Carski rez

Šta je carski rez?

Carski rez je akušerska operacija kojom se kroz rezove na trbušnom zidu i donjem materičnom segmentu vrši porođaj bebe u odmaklom stadijumu trudnoće i završava porođaj abdominalnim putem. Zbog svog značaja jedna je od najvažnijih operacija koja se izvodi u ginekologiji i akušerstvu. Poreklo termina carski rez je opskurno - pogrešno se dovodi u vezu sa Cezarom, a po svojoj etimologiji verovatno je latinskog porekla ( sectio = rezanje, caesareus = izrezan). U evropskoj medicini pominje se u XVI veku kada se operacija obavezno letalno završavala po ženu, XIX vek predstavlja prekretnicu zbog uvođenja principa asepse, a današnje modifikacije i principi rada zasnovani su na iskustvima iz XX veka.

Učestalost

Carski rez je jedna od deset najčešćih velikih operacija, sa osetnom razlikom u incidenciji između pojedinih regiona u svetu i između pojedinih bolničkih institucija. Oko 25 % porođaja u Srbiji izvodi se upravo putem carskog reza.


Faktori koji najviše doprinose učestalosti ove operacije su: distocije (neadekvatna materična aktivnost), prethodni carski rez, karlični stav ploda, fetalni distres (patnja), intrauterini zastoj rasta ploda, prenesena trudnoća, višeplodna trudnoća, kasni paritet, smanjena upotreba vakuuma i forcepsa, veća informisanost itd. 

Indikacije

Tradicionalna podela podrazumeva:
 • apsolutne indikacije
 • relativne indikacije
 • proširene  indikacije
Apsolutne: Apsolutno sužena karlica, anomalije i genitalna oboljenja koja čine prepreku rađanju, poprečni položaj ploda, centralna placenta previa, preteča ruptura uterusa, teški slučajevi prevremenog odlubljivanja normalno usađene placente, teška preeklampsija-eklampsija, prethodni CR učinjen klasičnim medijalnim rezom, vulvovaginalni herpes.

Relativne: Feto-pelvična disproporcija, placenta previa lateralis, osteomalatična karlica, preeklampsija, intrauterini zastoj ploda, akutni fetalni distres, diabetes mellitus, blizanačka trudnoća sa nepovoljnim položajima ploda, primarna inercija uterusa, distonija, konizacija.

Proširene: Prevremeno odlubljivanje posteljice (manja povrsina), karlična prezentacija, defleksione prezentacije ploda i anomalije rotacije, ispadanje pupčanika, vasa praevia i velamentozna insercija pupčanika (na ovojima), ožiljak na materici, ankiloza karličnih zglobova, malformacije ploda, genito-urinarne fistule, rekto-vaginalne fistule, varikoziteti genitalija, izraženi šiljati kondilomi, psihoze, izvesne srčane bolesti, ablacija retine, tbc larinksa, hipertireoza, starost prvorotke preko 35 godina, infertilitet u anamnezi, raniji intrapartalni gubici itd. Može se reći kratko da je indikacija za CR: Distres (patnja) ploda, distres majke, prethodni carski rez i karlična prezentacija.

Kontraindikacije

Glavna kontraindikacija mogla bi biti nepostojanje indikacije koja bi bila prihvatljiva. U našoj zemlji carski rez se ne vrši na osnovu želje pacijentkinje niti ekipe koja vodi porođaj (razlozi komfora) vec na osnovu medicinski opravdane indikacije.

Operativna tehnika

Rez na trbuhu može biti:
 • medijalni (središnji)
 • paramedijalni
 • suprapubični (poprečni iznad simfize)
Medijalni rez je tehnički najlakši, može se produžiti i omogućava dobru preglednost trbušne duplje i brzu ekstrakciju ploda. Estetski je manje prihvatljiv i danas se koristi samo iz nužde (hitna stanja ili posebne indikacije).
Niski poprečni rez ( po Pfannenstielu) pravi se popreko na 2 cm iznad simfize. Kozmetička prednost ovog reza je očigledna tako da se većina CR-ova radi po ovom rezu Rez na materici može biti korporalni- klasični, istmiko-cervikalni, ekstraperitonealni. U našoj zemlji radi se horizontalni istmikocervikalni rez po Dorfleru.

Komplikacije

Carski rez nije bezopasna operacija, ali je maternalni i fetalni morbiditet (oboljevanje) i mortalitet (smrtnost)  mali. Po literaturi smatra se prihvatljivim maternalni mortalitet 1-2 / 1000 žena a najčešći uzroci smrti su: nezadovoljavajuća preoperativna priprema, pogrešna hirurška tehnika, komplikacije anestezije, krvavljenje, sepsa, peritonitis, plućna embolija, popuštanje srca, greške u određivanju krvnih grupa, neadekvatna antibiotska terapija itd. 
 
Vodeći uzroci smrti su: plućna embolija, kardiopulmonarni arest (zastoj), krvavljenje i sepsa. Postoperativne rane i kasne komplikacije su: krvavljenje, sepsa, ileus, oštećenje bubrega, trombophlebitis, urinarna infekcija, anemija, subinvolucija materice, endomyometritis, peritonitis, infekcija rane, popuštanje reza na uterusu (sava), mastitis, stres-ulkus, endometrioza na rezu i td. 
U sledećoj trudnoći češća je pojava placente praevie, popuštanje ožiljka na materici i ponovni CR i infertilitet. Najčešće komplikacije su: puerperalna sepsa, infekcija urinarnog trakta i infekcija rane.

Oporavak

U prvih 24 sata od operacije rana je bolna i osaćaj nije lagodan, te će porodilja biti pod analgeticima. Nakon 24 sata dolazi do prvog ustajanja iz kreveta. Porodiljama će varenje biti poremećeno, te su gasovi i nadutost normalna pojava. Nakon 5 dana u bolnici, tokom kojih je porodilja primala infuzij i sa nje prešla na hranu i normalniji režim mokrenja bez katetra, porodilja će biti spremna da ode kući. 

Trudnoća posle carskog reza

Trudnoća posle carskog reza ima svoje specifičnosti. Ranije se savetavolo da pauza posle prve trudnoće završene carskim rezom bude tri godine, a danas je stav da je dovoljno 18 meseci. Postoje neki rizici koji prate ovakvu trudnoću: placenta praevia (posteljica koja prednjači) 15 puta je češća u ovim trudnoćama, a u dva od tri slučaja se očekuje i placenta acreta (urasla).

Vaginalni porđjaj posle carskog reza

Ranije važeće pravilo : jednom carski rez uvek carski rez više nije aktuelno. 
Činjenica je da ponovni carski rez čini više od jedne trećine svih porođaja na ovaj način, a da će vaginalnim putem posle prethodnog  carskog reza roditi 18-44% žena ukoliko im se dopusti probni porođaj. 
Institucija konsultacije i lične odluke pacijenta o načinu završavanja porođaja nakon prethodnog carskog reza ne postoji tako da odluku donosi ordinirajući lekar nezavisno od želje pacijenta. Podaci iz literature favorizuju vaginalni porođaj nakon carskog reza, ali je zbog retkih, ne veoma teških, komplikacija koje prate ovakve porođaje jedini etički ispravan princip poštovanje svakog individualnog slučaja.

Zaključak

Do 50% pacijentkinja sa prethodnim carskim rezom može se uspešno poroditi vaginalnim putem. Zahvaljujući napretku perinatalne medicine, hirurgije, anestezije, transfuziologije i naravno farmaceutske industrije carski rez je danas bezbedan zahvat. Operacija je za majku i dete izuzetno korisna ako su indikacije pravilno postavljene. Sumnjive indikacije nisu od koristi pacijentkinji.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi carskog reza.

Podeli tekst:

Prof. dr Milan Stefanović je specijalista ginekologije i akušerstva. Završio je Medicinski fakultet u Nišu. Stručno se usavršavao u zemlji i inostranstvu. Bio je stipendista Republičke fondacije za razvoj naučnog podmlat...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 20

 1. Jelena 19.01.2024

  Zdravo, zanima me da li bih sad kad bih ostala u drugom stanju morala na carski jer sam već imala carski zbog vanmaterične trudnoće?


 2. Lena 17.01.2024

  Imam jedno pitanje. Porodila sam se na carskom rezu ima 1 godinu dana i sada sam ponovo u drugom stanju. Da li je ta trudnoća rizična?


 3. Lena 15.01.2024

  Imam jedno pitanje. Porodila sam se carskim rezom, ima godinu dana. I sada sam ponovo u drugom stanju. Da li je ova trudnoća zbog toga rizina?


 4. Nikoleta 28.10.2022

  Na carski rez Koliko dugo dete treba vremena da se čeka


 5. Natasa 15.07.2022

  Treba se dobro i o prirodnom informisati, pogotovo kad je prvi porodjaj u pitanju. Provela sam dane u bolnici cekajuci da se pocnem otvarati, da pukne sluzni, vodenjak, bilo sta, kao i mnoge druge.. Nista se nije desilo, za to vreme sam slusala i gledala kako se pojedine muce danonocno dok ne rode, i resila sam carskim.Nije recena cifra, ali prosto ne radjate decu 10 puta pa da ne mozete castiti doktora za takvu stvar, doneo je novi zivot i sacuvao vas.. Boli i jedno i drugo, samo niko ne vristi kad se carski zavrsi 😅 dok sa prirodnim i nije bas tako. Uglavnom, sve to brzo prodje i zaboravi se.


 6. Sandra 09.05.2022

  Molim ako neko zna bitno mi je ja imam 4dece i 5 cekam neznajući dali je moguće da posle 4 prirodna porodjaja zahtevam carski samo zato da bih se povezala jer nezelimo vise dece dali postoji mogućnost za carski rez na moj zahtev


 7. Dusica 19.10.2012

  Pre godinu dana sam se porodila treci put carskim rezom. Prva dva puta sam bila u totalnoj anesteziji a treci put sam trazila epidural i odusevljena sam sto uz carski moze epidural i sto mozes videti bebu cim je izvade. Jeste bolno prva dva dana al posle nista


 8. Indira 28.07.2012

  I ja sam se porodila carskim rezom prije petnaest mjeseci, ali zato što sam morala. Nisam se otvarala. A bolove za prirodni porođaj trpila oko sat i po. I vjerujte mi opet bih se odlučila za carski rez. . . Oporavak poslije jest bolan desetak dana, a te dane provedeš u bolnici. Ali opet nije ništa toliko strašno. I na prirodnom porođaju imaš bolove u toku porođaja i poslije. A ovako samo poslije.


 9. Dejana 26.03.2012

  Isla sam na carski jer je tako moralo, nisam se dovoljno sirila dole. Bilo je bolno prva 2 dana zbog grceva, inace sam sve lepo podnela jedino je tesko ustajati prvih par dana i malo strah da se ta rana "ne otvori" bitno je da nas predhodno ne izmuce, jer su mene 12h pustili da se vrtim po krevetu od bolova. Nije me bolelo ni pri velikoj ni maloj nuzdi... Samo strah...


 10. Slađa 11.03.2012

  Ja sam se pre 5 meseci porodila cr, ne zato što je to bila moja želja već zato što je moralo tako. Bilo je jako teško i bolno posle operacije. Pojedine žene se svojevoljno odlučuju na ovakav porođaj misleći tako je lakše, a to je ogromna greška. No, ne treba nikog osuđivati, na kraju krajeva sav bol treba istrpeti zarad novog života koji se rađa! Tada su sve muke i bolovi manje bitni, jer je bitno samo zdravo potomstvo


 11. Slađa 05.03.2012

  Ja sam se porodila cr pre 4 i po meseca. Ne znam kakav je prirodni porođaj ali zato znam da je oporavak od ove operacije jako težak i mučan. Ja sam morala na cr, nisam ga zahtevala, ali znam neke koje jesu, misleći da se carski zove tako zbog "komfora"koji pruža! Kakva zabluda! Iskustva su različita i u slučaju prirodnog porođaja i u slučaju carskog reza. Ali najbitnije od svega je da na svet donesete zdravu bebu, sve druge muke se brzo zanemare. Pozdrav od ove srećne mame jedne male emilije: *


 12. Tamara Adamow 22.07.2011

  Moja beba ima sedam meseci, a ja i suprug se interesujemo kada bismo mogli opet imati dete, buduci da sam se porodila carskim rezom??


 13. Brankica 17.07.2011

  Ne slazem se sa vama. Carski rez nije strasan i ne boli toliko. Mozda dva dana i to je to. Imala sam dva carska reza. Za prvi nisam bila spremna i teze sam ga podnela. Za drugi nista. Cak sam odbila i inekcije protiv bolova, jer te inekcije bole ko da ste stavili so na ranu. Posle 10 dana. Kao da nista nije bilo. Cak sam se u bolnici lepo naspavala. Odmorila i tih10 ili manje dana povrati vam se maksimalno snaga, dok vam drugi brinu o bebi. Opet bi volela carski rez. Lepo prespavam porodjaj i dodjem odmorna kuci, a prirodno i to je uredu. Malo se sirite, iseku vas, pa serklas, pa tesko mokrenje, pa bol kad imate stolicu. I tako, a taj rez je bikini. Malo ga mazete, jedna mala linija koju prekriju dlake, cak mozete da nosite i one tanga donje rublje. Eto toliko. I jedan i drugi nacin porodjaja je bolan. Ali kako ko prihvati i kako je ko psihicki spreman. Ja bih opet carski.


 14. NATASA 23.11.2010

  Ja sam babica, nijesam jos uvjek postala majka ali kada bih mogla da biram jzmedju prirodnog porodjaja i carskog izabrala bih prirodni jer za taj osjecaj treba zivjeti, jeste bolan ali se ubrzo sve i zaboravi, s druge strane oporavak je brz tako da odmah mozete da uzivate u majcinstvu.


 15. Tanja 24.12.2009

  Kada sam 14 dana pre termina bila na snimanju receno mi je da je beba teska 3. 300 i da su mi karlicne mere dobre i da cu se poroditi prirodnim putem. U knizici za trudnice su mi upisane karlicne mere i one ne odgovaraju parametrima koji su tamo navedeni kao odgovarajuci vec su manje ali resila sam da verujem svom lekaru. 6 dana posle termina receno mi je da moram na carski jer je beba velika (4 kg) iako su mi mere dobre (merili me ponovo) , a i kako su mi rekli visi mi stomak. U otpustnoj listi kao razlog za carski rez se navodi disproporcija karlice. Verujem da imam pravo da znam sve o svom stanju a ne da dobijam lazne informacije od svog lekara.


 16. sladjana 05.12.2009

  Ja sam se porodila na carski rez, razlog porodjaja ovim putem je bio neophodan zbog disproporcije bebe i mene. Oporavak je jako bio tezak i bolan, nekolko dana nisam mogla da ustanem iz bolnickog kreveta. Carski rez treba obavljati iskljucivo iz medicinski opravdanih razloga, nikako iz straha da ce normalni porodjaj boleti pa je hirurs ka opcija manje bolna.


 17. valerija 19.08.2009

  Carski rez je nesto sto se u Srbiji moze dobiti iskljucivo za novac, i to oko 500e. Javna tajna. Cak i onima kojima je potreban, kod kojih je smanjena mogucnost normalnog porodjaja, i ako se to i zna... Ceka se na tih 500e i mucenje do besvesti. Te pare obicno dele ginekolog i anesteziolog.


 18. Aleksandra 13.05.2009

  Slažem se da je carski rez operacija kao i svaka druga i da sa sobom nosi određeni rizik, ali ne bih tako lako napadala žene koje se bez medicinskih indikacija odlučuju ili žele isti. Kada bi u srbiji epiduralna anastezija postala stvar izbora buduće porodilje, i kao takva bila dostupnija, mislim da bi i broj porođaja bio veći, a želje za carskim rezom manje.


 19. Ana 27.03.2009

  Imam 33 godine,tri trudnoce i tri hvala Bogu,zdrava deteta.Najmladja beba ima 4 meseca.Prve dve trudnoce sam iznela sa lakocom,porodjaji su bili prirodni(vaginalni) bez ikakvih komplikacija.Poslednja trudnoca je bila visokorizicna zbog tromboze u nozi koju sam dobila u cetvrtom mesecu trudnoce,pa je na predlog vaskularnog hirurga bio planiran carski rez.Nakon dva normalna porodjaja,carski rez je za mene nesto sto cu pamtiti do kraja svog zivota.Jako tesko sam podnela anesteziju,kao i samu operaciju.Nesnosni bolovi,obilno krvarenje me je dovelo do transfuzije krvi koju sam primila treci dan od porodjaja.Smatram da je carski rez poslednja moguca solucija porodjaja i nikada necu shvatiti zene koje iz neke vrste straha pribegavaju pogresnoj odluci i zavrse svoju trudnocu u operacionoj sali.


 20. sladjana 21.01.2009

  Mislim da je velika greska sto javne licnosti pribegavaju carskom rezu,pa zene koje trebaju da se porode misle da je carski rez pravo resenje,i odstupaju od prirodnog porodjaja,to je velika greska,carski rez treba da se radi samo u hitnim slucajevima,a ne zakazivati unapred i po par meseci,zene bi pre ovog operativnog zahvata trebale dobro da se posavetuju i da procitaju sta je zapravo carski rez,ja sam se poirodila carskim rezom i dobro znam sta je to,mnogo duze traje oporavak i jako je bolno,ja nisam mogla par dana da ustanem,a i kasnije kada sam dosla kuci umesto da se skroz posvetim bebi,mucio me je jak bol u stomaku,dokm prirodnim porodjajem to sve prodje za par dana,i jako je pogresno savetovati zene cinjenicom "jednom carski rez,uvek carski rez"


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde