Suplementacija u trudnoći

Trudnoća je specifično stanje kroz koje prolazi žena. Postoje brojne nedoumice u vezi ishrane, pogotvo kada je prva trudnoća u pitanju. Pravilna ishrana i suplemntacija može da utiče na pravilan razvoj fetusa kao i na zdravlje trudnice.

Nutritivne potrebe u toku trudnoće su drugačije, a ishrana u toku trudnoće treba da obezbedi energiju, kao i sve nutritivne komponente koje su neophodne za zdrav ishod trudnoće. Zbog povećanih potreba u toku trudnoće, bilo da je zbog fizioloških promena u organizmu ili zbog dodatnih nutritivnih zahteva fetusa, određene materije je potrebno dodatno unositi, pored one količine koja se uzima hranom.

Uvođenje suplemenata svakako ne može zameniti zdravu i izbalansiranu ishranu. Kalorijski unos u trudnoći se povećava, te se zdravim i pravilno uhranjenim trudnicama preporučuje dodatnih 300 kalorija dnevno, te ukupan dnevni unos treba da bude oko 2400 kalorija. Ishrana treba da se bazira na dovoljnom unosu proteina, vlakana, adekvatnoj hidraciji i sa smanjenim unosom prostih šećera. Posebnu pažnju posvećujemo unosu folne kiseline, gvožđa, kalcijuma, joda i vitamina D3, iako nikako ne treba zaboraviti da su i ostali vitmini i minerali značajni za pravilan razvoj fetusa.

Kako odrediti koji suplement nam je potreban?

Fiziološke promene u trudnoći podrazumevaju povećane potrebe za energijom i nutrijentima. To važi za sve vitamine i oligoelemente. Posebno su povećane potrebe za folnom kiselinom, vitaminima B kompleksa, vitaminom D, kalcijumom i gvožđem, jer kod njih može doći do nedovoljnog unosa uobičajenom ishranom.

Suplementacija folnom kiselinom je potrebna pre trudnoće i tokom prvog trimestra trudnoće. Nije neophodno posebno meriti nivo folne kiseline u krvi. Nivoi serumskog gvožđa i feritina su redovna laboratorijska analiza u toku trudnoće, čime se utvrđuje potreba za suplementacijom i proverava efikasnost suplementacije gvožđem. Može se uraditi analiza nivoa Vitamina D3 u krvi pre ili na početku trudnoće i uvesti redovna nadoknada.

Nivoe drugih vitamina i oligoelemenata nije neophodno posebno kontrolisati kod trudnica koje imaju pravilnu i raznovrsnu ishranu.  

Suplementacija po trimestrima trudnoće

Preporuka je da se suplementacija folnom kiselinom započne mesec-dva pre planiranja trudnoće i nastavi u trudnoći, jer su tada dnevne potrebe za ovim vitaminom povećane i do 100%, te je procena da se ne unosi dovoljno hranom. Ovaj vitamin je najznačajniji u prvom trimestru jer je važan za pravilan razvoj nervnog embrionalnog tkiva.

Utvrđeno je da je potreba za vitaminom D povećana u trudnoći, te se savetuje unos od 10 mikrograma dnevno. Gotovo svaka trudnica zahteva suplementaciju gvožđem, posebno u drugom i trećem trimestru jer se potreba udvostručuje i iznosi 15 do 30 mg na dan. Ono što dodatno preporučujemo od druge polovine trudnoće jesu i omega 3 masne kiseline.

Da li postoje nuspojave?

Multivitaminski suplementi su oblično u vidu tableta, kapsula, ili praška koji se rastvara u vodi. Kao neželjene reakcije mogu se javiti mučnina, povraćanje ili izmene u funkcionisanju intestinalnog sistema (recimo konstipacija ili dijareja). Preparati od gvožđa mogu ostaviti osećaj metalnog ukusa u usnoj duplji. Mogu se javiti alergijske reakcije preosetljivosti na neki od sastojaka suplemenata. Nuspojave se prevazilaze zamenom preparata i uzimanjem uz obrok. Nekada može doći do porasta enzima jetre kao reakcija na uzimanje suplemenata. Ukoliko dođe do porasta enzima jetre, savetuje se isključivanje suplemenata.

Ishrana u trudnoći

Prema novim preporukama, sve trudnice treba da imaju suplementaciju vitaminom D3 od 600 IJ dnevno. Istraživanja pokazuju da se adekvatnom suplementacijom vitaminom D povećava dobar ishod trudnoće.

Postoje opšte preporuke za sve trudnice, ali je individualan pristup suplementaciji svake pojedinačne trudnice važan jer lekar tada proceni sve potrebe buduće mame, kao i moguće otežavajuće okolnosti kao što su alergije i druge bolesti. Upravo zato, važno je koristiti isključivo onu suplementaciju koju Vam preporuči lekar, a ukoliko želite da neki suplement uvedete u svoju rutinu, svakako se treba posavetovati sa lekarom.

Ukoliko trudnica ima neko hronično oboljenje (npr. izmenjena funkcija jetre ili bubrega) suplementacija se prilagođava kako ni na koji način ne bi opteretila hronični zdravstveni problem.

U slučaju postojanja neke vrste alergije ili preosetljivosti na određenu supstancu, suplementi se ne primenjuju.

Kod trudnica koje imaju posebne režime ishrane, individualno određujemo mogućnost rizika za deficit određenih materija. Kod vegetarijanske ishrane je važno dodatno uvesti nadoknadu Omega 3 masnih kiselina, vitamina B12, Vitamina D i gvožđa.

Preporuka trudnicama

Ginekolog dr Marija Nikolić savetuje buduće mame: Opšta preporuka u vezi sa ishranom pre, u toku trudnoće i nakon porođaja, je da je osnova pravilno izbalansirana ishrana sa dovoljnim, ali ne preteranim, kalorijskim unosom i pravilnim unosom osnovnih hranjivih materija, i to proteina, masti, ugljenih hidrata i tečnosti. Savetujem tri glavna obroka i dve užine i baziranje ishrane na povrću, mlečnim proizvodima, mesu, žitaricama, voću, a redukovati unos prostih šećera i industrijski prerađene hrane. U konsultaciji sa ordinirajućim ginekologom planirati suplementaciju vitaminima i mineralima pre i u toku trudnoće.


Podeli tekst:

Dr Mirjana Nikolić je specijalista ginekologije i akušerstva u Beogradu. Bavi se dijagnostikom i lečenjem bolesti ženskog reproduktivnog trakta.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde