Preeklampsija


Preeklampsija je komplikacija trudnoće, koju karakteriše visok krvni pritisak, kao i znaci oštećenja nekog drugog organa, najčešće jetre i bubrega. Obično počinje nakon 20 nedelja trudnoće kod onih žena, čiji je krvni pritisak bio normalan.

Ako se ne leči, preeklampsija može dovesti do ozbiljnih, čak i fatalnih komplikacija, kako za majku, tako i bebu. Ukoliko je imate, najefikasniji tretman jeste porođaj. Čak i nakon njega, možda će biti potrebno da prođe određeno vreme dok vam ne bude bolje.   

Ukoliko vam je preeklampsija dijagnostikovana prerano u trudnoći, dok još ne možete roditi bebu, vi i vaš lekar se suočavate sa izazovnim zadatkom. Bebi treba više vremena da sazri, stoga bi trebalo izbegavati da sebe ili bebu izlažete riziku od ozbiljnih komplikacija.

Preeklampsija se retko razvija nakon porođaja – stanje poznato kao postporođajna preeklampsija. Izaziva veoma opasno povišenje krvnog pritiska, oticanje nogu i ruku, i izlučivanje belančevina putem mokraće. Ukoliko takvo stanje potraje, onda se razvija eklampsija.

Simptomi preeklampsije

Preeklampsija se ponekad razvija bez ikakvih simptoma. Visok krvni pritisak se može razvijati postepeno ili se čak naglo pojaviti. Njegovo nadgledanje je važan deo prenatalne nege, jer je porast krvnog pritiska obično prvi znak preeklampsije. Ostali znaci i simptomi mogu da uključuju:

 • višak proteina u urinu (proteinurija) ili dodatne simptome, koji ukazuju na problem sa bubrezima;
 • jake glavobolje;
 • promene u vidu, uključujući njegov privremeni gubitak, zamućenje ili osetljivost na svetlost;
 • bol u gornjem delu stomaka, obično ispod rebara na desnoj strani;
 • mučninu ili povraćanje;
 • smanjen izlaz urina;
 • smanjen nivo trombocita u krvi (trombocitopenija);
 • oštećenu funkciju jetre;
 • kratak dah, uzrokovan tečnošću u plućima.

Naglo povećanje telesne težine i otok (edem), naročito na licu i rukama, mogu se javiti kod preeklampsije. Međutim, ovi simptomi se takođe javljaju u mnogim normalnim trudnoćama, pa se ne smatraju pouzdanim znacima preeklampsije.

Uzrok nastanka preeklampsije

Tačan uzrok preeklampsije uključuje nekoliko faktora. Stručnjaci veruju da počinje od placente – organa koji hrani fetus tokom čitave trudnoće. Nakon začeća, novi krvni sudovi se razvijaju, kako bi efikasno slali krv u placentu.

Smatra se da, kod žena sa preeklampsijom, ovi krvni sudovi ne funkcionišu onako kako bi trebalo. Oni su uži od normalnih krvnih sudova i različito reaguju na hormonalnu signalizaciju, što ograničava količinu krvi, koja može proći kroz njih.

Uzrok ovog abnormalnog razvoja može biti:

 • nedovoljan protok krvi u matericu;
 • oštećenje krvnih sudova;
 • problem sa imunološkim sistemom;
 • određeni gen.

Kao mogući etiološki faktori, pored genetske predispozicije, razmatrani su i imunološki poremećaji, a takođe je i analizirana  uloga različitih ćelijskih i serumskih supstanici, koje deluju na spazam krvnih sudova. U poslednje vreme se u stručnoj literaturi ističe značaj poremećaja u razvoju krvnih sudova na nivou materica – posteljica.

Siromaštvo, višestruke trudnoće, oboljenja bubrega, povišen pritisak pre trudnoće, šećerna bolest, povećano nakupljanje plodove vode, takođe su neki od faktora, koji se vezuju za preeklampsiju. Pušenje, deficit kalcijuma i gojaznost su predisponirajući faktori za nastanak hipertenzivne bolesti u trudnoći. 

Ko spada u rizičnu grupu?

U rizičnu grupu spadaju:

 • žene koje hronično pate od visokog krvnog pritiska;
 • žene koje su u prethodnoj trudnoći imale preeklampsiju;
 • žene koje imaju prekomernu telesnu težinu pre trudnoće;
 • žene koje imaju višeplodnu trudnoću;
 • trudnice ispod 18 i iznad 40 godina;

 • žene koje imaju sindrom policističnih jajnika;
 • dijabetičarke;
 • žene koje pate od lupusa, reumatskog artritisa ili nekog drugog autoimunog poremećaja.

Klinička slika 

Bolest obično nastaje postepeno i može da se nadoveže na već postojeću nefropatiju. Karakteriše je brz porast težine trudnice i znatno povišen krvni pritisak. Količina izlučene mokraće može biti smanjena, a proteinurija (proteini u mokraći) izražena. Postoje manje ili više izraženi otoci na nogama, licu i donjim delovima tela.

U razvijenom stadijumu bolesti javljaju se i izrazitiji simtomi. Naime, trudnica se može osećati malaksalo, nervozno, razdražljivo i izgledati podadulo. Takođe, može imati glavobolju, zujanje u ušima i smetnje u vidu. Ako joj se u tom stadijumu ne pomogne energičnim lečenjem, mogu se pojaviti pravi eklamptični napadi.

Dijagnostikovanje preeklampsije 

Dijagnoza preeklampsije može biti propraćena zapažanjem bezbolnih otoka ruku, nogu i/ili lica, uz značajno povećane težine. Krvni pritisak pacijentkinje se meri na svakoj kontroli kod ginekologa. Pritisak iznad 140/90, ili povećanje "gornjeg" za 30 mmHg, a "donjeg" za 15 mmHgm, predstavlja signal upozorenja. Ukoliko se još u pregledanom urinu nađu belančevine, čija količina, tokom 24-satnog merenja mokraće, pređe 0.5 g, onda je dijagnoza preeklampsije veoma jasna i potvrđena.

Lečenje preeklampsije

Čim se zapazi znatno povišenje krvnog pritiska (140/90), praćeno obilnom proteinurijom i otocima, trudnica bi trebalo da bude hospitalizovana. Osnovni cilj lečenja jeste da se suzbiju izraženi simptomi i omogući nastavak trudnoće bez tegoba. Ishrana ima veliki značaj. Naime, treba izbaciti so, masti i, u prvo vreme, proteine. Svakodnevno treba kontrolisati telesnu težinu, više puta dnevno krvni pritisak, kao i količinu izlučene mokraće i proteina.

Ako je pritisak veoma visok, daju se sedativi – spazmolitici i hipnotici. Kada postoji opasnost od nastanka eklampsije, tada se u terapiju uključuju magnezijum sulfat i glukoza intravenski. Čak i nakon stišavanja napada, trudnicu bi trebalo redovno kontrolisati sve do porođaja. Ukoliko i pored preduzetog lečenja ne nastane stišavanje bolesti, u najtežim slučajevima treba razmišljati o prekidu trudnoće.

Preventivne mere

Istraživači i dalje proučavaju načine za sprečavanje preeklampsije, ali do sada nisu otkrili jasne preventivne mere. Ako jedete manje soli, praktikujete fizičku aktivnosti, ograničavate kalorije, konzumirate beli luk ili riblje ulje, i dalje ne smanjujete rizik za nastanak preeklampsije. Čak se pokazalo da, povećanje unosa vitamina C i E, ipak nema koristi.

Međutim, u određenim slučajevima možete uspeti da smanjite rizik od preeklampsije i to pomoću:

 • Niske doze aspirina – Ako ispunjavate određene faktore rizika, koji uključuju preeklampsiju u anamnezi, višeplodnu trudnoću, hronično visoki krvni pritisak, bolesti bubrega, dijabetes ili autoimune bolesti, lekar vam može preporučiti dnevni aspirin u malim dozama (81 miligrama) počev od dvanaeste nedelje trudnoće.
 • Suplemenata kalcijuma – Žene koje imaju deficit kalcijuma pre trudnoće i one koje ga ne unose dovoljno tokom trudnoće, mogle bi imati koristi od dodataka kalcijuma za sprečavanje preeklampsije. Važno je da ne uzimate nikakve lekove, vitamine ili dodatke bez prethodnog razgovora sa lekarom.

Dok ste trudni, brinite o sebi i o svojoj bebi kroz redovnu prenatalnu negu. Ako se preeklampsija otkrije rano, vi i vaš lekar možete zajedno da sprečite komplikacije i napravite najbolji izbor za vas i vašu bebu.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. Lidija N. 16.02.2012

  Imala sam preeklampsiju u obe trudnoće. Prva trudnoća je završena 6 nedelja pre termina sa ulaskom u eklampsiju, a druga jednu nedelju pre termina. Obe devojčice sam rodila u Nemačkoj. Stanje u kome sam se nalazila bilo je jako teško. Pritisak je išao i do 200/120. Otoci su bili jako izraženi u nogama i rukama, pred kraj trudnoće i u licu. Obe trudnoće su završene carskim rezom. Na svu sreću oba deteta su dobro i nemaju nikakvih problema.


 2. Andrijana 18.02.2010

  Imam 25 godina i nedelju dana pre termina za porođaj dobila sam preeklampsiju. Odmah su mi izazvali porođaj, ali bezuspešno jer je sve to trajalo veoma dugo (12 sati) . Polako sam počela da upadam u eklampsiju (da mi se grče mišići, da upadam u komu, da osećam neverovatnu glavobolju i zujanje u ušima) zbog čega su hitno morali da mi urade carski rez. Hvala bogu, i beba i ja smo sada dobro, ali zbog ovakvog iskustva, duboko ću se zamisliti da li da imam još dece.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde