Preeklampsija

Preeklampsija i eklampsija su komplikacije trudnoće. Kod preeklampsije postoji veoma opasno povišenje krvnog pritiska, oticanje nogu i ruku, i izlučivanje belančevina putem mokraće. Ukoliko takvo stanje potraje dolazi do eklampsije.

Uzrok nastanka

Pored genetske predispozicije, kao mogući etiološki faktori razmatrani su imunološki poremećaji, analizirana je i uloga različitih ćelijskih i serumskih supstanici koje deluju na spazam krvnih sudova. U poslednje vreme se u stručnoj literaturi ističe značaj poremećaja u razvoju krvnih sudova na nivou materica – posteljica. Siromaštvo, višestruke trudnoće, oboljenja bubrega, povišen pritisak pre trudnoće, šećerna bolest, povećano nakupljanje plodove vode, takođe su neki od faktora koji se vezuju za preeklampsiju. Pušenje, deficit kalcijuma i gojaznost su predisponirajući faktori za nastanak hipertenzivne bolesti u trudnoći. 

U rizičnu grupu spadaju: žene koje hronično pate od visokog krvnog pritiska, žene koje su u prethodnoj trudnoći imale preeklampsiju, žene koje imaju prekomernu telesnu težinu pre trudnoće, žene koje imaju višeplodnu trudnoću, trudnice ispod 18 i iznad 40 godina, žene koje imaju policistični sindrom jajnika, dijabetičarke, žene koje pate od lupusa,  reumatskog artritisa ili nekog drugog autoimunog poremećaja.

Klinička slika

Bolest obično nastaje postepeno i može da se nadoveže na već postojeću nefropatiju. Karakteriše je brz porast težine trudnice i znatno povišen krvni pritisak. Količina izlučene mokraće može biti smanjena, a proteinurija (proteini u mokraći) izražena. Postoje manje ili više izraženi otoci na nogama, licu i donjim delovima tela.

U razvijenom stadijumu bolesti javljaju se i izrazitiji simtomi. Trudnica je podnadula, malaksala, oseća se loše. Često se žali na glavobolju, zujanje u ušima i smetnje u vidu. Može biti nervozna i razdražljiva Ako joj se u tom stadijumu ne pomogne energičnim lečenjem, mogu se pojaviti pravi eklamptični napadi.

Dijagnoza

Dijagnoza preeklampsije može biti propraćena zapažanjem bezbolnih otoka ruku, nogu i/ili lica, uz nenormalan dobitak na težini. Krvni pritisak pacijentkinje se meri na svakoj kontroli kod ginekologa. Pritisak iznad 140/90, ili povećanje "gornjeg" za 30 mmHg, a "donjeg" za 15 mmHgm, predstavlja signal upozorenja. Ukoliko se još u pregledanom urinu nađu belančevine, a mereno u 24 satnoj mokraći pređu količinu od 0.5 g, onda je dijagnoza preeklampsije veoma jasna i potvrđena.

Lečenje

Čim se zapazi znatnije povišenje krvnog pritiska (140/90), praćeno obilnom proteinurijom i otocima, trudnicu treba hospitalizovati. Osnovni cilj lečenja jeste da se suzbiju izraženi simptomi i omogući nastavak trudnoće bez tegoba. Ishrana ima veliki značaj. Treba izbaciti so, masti i u prvo vreme proteine. Svakodnevno treba kontrolisati telesnu težinu, više puta dnevno krvni pritisak, količinu izlučene mokraće i proteina. Ako je pritisak veoma visok daju se sedativi, spazmolitici i hipnotici. Kada postoji opasnost od nastanka eklampsije daju se magnezijum sulfat i glukoza intravenski. I posle stišavanja napada trudnicu treba redovno kontrolisati  sve do porođaja.

Ukoliko i pored preduzetog lečenja ne nastane stišavanje bolesti, u najtežim slučajevima treba razmišljati o prekidu trudnoće.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Lidija N. 16.02.2012

    Imala sam preeklampsiju u obe trudnoće. Prva trudnoća je završena 6 nedelja pre termina sa ulaskom u eklampsiju, a druga jednu nedelju pre termina. Obe devojčice sam rodila u Nemačkoj. Stanje u kome sam se nalazila bilo je jako teško. Pritisak je išao i do 200/120. Otoci su bili jako izraženi u nogama i rukama, pred kraj trudnoće i u licu. Obe trudnoće su završene carskim rezom. Na svu sreću oba deteta su dobro i nemaju nikakvih problema.


  2. Andrijana 18.02.2010

    Imam 25 godina i nedelju dana pre termina za porođaj dobila sam preeklampsiju. Odmah su mi izazvali porođaj, ali bezuspešno jer je sve to trajalo veoma dugo (12 sati) . Polako sam počela da upadam u eklampsiju (da mi se grče mišići, da upadam u komu, da osećam neverovatnu glavobolju i zujanje u ušima) zbog čega su hitno morali da mi urade carski rez. Hvala bogu, i beba i ja smo sada dobro, ali zbog ovakvog iskustva, duboko ću se zamisliti da li da imam još dece.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde