Deformacija nosnog septuma

Vrlo mali broj ljudi ima prav nosni septum (nosnu pregradu). Čitav niz hipoteza pokušava da razjasni nastajanje deformiteta na nosnoj pregradi. Deformiteti nosne pregrade mogu biti na hrskavičavom i kostnom delu pregrade. Najčešće su kombinovani. Najizrazitija iskrivljenja su u prednjem delu, kada je kriva kvadratna hrskavica i tada se radi o subluksaciji septuma. Velike respiracijske smetnje pričinjava i prisutvo jednostrano iskrivljene baze kvadratne hrskavice, pogotovo ako je pri tome došđlo do srašćenja toga dela sa donjom nosnom školjkom.


Klinička slika


Mala odstupanja od medijalne linije ili manje bodlje i grebeni ne čine funkcijske smetnje i otkrivaju se slučajno. Klinički značajnom devijacijom se smatra samo ona koja remeti normalnu respiraciju ili daje druge smetnje. Uz deformaciju nosnog septuma se često javlja i kompenzacijska hipertrofija sluznice septuma i nosnih školjki, pa se često manifestuje kao: zapušenost nosa, kao glavna i osnovna smetnja, glavobolja, poremećaj čula mirisa, ređe krvarenje. Često je vodeći simptom oslabljen sluh sa šumom u ušima, a detaljan pregled otkriva smetnje u aerizaciji srednjeg uva.
 
 

Dijagnoza


Za dijagnozu je dovoljna prednja rinoskopija. U nejasnim slučajevima respiratorne smetnje može potvrditi rinomanometrija.        


Lečenje


Terapija devijacije septuma je isključivo hirurška. Septoplastoka je metoda izbora.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde