Vaginitis (zapaljenje vagine)


Vaginitis - colpitis - predstavlja zapaljenje vagine različitim uzročnicima. Zaštitu vagine od infekcije čini njena kiselost (pH 4,5 - 5), zahvaljujući prisustvu Doederlejnovih bacila koji pretvaraju glikogen u mlečnu kiselinu. Bitnu ulogu u zaštiti vagine imaju i ovarijalni hormoni (estrogen i progesteron) koji vrše izgradnju vaginalnog epitela do superficijalnog i intermedijalnog sloja u kojima se nalazi glikogen. 

Uzroci nastanka

Do vaginitisa može doći zbog: infekcije (infektivni vaginitis), lokalne fizičke ili hemijske iritacije (neinfektivni vaginitis), uticaja hormona (atrofični vaginitis)

Klinička slika

Tri najčešća tipa vaginalnih infekcija su: bakterijski vaginitis (bakterijska vaginoza), odnosno bakterijska infekcija, kandidijaza (kandidijaza), odnosno gljivična infekcija, trihomonijaza, odnosno infekcija protozoom Trihomonas vaginalis.
Bakterijski vaginitis - karakteriše se pojavom homogenog, belog ili zelenog iscedka iz vagine, neprijatnog mirisa uz osećaj svraba. BV je uzrokovana pojačanim rastom bakterija od kojih je najvažnija Gardnerella vaginalis. Treba napomenuti da većina žena neće imati sve navedene simptome, a neke čak i ništa od navedenog. U tim slučajevima, tzv. asimptomatskog bakterijskog vaginitisa, jedino se pregledom može postaviti dijagnoza, pa žene često budu upoznate sa svojim stanjem tek pri odlasku na redovni ginekološki pregled.

Vaginalna kandidijaza - svrab je glavni simptom, uporan i neugodan, ponekad proširen i na područje rektuma. Praćen je gustim, belim, sirastim iscedkom bez mirisa koji može biti u vrlo malim količinama. Moguća je pojava bola, uglavnom pri polnom odnosu.
Vaginalna kandidijaza ima sledeće simptome:

 • eritem (crvenilo) i oticanje stidnih usana s manjim lezijama (pustulopapulozne promene)
 • vaginalni eritem (crvenilo) s lepljivim, gustim iscedkom.
 • Grlić maternice obično ostaje normalan.
Trichomonas vaginalis - mnoge bolesnice nemaju nikakve simptome ni znakove bolesti (20 - 50%). Simptomi uključuju iscedak iz vagine koji može biti beo, siv, žut, zelen. Jak neugodan miris iscedka ( miris pokvarene ribe). Mogu se javiti peckanje prilikom mokrenja, svrab i krvarenje posle polnog odnosa. Infekcija trihomonasom ima sledeće znakove:
 • vagina je eritematozna (zacrvenjena) i edematozna (otečena) s ekskorijacijama (izljuštenje epitela)
 • gusti vaginalni iscedak koji može biti beo, siv, žut ili zelen
 • mala tačkasta krvarenja na grliću materice
 • "colpitis macularis" je specifična za trihomonasnu infekciju, a 2-5% bolesnica će imati taj nalaz na pregledu

Dijagnoza

Postavlja se inspekcijom vaginalnog zida, izgledom i mirisom vaginalnog sekreta, stepenom vaginalne čistoće.

Stepen vaginalne čistoće dikazuje se u vidu 6 grupa, uzimanjem vaginalnog sekreta i pregledom preparata mikroskopom

 • I grupa: sekret sadrži vaginalni epitel, malo leukocita, poneku bakteriju i Doederleinove bacile, (fiziološki)
 • II grupa: manje vaginalnih ćelija, veći broj leukocita, više bakterija i manji broj Doederleinovih bacila, (fiziološki)
 • III grupa: mnoštvo leukocita, brojne stafilokoke, streptokoke, coli bacil, bez Doederleinovih bacila,
 • IV grupa: dominiraju gonokoke
 • V grupa: trichomonas vaginalis
 • VI grupa: candidiase

Lečenje

Vaginalna kandidijaza - za lečenje gljivičnih infekcija postoji celi niz oralnih lekova, vaginalnih krema, gelova i vaginaleta s antigljivičnim dejstvom. U slučajevima otpornosti na lekove može se primeniti borna kiselina.  

Bakterijski vaginitis - uobičajeno lečenje bakterijskog vaginitisa podrazumeva oralno uzimanje antibiotika i lokalno aplikovanje vaginalnih krema, gelova ili vaginaleta prema savetu ginekologa.

Za razliku od bakterijske ili gljivične infekcije, u slučaju vaginalne trihomonijaze treba lečiti oba partnera. Uobičajeno lečenje trihomonijaze uključuje oralno uzimanje antibiotika i lokalno aplikovanje vaginaleta prema savetu lekara. Trihomonijaza se povlači brzo nakon započinjanja terapije, ali ponekad se može dogoditi da je potrebno ponavljanje tretmana. Pritom je važno da se istovremeno leči i partner, i da se tokom terapije partneri suzdržavaju od polnog odnosa. 


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa vaginitisom.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Anchy 28.09.2020

  Postovani,pre 3 dana sam bila kod ginekologa,jer posle mokrenja imam tragove krvi,i veoma sam uznemirena. Doktor je izvrsio kompletan pregled,sve u svemu je uglavnom u redu,dijagnoza pise ectopio pvu,i endometri secretion. Dao mi je da pijem tablete Primolut nor 5 2 puta po 1 10 dana. Zanima me da li je stanje opasno? Hvala unapred


 2. Biljana 19.05.2020

  Poštovani, potrebni su mi Vaša pomoć i savet. Pre mesec dana sam imala apsces pored male usnice i to mi je ginekolog očistio, ali posle par dana se pojavila na drugoj strani. Nakon toga mi se javio otok oko malih usana, šta da radim, koristim? Nemam nikakav svrab, ne peče me kad mokrim. Da naglasim da povremeno imam temperaturu.


 3. tomić diana 19.10.2010

  Da li bakterijska vaginoza spada u treću grupu vaginalnog sekreta? U gram preparatu, kod bakterijska vaginoze, vide se takozvane clue cells, masa gram+ i gram- sitnih bacila, gram+ koki i malo leukocita.


 4. Andrijana 16.02.2010

  Vec duze vremena se borim sa kandidom, koju sam dobila (moj ginekolog pretpostavlja!) nakon koriscenja antibiotika (hemomicina) . Probala sam razne vaginalete (nistatin, kansen, kanesten, poliginaks, ginodaktanol, jod i kantarion) . Sve je to pomogalo, ali se infekcija uvek vracala. Pila sam i lactogyn i diflukan, ali su jako skupe (jedna kapsula je oko 500 din.) interesuje me da li borna kiselina moze da pomogne? Da li se koristi neki rastvor, u kom procentu i koliko cesto? Da i to pokusam. . .


 5. Ivana 23.09.2009

  Poštovanje, sve pohvale za sajt. Puno informacija na jednom mestu. Nadam se da ću dobiti odgovor na svoje pitanje. I savet ginekologa. Imam 31 god, promenila sam dosta lekara (ginekologa) od svoje 18 godine i zbog raznih situacija nisam se ustalila ni kod jednog. Ono što me zanima je trenutno moje stanje. Vs 5 grupa. Nju nikad nisam imala ali sam zato godinama imala 3 i 6 grupu, s vremena na vreme. Napominjem da sam sa 20 operisala tj radjena mi je laserska vaporizacija ranice na grliću materice, ta ranica je bila prilično velika. Uz nju su mi * skinuti i kondilomi. Posle tih *trauma redovno sam odlazila na preglede. Grlić je u redu grupe sekreta se smenjuju napisala sam koje. Tom prilikom su mi rađeni testovi na hlamidiju itd. Sve je bilo uredu. Kolposkopski nalaz uredan, papanikolau test isto II. Pošto planiram i radimo na potomstvu partner i ja već 4 meseci pojavila mi se 5 grupa. To nikad nisam imala, ovome su predhodili jači bolovi u predelu jajnika, muka itd. (upalu jajnika i slično isto nikad nisam imala sem gore navedenih tegoba) pa sam se zato javila lekaru. Koji mi je prepisao hemomicin. 2 kutije sam popila i čekam analize krvi. Menstruaciju sam dobila redovno i dobijam redovno na 28, 26 dana. Test za trudnoću sam radila, negativan je bio. Molim vas za savet. Koje testove je potrebno ponoviti i uraditi zbog gore navedenih tegoba i 5 grupe vs unapred zahvalna Ivana molila bih vas da me posavetujete


 6. jelena 21.09.2009

  Da li odnos, tokom lecenja trihomonas V. , skodi delovanju tableta (vaginaleta), odnosno, da li narusava njihovo delovanje? Hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde