Pad imuniteta

pad-imunitetaImuni sistem čoveka je jedan od najbitnih sistema u organizmu svakog živog bića. 

On igra izuzetno bitnu ulogu zajedno sa endokrinim i nervnim sistemom. Imuni sistem reguliše ravnotežu unutrašnje sredine kroz otkrivanje, identifikaciju i uništavanje organizmu stranih materija u glavnom biološkog porekla.

Pad imuniteta je naročito izražen u vreme hladnih dana, od kasne jeseni do ranog proleća. Iskustva su pokazala da kada dođe do pada imunieta, organizam nadjačaju bakterije i virusi pa dođe do bolesti. 
Imuni sistem je složen sistem leukocita i antitela u organizmu koji se bori protiv infekcija, bakterija, virusa i drugih stranih (štetnih) čestica. Imuni sistem je naša prirodna odbrana od bolesti. Sam imuni sistem je vrlo komplikovan. Nega čini izuzetno dobro prilagodljiv obrambeni entitet koji se sastoji od mnoštva ćelija i molekula sposobnih za prepoznavanje i uklanjanje različitih stranih tela. Rekacija pružanja otpora na spoljašnje atake vrše same ćelije (imunitet ćelija) i specijalni molekuli - antitela.

Faktori pada imuniteta

Opšte je poznato da prirodan imunitet čoveka može da bude smanjen kao posledica uslova života: nezdrava životna sredina, stres, prehlada, opekotine, intoksikacije (trovanje krvi), prekomerna upotreba duvana, alkohola, gubitak krvi, hiruške intervencije, traume, gladovanja, nepravilna i neizbalansirana ishrana, često uzimanje hemijskih lekova, nedovoljno fizičke aktivnosti nedovoljno sna, nekvalitetan odmor, previše intelektualnog i fizičkog rada,  izlaganje dugotrajnoj hladnoći, preterano izlaganje suncu i vrućini i dr.

Shodno ovome, lako je zaključiti da veliki broj ljudi u današnje vreme ima smanjen nivo imuniteta.

Zimi je naše telo naročito podložno infekcijama. Prosto rečeno, naše telo na hladnoći troši dosta energije na zagrevanje, pa ako mu je oduzmemo i drugim aktivnostima (umor, fizički napor, stres), a ne dodamo dovoljno kalorija, vitamina i minerala, stvorili smo uslove da nas bolest nadjača. 

Manjak vitamina utiče na pad imuniteta

Nedostatak vitamina uzrokuje pad imuniteta ali i ostavlja danak na izgledu kože, kose i noktiju. Pomanjakanje ovih, za život neophodnih, supstanci lako je uočiti na suvoj ili problematičnoj koži, beživotnoj kosi bez sjaja i sa ispucalim krajevima kao i problemi sa krtim i slabim noktima.

Vitamini imaju glavnu ulogu u procesu razmene hranljivih materija u organizmu. Ne obnavljaju se i ne stvaraju u organizmu, ujedno se brzo izlučuju preko telesnih tečnosti zato je potrebno svakodnevno ih unositi, i to iz prirodnih izvora, voća i povrća, a ne samo putem pilula.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde