Preparat za ulcerozni kolitis i Kronovu bolest

Francuski "Sanofi Aventis" sklopio je sporazum sa japanskim partnerom "Kjova Hako Kirin" (Kyowa Hakko Kirin) o dobijanju svetske licence za preparat namenjen lečenju hroničnih oboljenja digestivnog trakta.

"Sanofi" je dobio licencu za razvoj i korišćenje "anti-lajt" monoklonalnog antitela koje je još u fazi predkliničkog ispitivanja, a trebalo bi da bude prvo u svojoj kategoriji za lečenje ulceroznog kolitisa - hronične upale creva i Kronove bolesti - nespecifične zapaljenjske bolesti organa za varenje.

Razvoj tog antitela bi mogao biti usmeren i na druge indikacije kao što je lečenje reumatoidnog poliartritisa.

"Sanofi" će dati određenu sumu "Kjovi" kao prvi deo nadoknade za korišćenje licence koja će biti isplaćivana u delovima i mogla bi da dostigne 315 miliona dolara, što će zavisiti od uspeha određenih faza u razvoju preparata zasnovanog na "Kjovinom" antitelu.

"Kjova" će, osim toga, imati pravo i na deo novca od prodaje novog preparata kada bude komercijalizovan.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 10

 1. Jelena Zivkovic 07.03.2012

  Kronov sam bolesnik vec sest godina, pila sam sve moguce lekove, i na sve sam alergicna ili dobijam pankreatitis. Ovih dana mi je ustnovljen i artritis. Ne mogu da hodam i imam stravicne bolove u stopalim. Lecim se na vma, potrebn mi je bioloska terapija koju oni nemaju. Da li neko zna kako se moze doci do nje?


 2. Danka 13.02.2011

  Uhh, jedva čekam taj dan, kada će lek biti komercijalizovan. Koliko sam ja razumela nije još uvek. Kada će i kako ćemo to znati? Radujem se i zbog sebe i zbog drugih.


 3. Ljiljan Djaković 04.03.2010

  Želim da vas obavestim da je sa radom počelo udruženje obolelih od kronove bolesti i ulceroznog kolitisa Srbije, koje možda ima neke informacije.


 4. ivan cosic 01.11.2009

  Svaki komentar je suvišan. Nama treba Anti-lajt. Molimo Vas da nam javite kada Anti-lajt bude u prodaji.


 5. Dragan 31.10.2009

  Molim vas kako da stupim u kontak s pravom osobom po pitanju potpunih informacija vezano za ovaj lek? Ukoliko imate nove pojedinosti o leku Sanofi molim vas da objavite na Stetoskopu ili pošaljete informacije direktno meni. Unapred vam se zahvaljujem!


 6. Miroslav 09.09.2009

  I meni je potreban ovaj lek. Ima već dve godine kako bolujem od kolitisa. Već dve godine pijem Salazopirin n, ali se neki simptomi, i pored toga, povremeno pojavljuju. Kada će moći ovaj lek da se kupi?


 7. Belma Mašić 17.08.2009

  Da li su tablete prošle lječnička ispitivanja i da li se mogu kupiti u apotemaka u sarajevo? Ljek mi treba što hitinije.


 8. emil 03.07.2009

  Drago mi je što je na vidiku novi lek anti-lajt tablete. Samo me interesuje da li to znači da je kraj ul. Colitisu! Voleo bi ako neko može da mi to potvrdi. Pošto bolujem od te bolesti.
  Hvala


 9. emil 25.06.2009

  Postovanje; interesuje me ovaj novi lek, anti-lajt posto bolujem od ul. Colitisa vec 10 god. Da li to podrazumeva da sa tim lekom moze da se izleci ova bolest! Hvala


 10. Željko 01.06.2009

  Kad stiže taj lek za ulcerozni kolitis u apoteke?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde