Kada i zašto su povišene transaminaze?

Aminotransferaze (transaminaze) su unutarćelijski enzimi koji učestvuju u metabolizmu aminokiselina i ugljenih hidrata, katalizuju reakciju između aminokiseline i alfa-ketokiselina. Ova reakcija podrazumeva prenos amino grupe sa aminokiseline na α-ketokiselinu, pri čemu iz ketokiseline nastaje aminokiselina. Ova reakcija omogućava telu da stvara određene vrste aminokiselina.
Transaminaze kao koenzim koriste piridoksal-fosfat, koji u prvoj fazi reakcije prelazi u piridoksamin. Piridoksamin vezan za enzime reaguje se piruvatom, oksalacetatom ili alfa-ketoglutaratom, pri čemu nastaju alanin, asparginska kiselina ili glutaminska kiselina. U visokim koncentracijama se nalaze u jetri, mišićima i mozgu. Aminotransferaze katalizuju prenošenje amino - grupe (NH2) sa jedne aminokiseline na neku ketonsku kiselinu.
U slučaju nekroze hepatocita aminotransferaze prelaze u krv i zato se mogu smatrati vrlo osetljivim indeksom nekroze jetrinih  ćelija, odnosno, specifičnim parametrom hepatocelularnog oštećenja.  

Određivanje katalitičke aktivnosti ovih enzima značajno je u dijagnostici bolesti jetre i infarkta miokarda, ali i u diferencijalnoj dijagnostici bolesti jetre, pankreasa i drugih bolesti. Povišene koncentracije ovih enzima govore o propadanju ili oštećenju prvenstveno jetre, (akutna infekcija ili toksično ošćtećenja jetre, ciroza jetre ili rak jetre) i infarkta miokarda.
Prisutni su u krvi u dva oblika: kao AST (ili SGOT) i ALT (ili SGPT).

Aspartat aminotransferaza (AST)

AST-a ima najviše u jetri, srčanom mišiću, manje u mozgu, bubrezima, pankreasu, plućima i u nizu drugih organa.
Normalne vrednosti : 7-38 IJ/I
Povišene vrednosti AST-a su prisutne kod infarkta miokarda, mišićne distrofije, kod bolesti jetre (izrazito visoke vrednosti kod virusnog hepatitisa i u akutnom toksičnom hepatitisu, kod opstruktivnog ikterusa, ciroze jetre, aktivnog hroničnog hepatitisa).

Alanin aminotransferaza (ALT)

Normalne vrednosti: 8-41 IJ/I
Povišene vrednosti ukazuju na akutno oštećenje jetre, najčešće izazvano terapijom antibioticima, unosom gaziranih pića, sokova, a povišene su i kod virusnih hepatitisa, kod bolesti pankreasa (akutni i hronični pankreatitis i karcinom) i kod masivnog infarkta.
ALT je smeštena u citozolu hepatocita i ima tri puta duži poluživot od AST, koja se, takođe nalazi u citozolu, ali i u mitondrijama (oko 40%). Normalan odnos između ALT i  AST (De - Ritisov količnik) iznosi 1,0. AST se nalazi i u drugim tkivima (srčanom i skeletnom mišiću, bubrezima, mozgu, pankreasu, plućima, leukocitima i ertitrocitima), dok je ALT prisutna samo u jetri, te je zato mnogo specifičniji pokazatelj hepatocelularnog oštećenja.

Kod bolesnika sa akutnim hepatitisom, aktivnost aminotransferaza je povišena više od 10 - 15 puta u odnosu na referentne vrednosti i po pravilu, aktivnost ALT je viša od AST. Prema tome, u slučaju epidemijske pojave akutnog virusnog hepatitisa, scringing test je određivanje aktivnosti ALT.

Porast aktivnosti AST/ALT do 8 puta nije specifičan i može se naći kod bilo kog oboljenja jetre. Takođe, stepen porasta aktivnosti aminotransferaza nema prognostički značaj kod akutnog hepatocelularnog oštećenja. Najviši nivoi aminotransferaza se nalaze kod bolesnika sa ishemijskim hepatitisom (npr. usled akutnog popuštanja miokarda), virusnim hepatitisom ili medikamentoznim hepatitisom.

Kod bolesnika sa akutnom bilijarnom opstrukcijom, aktivnost AST/ALT, takođe, dostiže visoke vrednosti, ali one rapidno padaju tokom 24 - 48 h.

Kod bolesnika sa hroničnim hepatitisom aktivnosti AST/ALT su, obično, povišene 2 – 5 puta. Izraženiji porast AST u odnosu na ALT  (tzv. inverzija aktivnosti aminotransferaza) viđamo kod bolesnika sa hroničnom hepatocelularnom insuficijencijom  (npr.ciroza jetre) kada se enzimi oslobađaju i iz mitohondrija. Količnik AST/ALT viši od dva može biti od koristi u postavljanju dijagnoze ciroze jetre.

Bitno je i znati to da kod bolesnika sa hroničnim hepatitisom postoji tzv. talasanje aktivnosti AST/ALT, što znači da postoje periodi, duži ili kraći, sa normalnom aktivnošću aminotransferaza. Ova činjenica nameće zaključak da normalna aktivnost aminotransferaza ne isključuje mogućnost hroničnog hepatitisa, pa čak i ciroze jetre. Da bi određivanje aktivnosti AST/ALT bilo od relevantnog značaja, neophodno je njihovo kontinuirano praćenje, npr. na 2 - 3 meseca.

Najčešća pitanja u vezi sa transaminazama

1. Kako smanjiti vrednosti ALT i AST?

Povišene vrednosti ALT i AST ukazuju na neki od problema sa jetrom, infarktom miokarda... Lekar će preporučiti terapiju i ishranu uz čije pridržavanje bi rezultati trebalo da se vrate u normalu. Od pomoći mogu biti i neki čajevi za ova pitanja.

2. Koje su referentne vrednosti ALT u krvi?

Normalne vrednosti ALT u krvi su: 8-41 IJ/I.

3. Šta je ALT u krvi?

Alanin amino-transferaza (ALT) ili SGPT je enzim. Njegova koncentracija meri se u krvi. ALT se normalno nalazi pretežno u jetri, a u manjoj koncentraciji u bubrezima, srcu, mišićima i pankreasu. Slobodan ALT se u krvi uobičajeno nalazi u maloj koncentraciji.

4. Šta je AST u krvi?

Aspartat amino-transferaza (AST) ili SGOT je enzim čija se koncentracija meri u krvi. AST je enzim koji se normalno nalazi u crvenim krvnim zrncima, jetri, srcu, mišićima, pankreasu i bubrezima. Slobodan AST se u krvi uobičajeno nalazi u maloj koncentraciji.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa transaminazama.


 

Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 41

 1. Azra 06.09.2023

  Ćerka ima uvećane transminaze i šalju je na ultrazvuk stomaka, što je to i da li je opasno?


 2. Beny 11.07.2023

  Žena je odvela sina 11 godina da proveri AST i rekli su im da je dvostruko viši, odnosno 400?! Da li je to moguće, šta bi mogao biti uzrok i kako i šta raditi, da se stanje poboljša ? U očekivanju vašeg odgovora, lep pozdrav.


 3. Milorad Dimitrijević 23.06.2023

  ALT mi je 49, AST32, Holesterol,7,27 i trigliceridi 3,o4 neutrofili46 i limfociti44 šta učiniti da li je alarmantno?


 4. Duska 18.04.2023

  Rezulti krvi su ALT156 ,Ast 68 molim odgovor hvala


 5. DANIJELA 04.03.2023

  Alt mi je 73. Ne pijem nikakve lekove sem ponekad brufen i vitamin b12 Sta moze da bude uzrok? Da li je za zabrinjava je?Hvala unapred


 6. Zlatko 07.02.2023

  Imam 56 godina. U periodu moje 18-tte negde do moje 30 godine ima sam problema sa povisene vrednosti ALT najcesce u granicama 60-90 AST otprlike isto i povisheni bilirubin do 30 (indirektna hiperbilirubinemija) Uradio sva moguca medicinska ispitivanja jetre koje su u tom periodu bila dostupna (osim biopsije, bilo mi je predlozeno ali nisam uradio). Nista se neije utvrdilo. Hep A B i C sve negat. Autoimuno sve neg. Koristili su dijagnozu Lesio hepat, tako nesto. Koristio sam tablete sa Silimarinom ali nije puno pomoglo.. Vodio sam zdrav nacin zivota sa min alkohola jednom nedeljno max 2 piva. Nije bilo lako mlade godine Idesh u kafanu nemozes popiti 2 piva. Ali Alt i Ast nisu se menjale. 1996 god jedan.prijatelj iz Bugarske koji je imao slican problem predlozio mi je HEPATOFELIN iz Bugarske. LIV 52 i sirup soka od grozdze Madzun ili Grozdov sok. Nakon 3 meseca vrednosati ALT i AST su pale na 20-30 bilir ispod 20. Od tada sa malim pauzama posfojano pijem Hepatofelin ili Hepadijet ili LIV 52. Pijem alkohol normalno i zivim normalno. Na EHO nikad vishe nema nalaz zamashvene Jetre. Ete meni je to pomoglo. Mozda ce nekome ovo pomoci.


 7. Violeta 06.02.2023

  Pokacen mi e alt 78 ast i trigliciredi na visoka granica ,kako da gi simnam vrednistite da bidat vo normala kakva terapija treba


 8. Goran S 14.10.2022

  alt 141, ast 62 bez tegoba. 4 piva dnevno tokom poslednje 2 godine. Gojazan hipertoničar. pretprošlr godine bilo uvećano (100 i 43), prošle godine u normali.


 9. Jovan 04.10.2022

  Imam povecan ALT i AST, rekli su i mozda imam masnu jetru.... nisu mi objasnili sta je to i dal ima prirodnih lekova i dal mogu da izlecim i kako, takodje su rekli da imam zuc od 1cm u zucnoj keci.... Molim vas dajte mi bilo kakve informacije i savet. hvala


 10. Sasa 02.09.2022

  Moje postovanje. Radio sam analize krvi komplet ali ove dve su se pokazale jako povisene. AST JE 280 ALT JE 254 Zanima me sta to moze biti dal je zbog lekova koje duze pijem kao sto je Rivotril ujutru i uvece svaki dan od prepiska doktorke I leka za pritisak Mikardisa 80mg koji pijem veoma kratko skoro 3 meseca Kako mi je lekar kardiolog prepisao. Doktorka je rekla da moze biti od duzeg korisnjenja leka rivotrila te je rekla da smanjim s njim skoro da ne pijem dok SE NE uradi KONTROLA. Recite mi jer nema POTREBE ZA BRIGOM I ja Sam godinama u sportu treniram osecam SE odlicno Ali problemi SU na nernoj bazi stres posao finansije it'd ....Sta cete mi reci?


 11. Masha 12.07.2022

  Porodila sam se pre dva meseca. Krajem trudnoće zaboljela su me ledja jako nisam mogla da se ispravim. Na hitnu su mi uradili test krvi gde je sve bilo ok osim akat je bio 41.Dali su mi tabletu protiv bolova i sve je tako prošlo. Posle porodja alat 47.i Evo cijelo vrijeme na dve nedelje pravim test krvi. Alat je uvećan uvek 60,pa 84 i danas je 118. Carski rez četvrti po redu. Uzgred sam uradila i sterilitet. Hemoglobin uvek nizak i uvek uzimam železo u tableti. Sada nisam pila železo već dva meseca Hemoglobin mi 145. Trom. 241.leuko.6, 4. AFOS je. 83. Molim vase mišljenje.


 12. Bojan 03.06.2022

  Postovani moja supruga ima bas povecan ggt - 411, ast-49, alt-59, interesujeme dali je opasno sto je ggt znatno uvecan.


 13. Željka 14.05.2022

  Mom suprugu je alt 118 a ast 118 šta je uzrok i kako to izlečiti kakve su posledice koja je terapija hvala


 14. Dalibor 15.04.2022

  Alt mi je 80 a bio je 63 ast je 41 sta raditi


 15. Petar 22.02.2022

  Postovanje, suprug je prilikom rutinskog ljekarskog radi posla otkrio da ima HCV , da je HCV poz dok PCR nije radio jer, em je tek saznao, em infektolozi se bave uglavnom Covid-om. Raspitala sam se i "najlaksim" se pokazalo koriscenje Sofosubvira i Rebetola tbl. u trajanju od 24 nedjelje. AST i ALT su mu FATALNO poviseni, po mom misljienju, AST je 129, dok je ALT 214. Druga stvar, suprug je profesionalni sportista, nikada nije koristio narkotike, medjutim sada kada sam vidjela nalaze pogledala sam i preparate koje koristi i vidjela da su puni aminokisjelina, monohidrata, fosfata....bas svega, plus inekcije testosterona koje periodicno prima po 5-10 kom svaki drugi dan, punih 20 god, dekadeburolin, vinstrol, metan i anadrol je takodje koristio. Kolika je vjerovatnoca da se polnim putem, bez ranica i sl, prenese HCV na partnera? Da li se nalazi u pljuvacci jer imamo bebu i cesto dijele kasiku? Ja sam za sada negativna, mada znam da virus moze i kasnije da se aktivira...tako da cu se testirati svakih mjesec dana. Medjutim zabrinjava me suprug jako, kako je mogao da dobije HCV??? ALT i AST me i ne cude jer zna da vikendom pije kratka zestoka pica u viselitarskim kolicinama, a da je npr na antibiotskoj terapiji, terapiji koju pije posle pucanja tankog i debelog crijeva, stoji mu Chronova bolest, ali je nema, do pucanja je doslo prilikom nepravilnog podizanja tzv cimanja s poda u vis tega od tacno 200kg, i posle pola sata, kada je dosao kuci pojeo oko kg banana kako su dosli do tog popucalog dijela osjetio je nevjerovatan bol u stomaku, s tim sto je osjetio i blag bol koji je zanemario kada je digao taj teg.... 2018te god se testirao na HCV, HIV i sl, i bio negativan. Imao je transfuzije 2017 prilikom operacije noge, koljena-meniskusa, a operacija pucanja crijeva je bila 2012te god. Molim Vas da mi odg kratko na najbitnija pitanja na mail adresu, jer mi je jako bitan prenos, pogotovo zbog bebe, a za odobrenje ove terapije za lijecenje HCV umjesto Interferona cu vec zavrsiti ja u pon. preko resornog ministarstva...ukoliko broj kopija bude odgovarajuc, kao i genotip, jer srecom u nesreci bar ima od zvanicne institucije analize iz krvi i urina na pas zadnjih 20ak god i svi su negativni. Takodje, kad ima bolove u nozi koristi opidni analgetik i nerijetko se desi da ga popije prije nego izadje uvece sa momcima, gdje popiju litre visokoprocentnog alkohola u picu. Cak i vece prije vadjenja nalaza je to uradio, u 4h dosao kuci, u 7i15 dao nalaze, to takodje moze da utice na ALT i AST da budu ovoliki, jel tako? Ima 41god, napunio prije 2mjeseca. Pozaboravljala sam dosta toga iako sam doktorirala matematiku primijenjenu u medicinske svrhe, u SAD, medjutim nisam se nikada time bavila, niti sam imala gdje ovdje, vec predajem na Univerzitetu Mat. Analitiku od 1-10. Hvala Vam unaprijed, ocekujem Vas odg. pa koliko god kratak bio-jer znam da imate posla, sto se tice sajta odlican je, najvjerovatnije da cemo i svratiti do vas kad se stabilizuje epidemioloska situacija. Srdacan pozdrav i srecan rad.....Marija.


 16. Bekim Gicevic 15.02.2022

  Postovanje, Pre mesec dana kontrolisao sam Alt bio je 91 uzeo sam artiscoku iz nemacke , smanjio sam hranu I svaki dan sam bio fizicki aktivan pre da dana sam opet kontrolisao cak se povecao na Alt 96. Ostali rezultati su u referentnim vrednostima ..u predhodnom periodu imam masnu jetru


 17. Ivana Dinic 20.01.2022

  Trudnica sam, 22 nedelja, prelezala koronu, danas izasla iz izolacije, AST 38, ALT 66,8. Ginekolog mi je iskljucila vitamine i uvela hiper hidratacoju, i na tri dana kontrolisem, polako opada, ali sporo. Imete neki savet, sta raditi?


 18. Mato Španić 12.01.2022

  Sasvim slučajno u nalazu krvi ustanovljene su mi vrijednosti;Kreatinin:99/AST 24 U/L/ ALT 63U/L/ ALP 91 U/L /CRP;3,8 mg/L /hsTnI 5,1 ng/L. Ponekad osjetim laganu bol na području jetre.Trenutno imam 110 kg i visinu 175 cm.Moram li se zabrinuti obzirom na "ALT" ?


 19. Indira 01.12.2021

  Moj muz 51g.radio nalaze sve je ok.samo je got39 a gpt69.dal je zabrinjavajuce.


 20. Janko 29.10.2021

  Prilikom kontrole krvne slike svi rezultati su u normalnim vrednostima ali na ultrazvuku abdomena jetra je masna i blago uvećana. Što činiti?


 21. Suncica Ljubic 24.09.2021

  Moj s-ALT je 78. Kako da ga smanjim.


 22. Resek Senka 23.09.2021

  Sin ima 23 god, trenutno ima covid 19. Receno je da donese neke nalaze, sve je ok osim ALT 53?! Sta to moze da znaci,2 dana je pod jakim lekovima a danas je radio test. Hvala unapred!


 23. Dragana 03.09.2021

  U mene je sve kao pred smrt 🤭 sama sebe tješim hmm.Masnoča mi je 11,a trigliceridi 18.Alt 63,AST 41.Imam jaku bol u grudima, radila Holter 24h, imam AV blokator noću prvog stepena.Sas trebam kardiologu,sve tablete za masnoću mi stvaraju problem.Šta raditi osim umrijeti? 🌚


 24. Bosa 20.06.2021

  AST mi je 27 a ALT 15 a pre dve godine mi je AST bio 17 a ALT 14. DA LI JE TO NEKO NAGLO POBECANJE PIJEM PRESOLOR JELI TO OPASNO


 25. Lenka Skrbic 16.06.2021

  Danas 16.6.2021,sam uradila iz krvi ALAT i povisen mi je 84 u/L i ASAT 68 UI/L68,da li je to opadno i sta činiti da regulisem.poz.


 26. Andrej 13.05.2021

  Pre 15 dana na rutinskom pregledu krvi, imao sam ALT 45, a AST 43. Doktor kaze da je to normalno i da je zato sto sam davao krv popodne pa se nisam adekvatno pripremio. Sve ostalo je normalno. Zanima me sta vi mislite?


 27. Sinisa 14.04.2021

  AST 40, ALT 37. Osecam malu tegobu ispod lrvog rebarnog luka i kao da me nesto prcka,pijem godinu dana lek za snizavanje holesterola sada 5,2 i triglicerida sada 2,4 i pijem alopurinol za snizenje mokracne kiseline , da li trebam biti zabrinut i sta dalje?


 28. Vesna 17.02.2021

  Preležala sam kovid19 i obostranu upalu pluca . Prilikom kontrole ast i alt skoro duplo uvećani. A hgb hit mcvmch mchc jako niski. Šta može biti?


 29. Sasa Djurdjevic 11.01.2021

  Preležao sam infekciju covid-19. Zaključno sa 25.12.2020 sa završio sa izolacijom. Kao terapiju sam koristio vitaminsku i mineralnu dopunu. Nisam imao povišenu temperaturu niti probleme sa plućima. Imao sam bolove u glavi uglavnom me je čelo bolelo koristio sam brufen od 600 protiv bolova. Radio sam sistemacki pregled 30.12.2020. Stigli su mi rezultati krvi i mokraće svi parametri su dobri jedino rezultat S-ALT je uvećan i iznosi 62. Interesu je me da li je to što je rezultat povišen normalno zbog preležanog oboljenja ili treba da me zabrine? I da li treba da se posavetuje s doktorom ili da uradim još koju detaljniju analizu? Unapred hvala.


 30. Zoran Mladenovic 17.12.2020

  molim vas posle upale pluca od covida i uzimanja antibiotika vec 23 dana rezultati su mi dobri samo ALT 123 .molim objasnjenje i savet


 31. Nenad Djordjevic 27.11.2020

  Vec par godina na sistematskom pregledu koji je jednom godisnje u preduzecu transaminaze jetre su mi uvecane AST81 ALT94 sta treba da radim i da li m to moze da bude nesto opasno?


 32. Senada Moćić 29.10.2020

  Dobar dan,ja imam hepatitis C AST mi je 89.3 ALT95.4 da li je to opasno,otkrili su mi hepatitis C prije godinu i sedam mjeseci, lijek postoji al nemogu mi počet liječenjne dok ne uradim snimak FIBROSCAN, a na gastroenterologiji neće da mi urade dok ne završi ovo sa coronom. Ne znam šta da radim svako dva mjeseca vadim nalaze i ALT AST mi svaki put viši.


 33. Jovana 16.05.2020

  Beba deset meseci ima povišen AST 70. Šta bi mogao biti uzrok? Molim Vaše mišljenje za dalja ispitivanja? HVALA


 34. Zoran Stojkovic 14.04.2020

  Imam ALT 58. Da li je to opasno?


 35. Goran 02.04.2020

  Dobar dan, Alt mi je 59,a Ast 36,imam već duži niz godina uvećane masnoće,sada mi je holesterol 7,45 a trigliceridi 4,21. Da li su Alt i Ast uvećani zbog masnoće ili alkohola koji pijem normalno,što bi rekli umereno i u jelu i piću?Ili da radikalno menjam ishranu? Hvala.


 36. Suzana 11.02.2020

  Moj muž je sportista i ne pije alkohol a AST, AST i GGT su mu abnormalni. Doktori su mu svašta radili i ne znaju šta je. Ima preko 1000 Ggt, alt i ast po 700-800. Smanji su se malo kada bas pazi šta jede, ali ne puno. Sad ćemo probati sa liv52 tabletama i uljem od sikavice maslačka.


 37. Jelena 23.08.2019

  Porodila sam se pre 7 meseci i još za vreme trudnoće, u jednoj analizi krvi ALT je bio 64. Doktor kaže da je moguće da je to posledica Utrogestana koji sam koristila celu trudnoću. Juče sam ponovila krvnu sliku, i ALT je još uvek 64. Inače, svi ostali parametri (trigliceridi, holesterol...) su dobri.

  Koristim Propranol 1×1/4 ujutru..Inače, posle porođaja sam imala baš česte upale grla, koristila slabe antibiotike duže vreme (jer dojim).

  Zanima me šta može biti uzrok povišenih vrednosti ALT i kome se dalje obratiti? 


 38. Biljana 03.08.2019

  Prilikom rutinske kontrole moje cerke (20 godina) utvrdjeno je da joj je ALT-63, i AST-55. Posle dijete koje se nije strogo pridrzavala ALT je bio-60, a AST-53.

  Bilirubin na prvom bio 12,8,a na drugoj 29.2.Propisana joj je stroga dijeta. Inace nema problema sa kilazom, cak sta vise mrsava je.

  Zakazana nam je laboratorija za 30.08. Jako se brinem, molim vas za komentar.


 39. Dalibor Pantovic 24.02.2019

  Koristio sam više masne hrane i alkohola u poslednjih par godina i ALT mi je 44, a HDL 0.84.

  2004. godine sam operisao grudnu aortu. Ugradjen mi je endovaskularni stent. Da li je to opasno i kako dovesti u normalu rezltate? 


 40. branka 11.11.2014

  Sta znace ove vrednosti i o kojoj je bolesti rec? Rezultati zene koja ima 66 godina i trenutno pije lekove za smirivanje srcanog ritma i snizavanje krvnog pritiska. Bilurubin ukupan je 15, 5; ast (got) 102; alt (gpt) 177; y-gt (ggt) 63, 3


 41. Damnjanović Tatjana 13.02.2011

  Posle operacije karcinoma grkljana i zračne terapije, muž ima povišene transaminaze. Njegov izabrani lekar tvrdi da je to posledica zračne terapije. Da li treba da se obratimo nekom specijalisti i kom?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde