Alkoholni hepatitis

Alkoholni hepatitis je toksično zapaljenjsko oboljenje jetre koje se može ispoljiti u akutnom i hroničnom kliničkom obliku.

Klinička slika

Akutni alkoholni hepatitis može proticati sa dispeptičnim tegobama, mučninom, povraćanjem na gladno u jutarnjim časovima, osećajem bolova pod desnim rebarnim lukom, pojavom subikterusa.

Palpatorno se nalazi uvećana i bolna jetra, karakterističan nalaz za alkoholne hepatitise. Akutni alkoholni hepatitis može poprimiti i dramatični tok, sa teškom kliničkom slikom, povraćanjem, prolivima, dehidratacijom, abdominalnim bolovima, temperaturom, pojavom ascitesa (tečnost u trbušnoj šupljini), krvarenja i encefalopatije.


Simptomi i znaci hroničnog alkoholnog hepatitisa su:  anoreksija, umor, intermitentne temperature, bolovi pod desnim rebarnim lukom, ređe, pojava povraćanja i proliva. Palpatorno se nalazi uvećana jetra, bolna i nešto čvršće konzistencije.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijskih analiza, ultrazvuka, biopsije i histološkog pregleda.

Lečenje

Prvi uslov za lečenje su apsolutna zabrana alkohola i trajna apstinencija. Ishrana treba da bude individualno prilagođena, sa dovoljno belančevina. U hepatoprotektivnoj terapiji se koriste esencijalni fosfolipidi, silimarin, vitamini B grupe i antioksidansi. U teškim oblicima akutnog alkoholnog hepatitisa ordiniraju se infuzije glikoze, rastvora elektrolita, aminokiselina, smrznute plazme, krioprecipitata.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde