Kako izgleda procedura epiduralne anestezije?


Šta je epiduralna anestezija?

Epiduralnom anestezijom se prilikom porođaja kod žena blokira bol iz materice i vagine. Anestetik se ubacuje u epiduralni prostor kičmenog stuba, anestezija počinje da deluje nakon 10-15 minuta i trudnica prestaje da oseća bilo kakvu vrstu bola. Njeno dejstvo traje 60-120 minuta, ali se porodilji ubrizgava na svakih 90 minuta do kraja porođaja. Kombinacijom anestetika se blokiraju nervni završeci, a analgetici smanjuju bol u kičmenoj moždini. Porodilja je sve vreme budna i svesna, jer se pod anestezijom nalazi samo jedan deo tela.

Kada se daje epiduralna anestezija?

Epiduralnu anesteziju daje anesteziolog, uz saradnju sa ginekologom kada počnu kontrakcije, kada je cerviks otvoren tri do pet centimetara ili kada pukne vodenjak. 
Kada su kontrakcije jake i sinhronizovano dolaze na dva do tri minuta daje se anestetik, dok se kateter može postaviti i nekoliko sati ranije. Epidural se može primeniti i kod prirodnog porođaja i kada postoji slučaj carskog reza.

Da li davanje epiduralne anestezije boli?

Ne. Žene proceduru epidurala opisuju kao blagu neprijatnost prilikom samog ubadanja igle, a jedini bol koji se oseća je tokom postavljanja katetera, ali je kratkotrajan i traje svega nekoliko minuta. 
 
epiduralna-anestezija

Da epidural utiče na dužinu trajanja porođaja?

Epidural u nekim slučajevima utiče na to da se porođaj uspori, jer su kontrakcije slabije, pa je potrebno ubrzati porođaj davanjem injekcije. Međutim, neke porodilje zbog toga što ne osećaju bolove mnogo su opuštenije, pa se ubrzava otvaranje, a samim tim i porođaj kraće traje.

Da li osećate kontrakcije pod epiduralnom anestezijom?

Petnaestak minuta nakon prve doze anestetika, porodilja počinje da se opušta i sve manje oseća bol. Pod dejstvom anestetika porodilja ne oseća kontrakcije, ali oseća napone koje treba da iskoristi kako bi porođaj prošao bez problema. Anestetik se u toku postupka porođaja porodiljama daje više puta. On ima dejstvo 60 - 120 minuta, a daje se otprilike na svakih 90 minuta. 

Da li epidural može biti opasan po bebu?

U krvotok majke, a potom i u bebin, ulazi vrlo malo anestetika. Sve vreme se tokom porođaja prate vitalne funkcije bebe, tako da epidural ne može da naškodi ni vama ni bebi. U slučaju kada postoji problem sa posteljicom epiduralna anestezija za bebu čak može biti i od pomoći jer je tada placenta bolje prokrvljena.

Kako se osećate nakon porođaja?

Nakon porođaja kateter se uklanja, a delovanje anestezije prestaje nakon sat-dva. Majke se obično žale na neprijatno peckanje oko porođajnog kanala, kao i na slabost u nogama i mišićima, glavobolju, mučninu. U zavisnosti od težine porođaja potrebno je mirovati u krevetu određeno vreme, a u nekim slučajevima, zbog problema sa mokrenjem, neophodan je kateter.

Da li sve žene mogu da se porode epiduralom?

Nažalost ne mogu sve porodilje da prime epiduralnu anesteziju. Ukoliko buduća majka ima neku infekciju krvi, poremećaj zgrušavanja krvi, probleme sa kičmom (anatomske nepravilnosti, povrede...), težak kardiovaskularni poremećaj i u slučaju alergije na anestetike, epidural se ne preporučuje.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa epiduralnom anestezijom.
 
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Jovanka 10.11.2016

    Epiduralna anestezija je sjajna. Ja sam se u irskoj porodila i mogla bi tako još 10 puta: )


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde