Putovanje u trudnoći


putovanje-trudnocaTrudnoća i uvećanje porodice za još jednog člana je posebna radost u životu svake porodice. 

Ali trudnoća je i period kada se kod budućih roditelja javlja i pojačana briga - od toga da li će sve biti u redu s bebom pa do zabrinutosti i preispitivanja da li je nekim činjenjem ili nečinjenjem možemo ugroziti. 

Šta jesti, kako se ponašati, da li vežbati, da li putovati... samo su neka od pitanja koja muče buduće mame, ali i očeve.Zašto je potrebno da mirujete?

Leto je u jeku i ukoliko niste nbili negde, potpuno je prirodno da razmišljate o odmoru. Ovo je uobičajeno stanje i bez brige za sve koji već imaju porodicu, ali ne i za buduće roditelje. Ukoliko je žena zdrava i trudnoća uredno protiče, putovanja neće zabraniti ni jedan lekar. Nema ni razloga niti medicinskog opravdanja za to. Međutim, ako dođe do razvoja bilo kog zabrinjavajuceg simptoma, priča se menja. Krvarenje, bol u stomaku, kontrakcije, oticanje nogu, šaka ili stopala, glavobolje, smetnje s vidom, promene u pokretima ploda (u smislu smanjenja ucestalosti) i temperatura samo su neki od simptoma o kojima morate obavestiti lekara i zbog kojih putovanje možda neće biti preporučljivo. Ako trudnica ima povecani rizik od razvoja dijabetesa, hipertenzije ili spontanog pobačaja, putovanja se - ne savetuju.

Kada je najbolje vreme za putovanje?

Trudnice koje žele da putuju često strahuju da će tom prilikom ugroziti trudnoću i bebu. Naravno da nece ako ne postoji nijedan od navedenih rizika. Najbolje vreme za putovanje jeste između 14. i 28. nedelje trudnoće. Do tada prođu svi oni simptomi s početka trudnoće, telo se prilagodilo i smanjen je rizik od pobačaja i mogućih komplikacija. Putovanja u prvom trimestru nezgodna su zbog konstantnih mucnina, kao i osecaja malaksalosti i umora. U trećem trimestru nisu preporučljiva zbog pritiska materice na mokraćnu bešiku, ali i rizika od prevremenog porođaja.

Šta poneti na put?

Na putovanje je potrebno poneti sveže lekarske izveštaje i podatak o krvnoj grupi. Trudnice bi trebalo da izbegavaju destinacije koje će ih odvesti daleko od kvalitetne zdravstvene nege. Pre putovanja obavezno treba proveriti da li vaše zdravstveno osiguranje pokriva eventualne troškove trudnoće, ili čak porođaja. Ukoliko putujete avionom, proverite s kompanijom šta vam je potrebno od lekarskih izveštaja da ne biste imali problema pri ulasku u avion. Naravno, ne zaboravite da ponesete i svoje lekove u dovoljnoj količini, ukoliko ih koristite. 

Želite da vodite trudnoću i se porodite u privatnoj ustanovi? Popunite Kontakt formu i odmah ćemo vas kontaktirati.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde