Kolpitis

Inflamatorne promene su uglavnom jedinstvene bez obzira na uzrok nastanka. U vagini se nalazi  ogromna količina sekreta, najviše u forniksimaiu i to naročito u zadnjem, pa su tu i najvažnije promene. Količina sekreta ne zavisi uvek od stepena zapaljenske reakcije, ali manje ili više značajna količina sekreta i njen purulentan karakter ukazuju na jače zapaljenje vagine.

Tada nastaje kolpitis. Do kolpitisa mogu dovesti različiti bakterijski, hemijski i fizički agensi. Vaginalna porcija je pokrivena mutnim sekretom ponekad penastim, čija boja može biti prema uzroku zapaljenja: beličasta, žućkasta, braonkasta ili crvenkasta.

Kod kolpitisa, površina grlića materice nema ravan i gladak izgled, kao što bi to bilo normalno. Ovde se vidi fina granulacija. Zbog zapaljive reakije, krvni sudovi u vezivnom tkivu su dilatirani i prepunjeni krvlju. Oni otiču, te se epitiljalno tkivo na pojedinim mestima izdiže. Zapaljenski procesi još više podižu epitel i on dobija baršunast izgled. Boja sluznice je jarko svetlo-cervena, što dolazi od hiperemije.

Kod kolpitisa, krvni sudovi su jako napunjeni krvlju i vide se mnogo bolje nego na normalnoj sluznici. Oni mogu biti mnogo lakše traumatizovani, tako da se na dosta mesta vide subepitelijalna krvarenja slična onima kod atrofične sluznice. Pored opisanog kolpitisa koji ima difuzan karakter, sreće se i slika sa ograničenim izdignutim regionima koji se nalaze relativno blizu i u njima se vide jasno prepunjeni krvni sudovi. Površina grlića ima granuliran izgled.

Da li je u pitanju difuzni ili granulirani kolpitis?

Uvek treba precizirati da li se radi o difuznom ili granularnom kolpitisu. Kad se porcija premaže Lugolom, ako se vide mnogobrojna svetla belo-žućkasta polja između kojih se sluznica normalno boji, onda je u pitanju granularni kolpitis. Ovakva prebojenost je posledica toga što je epitel koji se nalazi iznad prepunjenih krvnih sudova istanjen deskvamiran i pri tome smanjen je broj ćelja koje sadrzi glikogena. Posle jedne probe razlika između difuznog i granularnog kolpitisa je očigledna.

Kada je u pitanju kolpitis u trudnoći, naručito je izražena slika granularnog kolpitisa. Broj crvenkastih izdignutih polja mnogo je veći, ispupčenija su nego van trudnoće i mestimicno su slivena u veće formacije. U formacijama se vide prepunjeni kapilari kao crvene odvojene tačke. Na tim mestima epitel je mnogo osetljiviji, pa su pri pregledu moguća krvarenja.

Podeli tekst:

Specijalista ginekologije i akušerstva poreklom iz Kuvajta koji je već 10 godina aktivni saradnik Stetoskopa, što potvrđuje gotovo 12.000 odgovorenih pitanja iz ginekologije.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde