Nove terapeutske metode oporavka nakon trudnoće i porođaja


1. Terapeutski oporavak posle epiziotomije

Epiziotomija je hiruška intervencija kojom se proreže međica i izvodi se u većini slučajeva kod prirodnog porođaja.

Najčesće se izvode dve epiziotomije; medijalna (središna) epiziotomija i mediolateralna (postranična) epiziotomija.

Razlozi koji bi trebali opravdati rutinsku epiziotomiju su:

  • prevencija spontanog pucanja međice
  • štiti od opuštanja mišica male karlice
  • prevencija inkontinencije
  • smanjenje mogućnosti povrede mozga kod novorođenčadi
  • ovim terapijama omugućava se ženama adekvatan oporavak posle epiziotomije kao i prevencija neprijatnosti koje mogu nastati iz toga.

2. Terapija bola u vratu kod trudnica i žena posle porođaja

Bol u vratu se može prepisati različitim komplikacijama u toku trudnoće. Za mnoge žene bol u vratu u toku trudnoće je povezan sa nepravilnim držanjem tela. Ako se javi bol u vratu tokom trudnoće važno je da razgovarati sa svojim ginekologom o lekovima koji su bezbedni za njenu trenutnu upotrebu.

Jedna od najbezbednijih terapijskih sredstava kod bola u vratu bilo da je u trudnoći ili posle porođaja je bioelektrostimulacija što donosi pacijentima, manje bola kao i manje komplikacija koji taj bol može da donese.

3. Terapija otoka nogu kod žena u trudnoći i posle porođaja, sindrom teških nogu, limfna drenaža

U trudnoći može da se pojavi poremećaj cirkulacije koji izaziva oticanje ekstremiteta najčesce nogu, proširene vene kao i neprijatan osećaj ‘’teških nogu’’. Ovaj fenomen se često javlja u toku poslednjeg tromesečja trudnoće, a može  potrajati i nakon porodjaja.

Problem otoka nogu donosno osećaja ‘’teških nogu’’ je uzrokovan  zbog dva glavna faktora: loša venska cirkulacija i pojačano zadržavanje vode u donjim ekstremitetima. Terapija se sastoji iz delotvornog efekta bioelektrostimulacije na strogo definisane tačke našeg tela.

Terapija je bezbolna i veoma sigurna jer se preporučuje i kod trudnica posle 12. nedelje trudnoće.

4. Jačanje mišića stomaka kod žena posle porođaja i posle carskog reza

Kako trudnoća tako i porođaj mogu da utiču na promene u mišićnom koštanom sastavu stomaka i stomačnih mišica. Tokom trudnoće stomačni mišici oslabe, a posebno nakon carskog reza. Kako posle prirodnog porađaja tako i posle carskog reza nužno je odmah započeti sa vežbama jačanja trbušnih misica.

Terapija Centra Reedukacije  je zasnovana na blagodeti bioelektostimulacija. Elektrode se postavljaju na strogo propisana mesta kako bi dobili maksimalni efekat. Terapije mogu da se započnu 6 do 8 nedelja posle porođaja.

5. Revitalizacija ili podmađivanje (međice) vagine ili vaginalnog kanala nakon porođaja

Trunoca i porođaj prozrukuju određene prirodno nasilne efekte na vagini i vaginalnom kanalu. Kod žena se manifestuje kao osecaj proširenosti vagine i vaginalnog kanala, osećaj pritiska u maloj karlici, smanjenja seksualnog osecaja i nagona.

Terapija se zasniva na bioelektrostimulaciji mišića i tkiva vagine i vaginalnog kanala (pasivnim ojačavanjem mišića vagine i vaginalnog kanala), ali i strogo kontrolisanim vežbama vaginalnih mišića.
 
Blagodet terapije je preventivnog karaktera, estetskog karaktera ali i psihoseksualnog karaktera.

6. Terapijski oporavak žena posle hiruških zahvata na urugenitalnim organima

Kao što znamo posle svake povrede ili hirurške intervencije nam je bitan post-traumatski ili post-operativni period oporavka, koji obuhvata vraćanje tog dela tela u funkciju kao pre povrede ili operacije.

U Centru Reedukacije terapeutski efekat oporavka žena posle hiruških zahvata na urogenitalnim organima se zasniva na ovim načelima. Blagodet bioelektrostimulacija nam pomaže u adekvatnoj rehabilitaciji post-traumatskog ili post-operativnog pacijenta.

Pročitajte i tekst: Oporavak nakon trudnoće i porođaja - Reedukacija perineuma


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa trudnoćom.


 

Podeli tekst:

Dr Vladan Milošević je specijalista anesteziologije sa reanimatologijom, zaposlen u Beogradu.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde