Ascites

Ascites predstavlja nakupljenu tečnost u slobodnoj trbušnoj duplji i javlja se kod mnogih oboljenja i poremećaja u trbušnoj duplji.
 

Uzrok nastanka

Ascites se najčešće javlja kao komplikacija u cirozi jetre, kod pogoršanja bolesti. Više faktora učestvuje u nastanku ascitesa: visok portni pritisak, hipoalbuminemija, efektivni volumen plazme, opšta vaskularna permeabilnost, poremećaj limfotoka. Takođe, javlja se kod akutnog difuznog peritonitisa, u alkoholnom hepatitisu, karcinomu jetre, pankreatitisu, tumorima peritoneuma (trbušne maramice).
 

Klinička slika

Osim simptoma bolesti koja je uzrokovala ascites, pregledom se zapaža uvećanje trbuha, kolateralni krvotok na prednjem trbušnom zidu, fenomen fluktuacije, fenomen sante leda, a često se javljaju i hernije (kile).
 

Dijagnoza

Pored kliničkog pregleda, potrebno je uraditi i ultrazvuk, abdominalnu punkciju i ispitati makroskopske i laboratorijske osobine ascitne tečnosti (određuju se specifična težina, ukupan broj ćelijskih elemenata, broj leukocita i leukocitarna formula, maligne ćelije u sedimentu, zasejavanje na bakteriološke podloge, određivanje ukupnih proteina, određivanje glukoze, triglicerida, amilaze, LDH.).
 

Lečenje

Kod nekih bolesnika ascites se smanjuje posle restrikcije natrijuma i vode. Ako nije došlo do pozitivnog efekta primenjuju se diuretici. Kod bolesnika sa enormno velikom količinom ascitne tečnosti koristi se paracenteza (abdominalna punkcija ascitesa). Odstranjuje se 4 - 5 litara ascitne tečnosti sa istovremenom primenom plazma ekspandera. Ukoliko su sve terapijske mogućnosti iscrpljene primenjuju se šant operacije.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Zlatica 07.07.2020

    Koje diuretike koristiti kod ascita?


  2. SRBIJANKA 21.10.2014

    Ima li leka za ovo oboljenje. Mom ocu su vrsili punkciju vode iz trbusne duplje 8l tecnosti je odstranjeno. Sad je lose i jako iscrpljen. Nosi dren kesu i u njoj se jos sliva tecnost. Kako dalje leciti se od ascitesa? Otac mi je zbog nekih drugih hiruskih operacija dosta oslabeo, kost i koza. Ima 71 god. Ima li mu leka? Pluca su na rengenu dobra, rengen stomaka dobar, ultrazvuk srca ne bas sjajan, bubrezi osim sto ima kamen i cistu nije losa funkcija. Sta dalje pregledati?


  3. Biljana 07.07.2014

    Postovani, koje diuretike je najblje koristiti za lecenje ascita. Da li postje neki koji bi ocuvali tecnost u ostatku organizma a uticali na izbacivanje slobodne tecnosti iz stomaka? Hvala. Srdacan pozdrav, biljana


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde