Biljna vlakna dokazano smanjuju apetit

Planirani gubitak kilograma obično podrazumeva izbegavanje određene grupe namirnica, najčešće masti ili ugljenih hidrata. Tokom mršavljenja, želja za hranom koju ne smemo da jedemo se neprekidno povećava. Vremenom, neraspoloženje i nedostatak energije, praćen padom imuniteta, slabi našu volju. I na kraju, gotovo uvek, vratimo svaki kilogram koji smo izgubili...  Ako vam ovo zvuči poznato, biljna vlakna su verovatno najbolje rešenje za vas.

Šta su vlakna?

Vlakna su sastavni deo biljne hrane. Ima ih u voću, povrću, žitaricama... Ranije se smatralo da su biljna vlakna beskorisni deo svežih namirnica, koji samo smanjuje njihov kvalitet. Međutim, stručna javnost je u mnogobrojnim radovima i studijama potvrdila, da vlakna doprinose mršavljenju i pomažu u prevenciji mnogih bolesti.

Koja nam vlakna pomažu da smršamo?

Istraživanja su pokazala da u kontroli telesne težine najbolji efekat pokazuju dve vrste vlakana: Nutriose i Glukomanan.  

Glukomanan se preporučuje pre svega zbog sposobnosti da apsorbuje veliku količinu vode. Vezujući vodu, ova vlakna zauzimaju prostor u želucu i sprečavaju nas da unesemo više hrane nego što nam je zaista neophodno. Obzirom da se vlakna teško vare, ona se u želucu zadržavaju, pa čine da se u dužem vremenskom periodu osećamo sito. 

Nutriose je biljno vlakno niske energetske vrednosti. Pored toga što daje osećaj sitosti, Nutriose ima još jednu značajnu prednost – reguliše nivo šećera u krvi. Kada želimo da smršamo ovo je izuzetno važno. 

Uvek kada jedemo hranu koja ne sadrži vlakna, postoji mogućnost da nam šećer naglo skoči. Ovaj skok naš mozak registruje kao višak energije. Ako u tom trenutku nismo fizički aktivni, počinje stvaranje masnih naslaga.  Ovaj proces je toliko intezivan da nakon nekog vremena osećamo umor, glad i pojačanu želju za hranom. Tada obično posegnemo za slatkišima i prekršimo dijetu. 

Zato je unos Nutriose od posebnog značaja. Ova vrsta vlakana reguliše nivo šećera u krvi i tako sprečava njegove nagle skokove, čime nam omogućava da osećaj gladi držimo pod kontrolom. 

Vlakna proždiru kalorije 

Naučna istraživanja potvrđuju ono što već znamo: samo ukoliko smanjimo unos kalorija, možemo izgubiti višak kilograma i održati željenu kilažu duže vreme. Zvuči nemoguće? Nauka kaže drugačije.  

Mali broj kalorija je jedna od osnovnih karakteristika Glukomanana i Nutriose. Kada konzumiramo ova biljna vlakana, mi unosimo veoma malo kalorija, a ipak se osećamo sito.  Vlakna se u našim crevima ponašaju poput sunđera. Ona upijaju vodu i ubrzanim prolaskom kroz creva sprečavaju iskorišćavanje kalorija i njihovo taloženje na bokovima, stomaku i drugim kritičnim regijama. 

Istraživanja potvrđuju, da se putem stolice, zajedno sa vlaknima, iz tela izbaci veći deo kalorija koje preko dana unesemo.

Mali procenat kalorija koji se ipak iskoristi, biće potrošen kao energija za normalno funkcionisanje organizma, i neće biti viška koji bi se pretvorio u masne naslage. 

Zdravlje ispred svega 

Gubitak kilograma zna da bude veoma iscrpljujuć. Vlakna, pomažu stvaranje zdrave crevne flore koja jača imunitet. Istovremeno, poboljšavaju probavu i podstiču redovno pražnjenje creva. Smanjuje se vreme zadržavanja ostataka hrane u crevima, a samim tim i zadržavanje štetnih materija i toksina u organizmu. Vlakna nam pomažu da ostanemo zdravi tokom čitavog procesa mršavljenja.

Stručnjaci kažu da bi trebalo da unosimo više vlakana

Iako se vlakna mogu unositi ishranom, definitivno ih ne unosimo dovoljno. Istraživanja pokazuju da prosečna odrasla osoba unese od 7 do 15 grama vlakana dnevno – što je oko polovine preporučenog dnevnog unosa. Zbog toga se savetuje dodatna suplementacija.  

Skidanje kilograma je za mene izuzetno frustrirajuće iskustvo. Pogotovo što non-stop razmišljam o hrani i stalno sam gladna. Svaki plan za skidanje kilograma koji sam ikada napravila podrazumevao je da moram izbegavati određenu grupu namirnica: masti, šećere, ugljene hidrate - i ja sam se toga pridržavala.

Bez obzira na posvećenost, želja za hranom koju ne smem da jedem se samo povećavala. Osećala sam neraspoloženje i nedostatak energije, praćen padom imuniteta. I posle svega sam, gotovo uvek uspevala da vratim svaki kilogram koji sam izgubila...

Pročitala sam da su istraživanja potvrdila da samo ukoliko smanjim unos kalorija, mogu izgubiti višak kilograma i održati željenu kilažu duže vreme. Mislila sam "E, to je nemoguće" A onda sam čula za vlakna. Nisam mogla da verujem da sam toliko sita, a da istovremeno mršavim.

I što je još bolje, samo je trebalo da povećam unos vlakana, a ne da izbacim bilo koju drugu vrstu namirnica iz ishrane. 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde