Cervicitis

Grlić materice (Cervix) je dug oko 3 cm. Njegov slobodan deo koji promenira (viri) u vagini naziva se Portio vaginalis i pokriven je višeslojnim epitelom vagine. Zdrav cervix je jedan od glavnih preduslova za zdrave polne organe.

Inficirana sluzokoža cerviksa i zapaljenje sluzokože cervikalnog kanala tj. cervikalni sekret (katar) stoje u centru svih zapaljenja ženskih genitalija.

Cervikalni kanal je presvučen ili pokriven sluzokožom debelom 2-3 mm. To je cilindričan jednoslojan epitel. Cilindrični epitel cerviksa se tokom života pomera iz unutrašnjosti cervikalnog kanala (kod deteta) na površinu (kod polno zrele žene) i opet nazad u unutrašnjost cervikalnog kanala (kod starijih žena).

Cervicitis je jedno od najčešćih oboljenja genitalnih organa žene. On kod većine žena ne daje nikakve subjektivne tegobe. Baš iz ova dva razloga cervicitis-u se ne pridaje dovoljna pažnja, što je veoma pogrešno zbog posledica do kojih može da dovede. On je latentno žarište infekcije, izaziva pojačanu sekreciju, dovodi do deformacije grlića materice. Često praćen ektopijom, pojavom retencionih cisti (Ovulae Nabothi), polipoznim izraštajima i povećava mogućnost za razvoj patoloških promena i karcinoma grlića materice.

Ovo oboljenje je često hronično, dugo se leči  i često recidivira. Do njega dolazi ascendentnom infekcijom iz vagine, često preko rascepa grlića koji su uglavnom posledica porođaja. Gnojavi cervikalni sekret deluje patološki u svim pravcima: prema gore (Endometritis - Salpingitis - Pelveoperitonitis), u stranu - ređe (parametritis), na dole (Colpitis). Dijagnostifikovanje ovog oboljenja može da se izvrši kada se uradi kolposkopski pregled, razmaz na uzročnika i citološki pregled. Ne treba raditi nikakav ginekološki pregled bez tih pregleda.


Podeli tekst:

Specijalista ginekologije i akušerstva poreklom iz Kuvajta koji je već 10 godina aktivni saradnik Stetoskopa, što potvrđuje gotovo 12.000 odgovorenih pitanja iz ginekologije.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 8

 1. Pavlinka 05.11.2023

  Poštovani, imam jedno pitanje i mnogu se plapim. Radila sam papa test lani je bio ureden, rađen nekoliko mjeseci nakon prvog odnosa. Od tad sam sa istom partnerom, ova godina papa test doktorica kaže da je uredan ali njemu piše desna displazia cervistit. Ona kaže da je to upala grlića materica i da se ne zna da li je to od virusa HPV. Međutim, ja sam uradila HPV tipizacija i čekam rezultate. Doktore ve molam recite mi da li je to cin, ona kaze da nije cin da imam upala a imam i kandida pa moguće je od nje ta upala. Jas sam se toliko pazila od taj virus, ni odnose nisam imala. Imam, ali vrlo rjetko, kako onda da imam taj virus? Ja se plašim od ona što piše ona mi kaže da je cin tako bi pisuvalo i ona bi mi rekla da prezemamo dalje nešto ali nije da mi je uredan pap. Ja od tog dana nit jedem, nit spavam, nisam dobro psihički, ne mogu da si dođem na sebe. Molom Vas za odgovar, šta vi mislite, moguće li je kandida da uradila upala grlića materica ili ipak imam hpv virusom i da li to na pap moguce je da je vec cin. Samo jedan parter sam imala, započela so odnosi lani na 22 godine. Zar toliko brzo mi se desilo ova? Molim za odgovara..


 2. Sara 27.10.2023

  Poštovani, već par godina imam ranicu na grliću. Papa test je uvek bio I ili II sa naznakama na hronični cervitis. E sada ove godine mi je stigao nalaz papa testa IIIB /LISL+ASC-H ( skvamozna intraepitelna lezija niskog gradusa+atipične ćelije - ne može se isključiti skvamozna intraepitelna lezija visokog gradusa). zatim je rađena kolposkopija gde je uočena promana : SCJ viđena u celosti na 09h, Ov Nabb sa izraženijom vaskularnom šarom u ZF, U TRZ na 11 AW sa punktacijama, j-POLJE NA 1CM OD SMU. Zatim odlazim na biopsiju gde je dr uzeo sa tri mesta uzorak gde stiže nalaza za zaključkom: nalaz odgova ektopij pvu sa jakon aktivnom inflamancijom. Nema histoloških elemenata displazije i maligniteta. Urađena mi je radiotalasna intervencija. Posle pregleda i kolposkopije, svi nalazi su uredni. Međutim, mene buni to što niko nije radio test na ureoplasmu, a ja čekam da je i ona uzročnik toga. Da li je to na kraju svega moguće ili? Bris Cervikas na bakterije i gljivice je negativan. Sekret je normalan, ona prva grupa, leukociti nisu viđeni. Da li ima potrebu za brigom. Hvala na odgovoru unapred.


 3. Slađana 02.10.2023

  Radila sam vaginalni i cervikalni bris, piše da nisu izolovane bakterije, ali i da imam epitelne ćelije, gram pozitivne koke i gr.+ Bacili. Molim vas da mi preporučite šta dalje da pijem i savet. Hvala.


 4. Tamara 22.07.2023

  Poštovani, mojoj ćerci je pri prvom ginekološkom pregledu pregledu (20 godina) upisana dijagnoza Cervicitis chr colpitis. Molim Vas za pojašnjenje ove dijagnoze. Najlepše hvala. Zabrinuta mama


 5. Jelena 05.04.2023

  Zdravo da li mozete da mi.objasnite ovaj nalaz skidala.sam polip i uradjena mi je biopsija materice,pa dok cekam rezlutate,dobila.sam ovaj izvestaj,uterus za AVF 96×60 u kavumu objek 17mm?unapred hvala


 6. Elmedin 10.01.2023

  Metabolicki aktivan depozit u promeni lokalizovanoj u donjoj cervikalnoj grupi(L1).


 7. Marina spasic 07.04.2021

  Pozdrav, mesec dana imam neko zrnasto curenje pri mokrenju i tamni iscedak iz vagine imam 53 god i miome na materici male


 8. Nada 23.10.2014

  Hvala vam puno od srca otvorili ste mi oci po pitanju koje sam vam postavila i naravno da cu nastaviti da lecim grlic materice.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde