Deformiteti nosa

Najistaknutiji deo lica, koji svojim oblikom odražava i niz karakternih crta vlasnika, predstavlja nos. Njegov spoljašnji deo, nazvan piramidom, predstavlja, u stvari, predvorje nosne šupljine, čijih nekoliko fizioloških funkcija imaju vitalne važnosti.

Spolja je nos prekriven kožom i ostalim elementima potkožja koji su pomični u odnosu na podlogu. Bogata i fina vaskularizacija daju toj koži finu boju, za koju ne postoji dovoljno precizan termin da bi je izrazili. Debljina kože je različita, a, takođe, i njen sastav, naročito u pogledu lojnih žlezda.

Duboki sloj takozvane suprastrukture nosa predstavljaju nekoliko nosnih mišića, u stvari rudimenta mimične muskulature lica, sa skromnom funkcijom podizanja i spuštanja nosnog vrška kao i širenja i sužavanja nosnih krila.


Infrastruktura nosa predstavlja u gornjem delu kost, a u donjem hrskavica. Nosne kosti i čeoni nastavci viličnih kostiju čine kostnu podlogu nosne piramide, a stranske, trouglaste i krilne hraskavice su hrskavičava podloga infrastrukture. Iza krilnih hrskavica nalazimo još nekoliko hrskačivaih pločica, različite po obliku i broju, koje predstavljaju pomoćnu građu nosne piramide.
  Anomalije, odnosno deformiteti nosa mogu biti urođeni i stečeni. Urođene anomalije su posledica nenormalnog razvitka kostnog ili hrskavičavog dela nosa ili, i jednog i drugog zajedno.

Najčešće urođene anomalije su:

  • macrorhinia – veliki nos
  • microrhinia – mali nos
  • rhinoscoliosis – iskrivljenost piramide u stranu
  • rhinolordosis – sedlasti ili takozvani bokserski nos
  • rhinokyphosis – izbočen, grbacv greben nosa
  • stenorhinia – uzani nos
  • inclinatio septi nasi – smanjeni nazolabijalni ugao
  • declinatio septi nasi – prćasti nos (podignuti vrh nosa)
Postoje i mnogo teže anomalije kao potpuna aplazija nosa, dupli nos, nedostatak vrška, što zahteva velike i teške rekonstrukcijske zahvate.  

Lečenje urođenih anomalija je isključivo hirurško, pogotovu zato što je anomalija skoro uvek uzrok i ometanja funkcije nosa. Septorinoplastika je hirurška metoda korekcije ili rekonstrukcije defekata nosne piramide i septuma.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde