Ginekomastija: Sve što treba znati o smanjenju muških grudi

Šta je ginekomastija? | Simptomi | Vrste | Uzrok | Ko je kandidat za operaciju? | Operacija

Ginekomastija je povećanje muškog tkiva dojke, često uzrokovano hormonskom neravnotežom. To može biti neugodno i neprijatno stanje, ali je takođe i izlečivo. U ovom vodiču za ginekomastiju ćemo pokriti različite tipove ginekomastije, njihove uzroke i simptome, kao i načine lečenja.

Šta je ginekomastija?

Ginekomastija je medicinsko stanje koje uzrokuje da muškarci razviju uvećane grudi ili tkivo dojke. Može se javiti u bilo kom uzrastu, ali je najčešće tokom adolescencije i ranog odraslog doba.

Ginekomastija se javlja kada telo proizvodi previše estrogena (ženskog hormona), koji stimuliše rast grudi kod muškaraca. Stanje takođe može biti uzrokovano neravnotežom hormona ili bolestima kao što su Klinefelterov sindrom, tumori testisa ili bolest jetre.

Simptomi ginekomastije

Glavni simptom ginekomastije je povećanje veličine muških grudi. Ovo povećanje može biti uzrokovano viškom masti, ili može biti zbog nakupljanja tkiva žlezde. Stanje obično pogađa jednu ili obe dojke i skoro uvek je privremeno i nije opasno po život.

Najočigledniji simptom ginekomastije je oticanje tkiva dojke. U nekim slučajevima, otok može biti ograničen samo na jednu oblast grudnog koša, dok će u drugim slučajevima biti zahvaćene obe strane. Koža može poprimiti ružičastu nijansu ili promeniti boju iz svoje normalne nijanse u tamniju nijansu braon ili crne. U zavisnosti od toga koliko je ozbiljan vaš slučaj ginekomastije, takođe možete primetiti da su vam bradavice osetljive ili čak izvrnute (okrenute ka unutra).

Simptomi mogu uključivati:

  • izbočenje ili osetljivost jedne ili obe dojke, posebno neposredno ispod bradavica,
  • promene u obliku ili boji bradavica (poput zatamnjenja),
  • izbočine na grudima koje podsećaju na strije,
  • osetljivost ili bol u grudima,
  • čvrsta masa ispod bradavice ili oko areole (tamni krug kože koji okružuje bradavicu).

Vrste ginekomastije

Fibrozna ginekomastija se javlja kada je tkivo dojke previše razvijeno. Višak tkiva umesto masti sadrži vlaknasti materijal, što znači da neće nestati sam od sebe. U većini slučajeva, ova vrsta ginekomastije će zahtevati operaciju da bi se ispravila.

Masna ginekomastija je uzrokovana neravnotežom nivoa hormona u telu. Ova neravnoteža uzrokuje povećanje nivoa estrogena i smanjenje nivoa testosterona, što dovodi do povećanja tkiva dojke.

Uzrok ginekomastije

Ginekomastija je uzrokovana neravnotežom između estrogena i testosterona. Estrogen dolazi iz sopstvene proizvodnje vašeg tela, kao i iz lekova, terapija zamene hormona (HRT). Neki muškarci mogu imati genetsku predispoziciju za ovo stanje.

U nekim slučajevima, ginekomastija može biti uzrokovana drugim stanjima ili bolestima kao što su bolest jetre, srčana insuficijencija, otkazivanje bubrega, problemi sa štitnom žlezdom ili HIV/AIDS.

Ko je kandidat za korekciju ginekomastije?

Muškarci sa viškom masnoće na grudima mogu biti kandidati za operaciju smanjenja grudi. Ginekomastija se javlja kada postoji neravnoteža između količine estrogena i testosterona u vašem telu. U većini slučajeva, primetićete da su vaše grudi osetljive i natečene pre nego što postanu vidljivo uvećane i izobličene.

Operacija ginekomastije

Prvi korak u lečenju ginekomastije je da se utvrdi šta ga uzrokuje. Kada saznamo uzrok, možemo da radimo sa vama da razvijemo plan lečenja koji vam odgovara.

Postoji nekoliko opcija za lečenje ginekomastije, uključujući: operaciju, lekove i suplemente.

Prvi korak u operaciji smanjenja grudi kod muškaraca je konsultacija sa plastičnim hirurgom koji je specijalizovan za muške estetske procedure. Vaš izabrani hirurg će pregledati grudi, razgovarati o vašim očekivanjima i zabrinutostima i utvrditi da li ste dobar kandidat za ovu vrstu operacije.

Sledeći korak je operacija u dogovorenom terminu. Operacija ginekomastije uključuje pravljenje reza oko svake bradavice kako bi se uklonio višak masnoće, kože i tkiva žlezde ispod njih. Rezovi su veoma mali i skriveni unutar areole (ružičasto područje oko bradavice). Kada se višak tkiva ukloni, ožiljci će biti skriveni ispod bradavica.

Oporavak od operacije ginekomastije

Operacija se radi u uslovima opšte anestezije i zahteva oporavak kod kuće.

Možete se vratiti svojoj uobičajenoj rutini u roku od nekoliko nedelja nakon operacije.

Operacija smanjenja grudi kod muškaraca može trajati od dva sata do nekoliko sati u zavisnosti od toga koliko je tkiva uklonjeno. Nakon operacije, nosićete drenere kako bi se uklonila višak tečnosti iz vaših grudi dok zarastaju. Takođe, nosićete i elastični zavoj ili hirurški grudnjak nakon operacije u trajanju od nekoliko nedelja dok vam grudi zacele.

Smanjenje muških grudi je siguran i efikasan način za rešavanje povećanja muških grudi

Ginekomastija je uobičajeno stanje koje pogađa 1 od 10 muškaraca.

Ovo stanje donosi nelagodnost, bol, kao i negativan uticaj na samopouzdanje kod muškaraca. Zahvaljujući današnjoj tehnologiji i unapređenim hirurškim tehnikama, stanje je lečivo i sve više muškaraca u odrasloj dobi pristupa ginekomastiji kako bi se oslobodili zauvek uvećanih grudi.

„Ginekomastija je uobičajeno stanje koje pogađa muškarce svih uzrasta. Ukoliko imate uvećane grudi, važno je da razumete šta uzrokuje ovaj problem i da li je operacija neophodna. Ako se odlučite za lečenje, postoji nekoliko opcija koje su dostupne. Ono što treba da znate jeste da je ovaj estetski problem rešiv i da je dovoljno da porazgovarate sa svojim hirurgom kako biste otklonili sve nedoumice vezane za ginekomastiju“ poručuje specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije dr Branko Rudić.


Podeli tekst:

Dr Branko Rudić je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Dugogodišnje iskustvo i brojni zadovoljni pacijenti svrstavaju dr Rudića među najtraženije plastične hirurge na našim prostorima.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde