Zatezanje stomaka (abdominoplastika) - procedura, oporavak, rezultati

Zatezanje stomaka (abdominoplastika) je hirurški tretman za uklanjanje masnoće i viška kože sa stomačne regije. 

Operacija zatezanja abdomena je hirurška procedura kojom se uklanja višak kože i masti sa stomaka. Postupak se može preporučiti pacijentima koje su značajno izgubili na težini ili mamama koje imaju opuštenu kožu na stomaku, nakon porođaja.

Zatezanje stomaka je estetska procedura. Ima za cilj da zategne opuštenu kožu i utiče na tonus mišića. Operacija će imati direktan uticaj na izgled i konstituciju tela, posebno kada se radi prema individualnim potrebama i očekivanjama pacijenata. 

Šta je zatezanje stomaka (abdominoplastika)?

Abdominoplastika pre i posle

Operacija zatezanja abdomena, poznata i kao abdominoplastika, je procedura plastične hirurgije koja smanjuje višak masnoće i kože u donjem delu stomaka. Abdominoplastika može poboljšati izgled abdominalnih područja i pomoći pacijentima koji osećaju fizičku nelagodnost zbog viška masnoće u ovoj oblasti. 

Pored klasične operacije, mogu se obavljati i liposukcija i lipoliza, koje imaju manji korektivni efekat. 

Abdominoplastika i mini-abdominoplastika za reoblikovanje stomaka

Abdominoplastika ima višestruki uticaj na izgled stomaka. Ovom operacijom se uklanja višak kože i sala sa stomaka, a mišići se zatežu. Hirurška metoda daje odlične, trajne i brzo vidljive rezultate. Veoma je važno da hirurg u potpunosti upozna pacijenta sa procedurom i sa rezultatima. Idealni kandidati su zdravi pacijenti, koji imaju realna očekivanja. 

Abdominoplastika je metoda koja može da pomogne u eliminisanju masnih, lokalizovanih naslaga sa donjeg stomaka i područja oko pupka. Uticaće na zatezanje trbušnih mišića, pa će stomak izgledati definisano i ravnije, nakon zalečenja. Opuštena koža, koja predstavlja estetsku indikaciju, može trajno da se sanira uz pomoć abdominoplastike.

Određeni pacijenti nisu kandidati za ovu vrste procedure, pa im se može preporučiti mini-abdominoplastika. Ova metoda se razlikuje po tome što se rez pravi ispod pupka. Ožiljci su manji, a oporavak znatno brži. 

Mini-abdominoplastika namenjena je pacijentima koji imaju minimalno povećanje težine ili su smršali samo nekoliko kilograma, a koža je ostala opuštena. Za redukciju stomaka koji je pretrpeo veće promene u veličini, najbolja opcija je klasična abdominoplastika.

Liposukcija i lipoliza – alternativa tradicionalnoj abdominoplastici

Kada je nemoguće ukloniti salo sa stomaka uz pomoć dijete i redovne fizičke aktivnosti, liposukcija predstavlja odličnu opciju. Metoda je kreirana tako da doprinese manjem obimu i lepšim konturama tela, ali nije namenjena za rešavanje prekomerne težine. 

Liposukcijskim zahvatom mogu se eliminisati masti sa stomaka, ali i drugih delova tela, kao što su bokovi, zadnjica, noge, potkolenice.

U liposukciji postoji potreba za rezovima, ali oni su minimalni, u odnosu na abdominoplastiku. Rez se radi u području pupka, a uz pomoć ručne kanile, odstranjuju se nagomilane masti. 

Injekciona lipoliza se može koristiti u kombinaciji sa drugim tretmanima za preoblikovanje tela. Vrši se tako što se direktno u masna tkiva ubrizgava rastvor koji ima za cilj da uništi i eliminiše masne naslage. Tretman se ne preporučuje osobama koje imaju prekomernu težinu, jer neće doprineti željenim rezultatima. 

Rezultati lipolize su održivi ukoliko pacijent nastavi sa zdravim navikama i uravnoteženom ishranom. 

Zatezanje stomaka - procedura

Tokom postupka operacije zatezanja stomaka, pravi se mali rez u donjem delu stomaka za pristup trbušnoj duplji. Hirurg zatim uklanja višak masti iz abdominalne regije liposukcijom ili drugim metodama. Na kraju procedure, hirurg zašiva rezove rastvorljivim šavovima. Pacijent će nakon nekoliko dana u bolnici, biti poslat na kućno lečenje.

Postupak se često izvodi uporedo sa liposukcijom, kojom se uklanjaju sve neželjene naslage masti na drugim delovima tela kao što su butine i kukovi.

Postupak traje do dva sata, dok je pacijent u opštoj anesteziji. 

Zatezanje stomaka – rezultati

Abdominoplastika pre i posle

Rezultati zatezanja stomaka su generalno veoma dobri sve dok ste dobrog zdravlja i imate realna očekivanja o tome šta će se postići ovom procedurom.

Može proći do šest meseci ili duže pre nego što vidite svoje potpune rezultate nakon operacije, dok se telo ne oporavi od zahvata.

Zatezanje stomaka nakon porođaja

Nakon porođaja, trbušni mišići mogu da izgube svoju elastičnost. Stomak može da izgleda opušteno, a koži će trebati mnogo vremena da se vrati u svoje prvobitno stanje. Koža je podložna promenama u ovom trenutku i na njoj se mogu pojaviti mnoge nesavršenosti, među kojima su i uporne strije

Operativna tehnika zatezanja stomaka može da delotvorno zategne stomačnu regiju nakon višestrukih porođaja. Ujedno, ovom metodom će se zategnuti koža koja je izgubila svoju elastičnost. 

Zatezanje stomaka – oporavak

Nakon operacije zatezanja stomaka, pacijenti ostaju u bolnici jedan dan. 

Zatim, pacijent nastavlja sa kućnim oporavkom. Vaš lekar će vam preporučiti nekoliko nedelja oporavka pre nego što se vratite svojim uobičajenim aktivnostima ili rutini vežbanja.

U prvim danima moguć je izražen bol, modrice i otoci na stomačnoj regiji. Važno je da pratite uputstva lekara, kako bi bol bio minimiziran i kako bi oporavak protekao što lakše i brže.

Zatezanje stomaka – najveći benefiti

Zatezanje stomaka će delovati i na izgled tela i na samopouzdanje pacijenata. Poboljšanje kontura tela i izgleda stomaka je najveća prednost koja je primetna nakon procedure. Zatezanje stomaka je veoma delotvorno i efikasno, pogodno za pacijente koji žele da se reše nagomilanih masti i opuštene, viseće kože.


Podeli tekst:

Dr Branko Rudić je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Dugogodišnje iskustvo i brojni zadovoljni pacijenti svrstavaju dr Rudića među najtraženije plastične hirurge na našim prostorima.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde