Brufen štetan za srce

Višegodišnja upotreba nesteroidnih antireumatskih lekova, tipa „ brufen“ i „ ibuprofen“, štetno utiču na srce, pokazale su dve međunarodne studije urađene u Engleskoj. Zbog toga, na svakoj kutijici ovog leka bi trebalo da stoji upozorenje da mogu izazvati infarkt i moždani udar. Na pakovanjima lekova proizvedenih u Srbiji, međutim, to nije slučaj.


- Na kutijama „ brufena“ koji se prodaje u našoj zemlji ne piše nikakvo upozorenje u vezi sa uzrokovanjem određenih bolesti - kaže  mr Vukica Kocić-Pešić, direktor Apotekarske ustanove „Beograd“.


Ona objašnjava da je svetska lekarska praksa pokazala da često uzimanje ovog leka može da dovede do akutnog infarkta miokarda.


- Kada nam stigne preporuka Svetske zdravstvene organizacije, svakako ćemo vidno istaći sve moguće posledice upotrebe ovog leka - rekla je Pešićeva.


U susednoj Hrvatskoj nedavno je, jer u suprotnom lek ne može biti u prodaji, na svakom pakovanju brufena vidno ispisano i istaknuto da terapija ovim lekom može izazvati infarkt i moždani udar.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Slavica 14.07.2009

    Kada je reč o višegodisnjoj upotrebi brufena mogu samo da kažem da ga moja majka, koja ima sada 72 godine, zloupotrebljava, što bi značilo da ga pije mnogo više od propisanog. Bila je u situaciji da je lekar upozori da se ne drogira "brufenom". Ona boluje od reume od četrdesete godine, povećavala je doze iz godine u godinu. Inače je vitalna, jaka i mogu slobodno reći zdrava zena, osim što bolove reume ublažava brufenom.


  2. Valentina 28.06.2009

    Ovaj lek se pre par godina nasao na listi nepogodnih, zajedno sa Prinormom protiv visokog krvnog pritiska i jos nekolicinom kojih ne mogu da se setim. Mediji su prenosili tu informaciju, mada su ih lekari i dalje prepisivali, pedijatri takodje i jos uvek ih prepisuju. Zar pacijenti sami moraju da odlucuju o tome sta ce koristiti od lekova koje nam lekari prepisuju?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde