaju u mene kao krava u šareno tele možda zato što imam 70godona pozdrav


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde