Trichomonas vaginalis

Trichomonas vaginalis je flagelata (poseduje flagele, bičeve) urogenitalnog trakta. Kruškastog je oblika, kreće se uz pomoć bičeva, poseduje jedro i blefaroplast-telašce iz koga polaze bičevi. Jedan bič je vezan za telo parazita i čini undulentnu membranu. Trichomonas vaginalis ima samo vegetativni oblik (ne stvara ciste).

Put prenošenja

Najčešće se prenosi polnim putem. Žene se smatraju rezervoarom infekcije (25%), a muškarci faktorom širenja u populaciji (4% manifestnih parazitonoša). Osim polnim putem, od nepolnih načina prenošenja bolesti treba izdvojiti kontaminirane sanitarne čvorove, kontaminiranu vodu (bazeni) i kontaminirane instrumente koji se koriste u ginekološkom pregledu.

Patološki (medicinski) značaj

Inkubacija traje 4-30 dana. U vagini se javlja upalni sekret, redak, belkast ili žućkast, često penušav, sladunjavog mirisa na trulo druvo, u kome se mogu naći mnogobrojni trihomonasi i leukociti. Vrlo često se na osnovnu bolest nakalemi i gljivična i bakterijska flora, što jako pojačava upalu. Kod žena je ovakvo stanje vrlo neugodno u vidu svraba, pečenja, bolova i dizurije (poremećaj mokrenja). Tokom dužeg vremenskog perioda akutna upala se smiruje i prelazi u hroničnu fazu. Kod muškaraca, trihomonijaza prolazi s blažim simptomima, najčešće pod slikom nespecifičnog uretritisa uz serozan iscedak i dizurične smetnje. Česte komplikacije kod muškaraca su epididimitis i prostatitis, a kod žena vulvitis, bartolinitis, cistitis.

Dijagnoza

Dokazivanje uzročnika pod mikroskopom u nativnom preparatu sedimenta urina, sekreta uretre ili vaginalnog sekreta. Nalaz trihomonasa u sekretu žena označava se kao V grupa sekreta.

Lečenje

Ordinira se metronidazol. Potrebno je istovremeno lečenje seksualnih partnera. Kod trudnica je ovo lečenje zabranjeno, te se sprovodi lokalno chlotrimasolom (canesten).

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Ivana 13.04.2024

    Sigurno, Orvagil tablete i vaginalete 10 dana.


  2. Brankica 14.02.2024

    Radila sam bris vaginalni i cervikalnog ali nije urađeno antibiogram, a na izveštaju stoji trichomonas vaginalis. Da li je potrebno lečenje?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde