Hronični pankreatitis

Hronični pankreatitis je hronični zapaljenski  proces u pankreasu, koji dovodi do uništenja egzokrinog tkiva. Ovakvo stanje dovodi do progresivnog propadanja žlezde sa znakovima poremećaja funkcije izlučivanja.

Uzrok nastanka

Jedan od najčešćih uzročnika hroničnog pankreatitisa je alkoholizam, u odraslih, a u dece cistična fibroza. U nerazvijenim delovima sveta teška proteinska malnutricija je dominantni uzrok razvoja hroničnog pankreatitisa. U SAD više od 25% odraslih sa hroničnim pankreatitisom nema poznatu etiologiju bolesti; oni imaju idiopatski hronični pankreatitis. Hronični pankreatitis je češći kod muškaraca nego kod žena.


Simptomi

Hronični pankreatitis se može ispoljiti simptomima koji postoje i u akutnom pankreatitisu. Natanak bolnih senzacija je nedovoljno objašnjen. Bol je stalna, prostire se duboko u stomak i pojačava se sa konzumacijom alkoholnih pića ili ,,teške" hrane (bogate mastima).  Najintenzivnija je u gornjem abdomenu, može trajati satima ili danima, da bi se na kraju pretvorila u stalnu, može se širiti i na leđa. Gubitak u telesnoj težini, izmenjena stolica i neki drugi simptomi koji prate malapsorpciju (maldigestiju) česti su kod hroničnog pankreatitisa. Međutim, klinički znaci nedostatka liposolubilnih vitamina (A, D, E i K) veoma su retki. Fizički znaci u ovih pacijenata nisu impresivni, odnosno postoji disparitet izmeđujačine bolova i subjektivnih smetnji i malobrojnosti fizičkih nalaza. Nivo semmske amilaze i lipaze najčešće nije povišen. Klinička potvrda  hroničnog pankreatitisa se ogleda u postojanju tri znaka: kalcifikacije u pankreasu, steatoreja i diabetes mellitus potvrđuju dijagnozu hroničnog pankreatitisa i egzokrine insuficijencije pankreasa. Potpuno sigurni znak hroničnog pankreatitisa je oštećenje 90% plemenitog tkiva ove žlezde.

 

Dijagnoza

Dijagnoza se može postaviti serološkim utvrđivanjem prisustva uvećanja lipaze, amilaze i smnjenja nivoa tripsina. Test masti u stolici ukazuje na masne stolice. Dijagnostičkim postupcima, poput kompjuterske tomografije (CT) i abdominalnim ultrazvukom, takođe se efikasno utvrđuje postojanje hroničnog pankreatitisa. Radiografski znak hroničnog pankreatitisa je prisustvo razbacanih kalcifikacija kroz pankreas.


Lečenje

Terapija hroničnog pankreatitisa usmerena je tako da se smanje bolovi i znaci maldigestije. Pacijenti sa učestalim napadima bolova tretiraju se kao oni sa akutnim pankreatitisom. Pacijenti sa ozbiljnim i stalnim bolovima moraju u potpunosti da izbace alkoholna pića i obroke bogate mastima. Tretman malapsorpcije (maldigestije) obavlja se supstitucijom pankreasnim enzimima. Dijareja i steatoreja se obično ublaže. Prosečnom pacijentu potrebno je najčešće davati 3-8 tableta, potentnih enzimskih preparata, uz svaki obrok i pred spavanje.

Blokatori H2 receptora se preporučuju kao efikasna dodatna terapija, kao i natrijum - bikarbonat, uz obrok. Antacidi koji sadrže kalcijum-karbonat ili magnezijum hidroksid nisu efikasni i mogu povećati steatoreje. Lekari najčešće savetuju uvođenje higijensko - dijetetskog režima, unos hrane bogate vitaminima, prestanak konzumacije alkohola i supstanci bogatih kofeinom, kontrolu koncentracije glukoze u krvi davanjem insulina. Ponekad je potreban i hirurški zahvat. Kod uznapredovalih slučajeva uklanja se deo ili čitava gušterača. Ovo je teška bolest zbog koje može doći do invaliditeta. Ishod je obično bolji ako se prestane sa konzumiranjem alkoholnih pića.

 Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Milijana Dragojlovic 20.01.2021

  Pre 16 god.sam imala,upalu pankreasa i erozivni gastritis, koji je i ostao. Prilicno vodim računa o ishrani. Ne pijem ne pušim, a iako imam 64 vozim biciklu, radim vežbe i pešacim. Od tada je pankreas u redu, doktor je rekao da je verovatno protrcao virus. Erozivni g.ostal i muci me s vremena na vreme. Postim velike postove i posna hrana mi ne prija. Takodje imam Hašimoto tireoditis, da li to ima neke veze?


 2. Nenad 04.10.2012

  Iz kragujevca sam, zovem se nenad i imam 45 godina. U novembru 2010 godine sam imao tezak zdravstveni problem, koji je dijagnostikovan posle ct kao hronicna upala pankreasa, nakon toga uzimam lek creon 25000 3 puta po 2 kapsule. Jasan mi je uzrok bolesti, tako da sam posle nekog izvesnog vremena, poceo malo da se igram, a sve vezano za alkohol. Vec sam izbacio zestoka pica i presao na kvalitetno malo pivo. Nemam problema i dapace mi odgovara, pitam da li sam tim smanjio rizik od ponovnih muka i jada koje sam prosao, a inace sam proveo 30 dana u kc u kragujevcu gde sam 6 dana primao morfijum 18 kubika periduralno i tada od 100 kg koliko sam imao smrsao 23 kg. Sve lepe zelje od mene.


 3. Dragan 15.02.2012

  Auu jbt ja cu da umrem od toga, vec sam imao jednu upalu pankreasa i batalio sam alkohol na neko vreme posle hirurskog zahvata pa sam se vratio treninzima posle nekog vremena dok sam se oporavio, al opet se vratio alkoholu i uz treninge pio, ovo nimalo nije naivno, kazu da se samo jednom u zivotu dozivljava upala pankreasa-gusterace, pankreas mi je stradao dok sam imao 16 godina, i to bas zbog alkoholizma, al sto je najsmesnije pio sam i u vreme dok sam trenirao iako i sad treniram i pijem, al opet je i to bolje nego da neko samo pije, jer su mi nalazi bili odlicni iako sam opet pio i pusio, tako da me je trening donekle izvalcio, a to nece prolaziti tako, jer i organizam ima rok trajanja tjs svaki organ, ako se ne umre od alkohola moze vrlo lako da se dobije secer, pa ceo zivot mora da se covek bode insulinom, msm to i nije zivot, p. S droga-alkohol je smrt, bavite se sportom al bez alkohola-droge: )


 4. Petar 10.01.2012

  Vec tri meseca osecam stalno bolove ispod rebara leve strane bio sam na ultr zvuku i postavili diagnozu hronicni pankreas a imam vec 15 god uvecanu slezinu 158-168mm tako se stalno krece, nasli su mi u zucnoj kesi neke bradavice 0ko 3-4 mm vena 0, 8 sm, pankreas glava 1. 9 sm, telo 1, 5 sm, rep 2, 1 sm slezina tacno 154/72 vlinalis 0, 6 sm s=46, 7 sm kvadratni, molim va s da mi odgovorite koji lek je dobar i kakvu ishranu da koristim sobzirom da sam u moskvi, unapred zahvalan


 5. PANTOVIC JELKA 04.10.2011

  Moj muz boluje od hronicnog pankreatitisa, dosta je pio. Nepije kako mu je otkrivena ta bolest. Pronasla sam na fejzbuku da se leci u vrnjackoj banji na klinici" merkur" . Molim vas da mi odgovorite dali je to efikasno, i dali se kod nas vrsi operacija pankreasa, jer stvarno ima nesnosne bolove. U nadi da cete mi odgovoriti, unapred mnogo hvala. Jelena.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde