Cervicitis


Grlić materice (Cervix) je dug oko 3 cm. Njegov slobodan deo koji promenira (viri) u vagini naziva se Portio vaginalis i pokriven je višeslojnim epitelom vagine. Zdrav cervix je jedan od glavnih preduslova za zdrave polne organe.

Inficirana sluzokoža cerviksa i zapaljenje sluzokože cervikalnog kanala tj. cervikalni sekret (katar) stoje u centru svih zapaljenja ženskih genitalija.

Cervikalni kanal je presvučen ili pokriven sluzokožom debelom 2-3 mm. To je cilindričan jednoslojan epitel. Cilindrični epitel cerviksa se tokom života pomera iz unutrašnjosti cervikalnog kanala (kod deteta) na površinu (kod polno zrele žene) i opet nazad u unutrašnjost cervikalnog kanala (kod starijih žena).

Cervicitis je jedno od najčešćih oboljenja genitalnih organa žene. On kod većine žena ne daje nikakve subjektivne tegobe. Baš iz ova dva razloga cervicitis-u se ne pridaje dovoljna pažnja, što je veoma pogrešno zbog posledica do kojih može da dovede. On je latentno žarište infekcije, izaziva pojačanu sekreciju, dovodi do deformacije grlića materice. Često praćen ektopijom, pojavom retencionih cisti (Ovulae Nabothi), polipoznim izraštajima i povećava mogućnost za razvoj patoloških promena i karcinoma grlića materice.

Ovo oboljenje je često hronično, dugo se leči  i često recidivira. Do njega dolazi ascendentnom infekcijom iz vagine, često preko rascepa grlića koji su uglavnom posledica porođaja. Gnojavi cervikalni sekret deluje patološki u svim pravcima: prema gore (Endometritis - Salpingitis - Pelveoperitonitis), u stranu - ređe (parametritis), na dole (Colpitis). Dijagnostifikovanje ovog oboljenja može da se izvrši kada se uradi kolposkopski pregled, razmaz na uzročnika i citološki pregled. Ne treba raditi nikakav ginekološki pregled bez tih pregleda.


Podeli tekst:

Specijalista ginekologije i akušerstva poreklom iz Kuvajta koji je već 10 godina aktivni saradnik Stetoskopa, što potvrđuje gotovo 12.000 odgovorenih pitanja iz ginekologije.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Marina spasic 07.04.2021

    Pozdrav, mesec dana imam neko zrnasto curenje pri mokrenju i tamni iscedak iz vagine imam 53 god i miome na materici male


  2. Nada 23.10.2014

    Hvala vam puno od srca otvorili ste mi oci po pitanju koje sam vam postavila i naravno da cu nastaviti da lecim grlic materice.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde