Ciroza jetre

Ciroza jetre je stanje u kome su svi delovi jetre zahvaćeni patološkim promenama. Uzrok ciroze može biti prekomerna upotreba alkohola i tada govorimo o alkoholnoj cirozi. Unošenjem velikih količina alkohola se stvara velika količina masti što jetri onemogućava da utoli potrebe za kiseonikom. Kao odgovor imunološkog sistema na ovakvo stanje dolazi do upalnog procesa koji uništava ćelije jetre.

Tako nastaje "masna jetra". Masna jetra ima dobru prognozu ako se ispuni uslov potpune i trajne apstinencije od bilo koje vrste alkoholnih pića. U protivnom, nastaje ciroza jetre i ona predstavlja ireverzibilno (nepovratno) oštećenje hepatocita (ćelija jetre). Jedan od uzroka ciroze jetre je i hronični hepatitis (A, B, C, D). Mogu je izazvati i primarna bilijarna ciroza, nasledna oboljenja, vaskularna oboljenja, infektivna oboljenja, lekovi. Cirozu kao hroničnu bolest jetre karakterišu oštećenje jetrenog tkiva, stvaranje fibroznih ožiljaka i progresivno propadanje jetrine funkcije, nakupljanje tečnosti u abdomenu (ascites), krvarenja (koagulopatija), povišen pritisak u portalnim krvnim sudovima (portalna hipertenzija) i poremećaj određenih moždanih funkcija (hepatička encefalopatija).

Klinička slika

U kliničkoj slici imamo promenu opšteg stanja organizma. Osećaj malaksalosti, gubitak telesne težine, povišena temperatura, žutica se javlja kao posledica nemogućnosti jetre da odstrani bilirubin, kožne promene koje se manifestuju tzv. "spider nevusima" (tačkaste crvene mrlje iz kojih se šire krvni sudovi) i koje se javljaju na licu grudnom košu i gornjim ekstremitetima. Na dlanovima je prisutan tzv. palmarni eritem (crvenilo).

Kod muškaraca se opaža smanjena dlakavost, a može se razviti atrofija testisa i ponekad bolno povećanje grudi (ginekomastija). Nakupljanje tečnosti u trbuhu (ascites) uobičajen je znak uznapredovale ciroze. Povišena telesna temperatura, bol u trbuhu i osetljivost na pritisak je obično znak da je prisutna i infekcija. Teškoće u održavanju pažnje, smanjena moć rasuđivanja, konfuzija, tremor, depresija, pa i koma su znaci oštećenja mozga tj. hepatične encefalopatije.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkih manifestacija, laboratorijskih analiza i histološkog nalaza kao jednim od najsigurnijih dijagnostičkih parametara. Brojni su testovi koji se izvode da bi se utvrdila funkcija jetre. Specifični testovi za hronični hepatitis uključuju vrednosti bilirubina, aminotransferaza i testovi zgrušavanja krvi.

Bilirubin je žutocrveni pigment koji se normalno metaboliše u jetri, a izlučuje urinom. Povećane vrednosti bilirubina u krvi uzrokuju žuticu.

Merenje specifičnih enzima takođe je korisno za postavljanje dijagnoze. Vrednosti pojedinih faktora za zgrušavanje krvi i albumina u serumu mogu biti značajni za postavljanje dijagnoze.

Protrombinsko vreme je vreme u sekundama potrebno da se krvni ugrušak formira. Što je duže vreme to je veći rizik krvarenja.

Vrednosti aspartat aminotransferaze (AST) i alaninaminotransferaze (ALT), ili tzv. transaminaza, su od posebnog značaja.

Ultrazvučni pregled abdomena, kompjuterska tomografija (CT) i magnetna rezonanca (NMR) su tehnike koje mogu biti korisne u određivanju stadijuma bolesti. Biopsija je uzimanje uzorka jetrinog tkiva putem posebne igle i preporučuje se pacijentima sa hroničnim hepatitisom koji još nemaju prave simptome ciroze, kako bi se utvrdio stepen oštećenja.

Komplikacije

Skoro svaki proces u organizmu je poremećen zbog nepravilnosti u radu jetre. Najznačajnije komplikacije ciroze jetre su: krvarenje, portna hipertenzija, uvećana slezina, ascites, abdominalne i respiratorne infekcije, oštećenje mozga kao i karcinom jetre.

Lečenje

Lečenje ciroze zavisi od toga da li je u pitanji tzv. mirna, stacionirana ciroza, ili ciroza sa komplikacijama. U osnovi je prevencija onih bolesti ili stanja koja u svojoj evoluciji dovode do ciroze, kao što su alkoholna bolest, hronični hepatitis, medikamentozna oštećenja jetre. Komplikacije ciroze jetre zahtevaju poseban tretman. Ciroza jetre je neizlečiva bolest, ali pravilnim higijensko-dijetetskim režimom (koji je sastavni deo terapije) i adekvatnim lečenjem može se usporiti njen tok.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa cirozom jetre.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 15

 1. Vesna 02.01.2024

  Alex, sada postoji lek za lečenje hepatitisa c, garantovano efikasan, moj sin se izlečio za 9 nedelja, veoma lako se podnosi, a ti bolovi, verovatno da je nagrizao jetru tj. da je počela ciroza.


 2. Manuela 21.05.2023

  Ciroza i bakterija i teperatura


 3. Alex 06.02.2023

  Imam Hepatitis C,ne pijem alkohol i ne drogirani se godinama!Već 13 godina sam na supstituciolekove!U poslednje vreme osećam blage tegobe ispod desnog rebarnog luka!Da li je moguće da dobijem cirozu s' obzirom da od Hepatitisa C Bolujem 25 godina!Sada imam 45 godina? Unapred se zahvaljujem


 4. Daut 16.07.2022

  Ostetena jetra dali bi moglo se ljeciti


 5. El 01.07.2021

  Danasnji stres mnoge ljude vodi u mnoge poroke, pa tako i u alkoholizam. Nitko se ne bavi uzrokom i pshoterapijom. Malo je onih koji nikada vise ne dirnu casu pa ni kap. Uspjesnost zavisi o odlucnosti, podrske obitelji i drustva, bez osude. Sram i etiketiranje nazalost su jos uvjek prisutni i otezavaju lijecenje. Vazan je detoks jetre, a najbolja biljka je cicak, takodjer etericno ulje smilja koje se umasira u kozu na podrucju jetre puno pomaze.


 6. Ljiljana Tepic 18.10.2020

  Pokusaj sa surutkom ali svaki dan duzi perod casa dvije je dovoljna ako mizes i vise bolje.Pozdrav sretno


 7. mira 23.03.2013

  Ako je u nalazu krvialt68 znaci li da covek ima neku bolest jetre


 8. ljuba 31.10.2012

  Ljuba: ja sam je "zaradio". Trebalo je da legnem u bolnicu da bih me spasli, nisam hteo i nisam mogao da stanem sa alkoholisanjem ni u bolnici. Dok nisam pored mene u krevetu gledao prelepu, pametnu devojku kako je za par dana umrla a mislila je da nece. To me je dovelo do pameti da stanem i prestnem. Lecenje polako, ide. . . Savet! Ni kapi! ! ! Probao sam posle prvog lecenja sa ascitom uzasas. Ko hoce da zivi ni kapi. Rezim ishrane i odmora. Sve sam probao, nema tog caja i melema koji ce ti pomoci da mozes opet da pijes-cirkas. Nema vise i minimax je mislio da moze pa enoga godinma vec na n. Groblju. A ja sam stao i ostao: -] od 2009 a i bora djordjevic.


 9. Milena 14.05.2012

  Bila je jedna baka blizu krusevca (nzm da li je jos uvek ziva) selo blizu morave. . . Lecila je ljude od cirloze, masne, natecene jetre i zutice. . . Mog tatu je izlecila veoma uspesno i to za veoma kratko vreme. . . Nikad nismo verovali u tako nesto ali smo pokusali i tati je i dan danas dobro, nema nikakvih problema. . . Mom tati je pomoglo kao i nasem komsiji koji je bolovao od zutice. . (lek je u vidu sirupa, pije se 3 jutara nastinu koliko se secam)


 10. MARA 12.05.2012

  Za cirozu jetre je dobar čaj od prečice uz pravilnu upotrebu, uputstvo za pripremu i korišćenje možete dobiti u prodavnicama zdrave hrane. U ishrani treba povećati unos namirnica koje su dobri antioksidansi a to su: aronija, cimet, brokoli. . .


 11. Petar 12.04.2012

  Jel se ciroza moze izleciti il samo usporiti njen tok?


 12. jelena naumovska 29.01.2012

  Mi treba sovet za alternativna terapija bidejki medicinskata veke ja koristime i nekoj sovet plus za ishrana /


 13. Marko 12.03.2011

  Da li neko zna prirodni lek za cirozu jetre - kako produziti zivot, izleciti?


 14. vlado 08.06.2010

  Mnogo moze pomoci caj od magareski trn


 15. Natasa Ivancevic 08.02.2009

  Kakva treba da je ishrana kod muskaraca obolelih od ciroze jetre??


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde