Putovanje u trudnoći

Trudnoća i uvećanje porodice za još jednog člana je posebna radost u životu svake porodice. Ali trudnoća je i period kada se kod budućih roditelja javlja i pojačana briga - od toga da li će sve biti u redu s bebom pa do zabrinutosti i preispitivanja da li je nekim činjenjem ili nečinjenjem možemo ugroziti. Šta jesti, kako se ponašati, da li vežbati, da li putovati... samo su neka od pitanja koja muče buduće mame, ali i očeve. 
Putovanje u trudnoći

Kada trudnica ne treba da putuje?

Potpuno je prirodno da razmišljate o odmoru kada ste u drugom stanju. Drugo stanje predrstavlja izazov za buduće roditelje, pogotovo ako je u pitanju prva trudnoća ili ako je iskustvo sa prvom trudnoćom bilo lošije.
Ukoliko je žena zdrava i trudnoća uredno protiče, putovanja neće zabraniti ni jedan lekar. Nema ni razloga niti medicinskog opravdanja za to.
Međutim, ako dođe do razvoja bilo kog zabrinjavajućeg simptoma, priča se menja. Krvarenje, bol u stomaku, kontrakcije, oticanje nogu, šaka ili stopala, glavobolje, smetnje sa vidom, promene u pokretima ploda (u smislu smanjenja učestalosti) i temperatura samo su neki od simptoma o kojima morate obavestiti lekara i zbog kojih putovanje možda neće biti preporučljivo.
Ako trudnica ima povećani rizik od razvoja dijabetesa, hipertenzije ili spontanog pobačaja, putovanja se ne savetuju. Međutim u svim ostalim slučajevima, nema potrebe da komplikujete svoje planove i uskratite sebe i svog partnera za lep odmor.

Kada je najbolje vreme za putovanje u trudnoći?

Trudnice koje žele da putuju često strahuju da će tom prilikom ugroziti trudnoću i bebu. Naravno da neće ako ne postoji nijedan od navedenih rizika. Najbolje vreme za putovanje jeste između 14. i 28. nedelje trudnoće. Do tada prođu svi oni simptomi s početka trudnoće, telo se prilagodilo i smanjen je rizik od pobačaja i mogućih komplikacija. Putovanja u prvom trimestru nezgodna su zbog konstantnih mučnina, kao i osećaja malaksalosti i umora. U trećem trimestru nisu preporučljiva zbog pritiska materice na mokraćnu bešiku, ali i rizika od prevremenog porođaja.

Šta trudnica treba da ponese na put?

Na putovanje je potrebno poneti sveže lekarske izveštaje i podatak o krvnoj grupi. Trudnice bi trebalo da izbegavaju destinacije koje će ih odvesti daleko od kvalitetne zdravstvene nege. Pre putovanja obavezno treba proveriti da li vaše zdravstveno osiguranje pokriva eventualne troškove trudnoće, ili čak porođaja. Ukoliko putujete avionom, proverite sa kompanijom šta vam je potrebno od lekarskih izveštaja da ne biste imali problema pri ulasku u avion. Naravno, ne zaboravite da ponesete i svoje lekove u dovoljnoj količini, ukoliko ih koristite. 

Vodite računa o

Kada birate način putovanja bitno je da znate koliko vam vremena treba da stignete na odredište. Preporuka: birajte najbrži i najudobniji način.
  • Obujte udobne cipele i čarapa
  • Pamuk ili vuna ili bilo koji drugi prirodan materijal se savetuje kod odeće
  • Ponesite hranu za slučaj da Vam se sloša, a nemojte piti lekove za mučninu na svoju ruku
  • Pijte dosta tečnosti
  • Šetajte

Preporuka: između atobusa i aviona, uvek se opredelite za avion.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa trudnoćom.


 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde