Kandida - noćna mora genitalnog trakta žene (Vaginalna kandida)

Pojačan vaginalni sekret je jedna od najčešćih genitalnih tegoba kod žena.

Većina upala sluznice vagine (vaginitis) može se svrstati u tri grupe:

 • nespecifični vaginitis-sreće se u 40-50% slučajeva;
 • kandidijaza u 20-30%;
 • trihomonijza u 20-30%.

Najmanje sedam vrsta gljivica se s vremena na vreme može izolovati iz vagine žene. Tu su uključene patogene i "nepatogene" vrste kandide. Od vrsta čija je prisutnost praćena tegobama u 90-95% slučejeva sreće se Candidae albicans, a u 2-8% Candidae glabrata.

Saznajte sve o kandidi >>>>>>>>

Kandida kod žena

Tri četvrtine žena kod kojih je izolovana kandida je bez ikakvih subjektivnih tegoba. Predilekciona mesta za razvoj kandide su sredine bogate ugljenim hidratima te je shodno tome kandidijaza česta u:

Doprinoseći faktori su: vaginalna ispiranja, parfimisani higijenski sprejevi, lokalna i sistemska antimikrobna terapija, tesna odeća, sintetički veš.

Simptomatologija kod vaginalne kandide

Najčešći simptom je intenzivan svrab i iritacija u predelu vagine i vulve. Sekret je beličast, gust kao sir, bez mirisa. Na zidovima vagine mogu se videti crvena polja. pH vaginalnog sekreta je < 4,5. Oko 20% žena je bez simptoma.

Obzirom da je rezervoar kandide gastrointestinalni trakt-a, uz prisustvo permanentne infekcije u predelu vulve i anusa, vrlo su česti recidivi i reinfekcije kandidijaze.

Uzrok reinfekcije može biti polni odnos sa inficiranim partnerom mada se smatra da je taj način redak.

Ako je dijagnoza recidiva potvrđena, treba ispitati oralni glukozo-tolerans test (OGT test) radi utvrđivanja blagih oblika poremećaja metabolizma ugljenih hidrata.

Kod recidivirajuće infekcije mudro je primeniti lečenje nistatinom kako bi se eliminisala infekcija u crevima. Veza menstruacije sa recidivom (menstrualna krv je alkalna) indicira profilaktičke kure tokom nekoliko ciklusa.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, ginekološkog pregleda i mikroskopskim pregledom vaginalnog sekreta (prisutne su hife-pupoljci gljiva).

Lečenje:

 • Nystatin
 • Butokonazol: Gynofort - Richter Gedeon
 • Klortrimazol:
  • Kansen- Zdravlje Actavis
  • Canesten 1- Bayer Pharma
  • Canesten 3- Bayer Pharma
 • Mikonazol: Gino-Daktanol- Galenika
 • Fentikonazol: Lomexin- Recordati Spa

Topikalna antimikotična terapija butokonazolom, klortrimazolom i mikonazolom (kao i flukonazolom) je vrlo uspešna. Terapija nistatinom i jod-povidonom je obično manje uspešna. Oko 15% Candidae organizama je rezistentno na klortrimazol i mikonazol, dok se isto ne može reći za butokonazol kod koga je pojava rezistencije retka. Hronične ili rekurentne infekcije zahtevaju dužu terapiju ili, ukoliko lokalna terapija tokom dužeg vremenskog peroda ne da rezultate, tada lekar može propisati upotrebu sistemskog antimikotika Flukonazol 150 mg pema posebnom režimu doziranja i trajanju terapije nekada i u dužem vremenskom period, do 6 meseci.

Činjenice o vaginalnim gljivičnim infekcijama

Tri od četiri žene pate od gljivične infekcije makar jednom u životu, bilo koja žena može biti pogodjena, Candidae albicans je najčešći izazivač, gljivice su normalno prisutne u vagini a kada počnu da se razmnožavaju nastaje infekcija, simptomi su prepoznatljivi.

Preporučena terapija kod ponovljenih infekcija

Moj savet je terapija Gynofort vaginalnim kremom obzirom da je na njega soj Candidae najmanje razvilo rezistenciju pa je i uspeh terapije veći. Kod ponovljenih vaginalnih infekcija potrebno je terapiju sprovesti na sledeći način: 2x nedeljno tokom prve dve nedelje primeniti Gynofort krem, a zatim 1x nedeljno tokom sledeće 3 nedelje. Kontrolni pregled zakazati po potrebi, nakon 3 ili 6 meseci od sprovedene terapije.

Ishrana kod infekcije kandidom mora biti odgovarajuća i u mnogome će pomoći u ozdravljenju bolesnika.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa kandidom.


 


Podeli tekst:

Prof. dr Milan Stefanović je specijalista ginekologije i akušerstva. Završio je Medicinski fakultet u Nišu. Stručno se usavršavao u zemlji i inostranstvu. Bio je stipendista Republičke fondacije za razvoj naučnog podmlat...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 11

 1. Branka Milovanovic 06.07.2022

  Dobila sam mikrobiološki izveštaj od MEDILAB i konstatovana kandida spp. 15.000 cfu/ml. Kako lečiti? Unapred zahvalna na odgovoru.


 2. Olivera Milošević 02.07.2022

  Da li nakon uzimanja vaginaleta Canistenn1 Može da se pojavi u usnoj duplji infekcija


 3. Branka 25.04.2022

  Vec duze imam kandidu,prvo u ustima,a kasnije i u crevima. Sadosecam svrab i peckanje i na genitalijama. Koji lek preporucujete za kandidu u genitalijama?? Ovo me vec dugo muci.Kao prode ,pa se opet pojave simptomi,Ponekad imam bol i svrab pri mokrenju.Imam 56. godina.Hvala unapred na savetu.


 4. Svetlana 23.01.2022

  Imam kandidu,na genitalije,imam 60,god,a sad sepojavila i u ustima.Koristila sam sodu bikarbona.ali tu je,kako dalje?Jel ima neki antibiotik?Unaprred hvala va


 5. Ivana 16.08.2021

  Kako da saznam da li imam kandidu u crevima?


 6. marko s 15.04.2014

  Kako sada - menstrualna krv je alkalna? Do sada smo učili da je krv bazna, a sluznica vagine kisela. Sad mi nije jasno ništa.


 7. munira 29.01.2014

  Da li se kandida leči i dovicin tabletama?


 8. biljana nikolic 09.11.2012

  Ima li biljni preparat za liječenje kandide?


 9. marija 09.06.2011

  Meni je candida pronađena pre godinu dana i od tada je lečim, ali ništa ne pomaže. Ginekolog mi samo da neke vaginalete, ja njih potrošim i ništa. Sve se ponovo vrati, svi simptomi. Meni treba neka terapija višemesečna, ne mogu se ja izlečiti od 12 vaginaleta i to je to. A od ginekologa ne mogu da izvučem neku reč. Rekao mi je samo da ako mi ne pomognu vaginalete da uzmem neku valjda tabletu koja deluje 15 dana u organizmu. Pa me interesuje hoće li mi ona pomoći kad već ni Neo-penotran forte nije?


 10. mama 09.11.2010

  Posle jednogodišnjeg lečenja candide albicans kod moje šestogodišnje ćerke konačno smo pronašli lek koji nam je pomogao. Uz poseban režim ishrane, koji je podrazumevao izbacivanje slatkiša, sokova, kolača i unošenja što veće količine jogurta, uz pomoc paraprotex tableta iz calivite i probiotika konačno smo uspeli. Ove tablete se piju oko 1,5 mesec, s tim što je ona pila dve kutije, jednu za drugom. Bila sam jako skeptična kada smo počeli jer do sada ni od koga nisam čula da ih je koristio, ali po preporuci ginekologa smo ih uzeli i stvarno su joj pomogle. Komentar sam ostavila iz razloga što se nadm da će nekome pomoći, kao što je i nama. 


 11. mikota 20.07.2009

  Da li kandida može izazvati sterilitet žena?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde