Koplopskopija grlića materice


Praćenje i lečenje promena u vaginalnom delu grlića materice ili portio vaginalis uteri (PVU) u ovom veku veoma je napredovalo. Iz tog razloga proučavanje premalignih i ranih malignih promena na grliću materice predstavljaju najvažniji zadatak ginekološke onkologije, zbog velikog uspeha u pogledu trajnog izlečenja.

Među najvažnije metode u otkrivanju premalignih i ranih malignih promena na epitelu grlića materice, spadaju  kolposkopija i citologija.

Maligna oboljenja uzrokuju morbiditet i mortalitet koji je u svetu i kod nas poslednjih decenija u velikom porastu, u čemu sa velikim procentom učestvuju karcinomi ženskih genitalija, a posebno je pogođen grlić materice. Osnovni zadatak ginekologa je otkrivanje i lečenje promena dok su još lokalizovane u nivou epitela. Osnovni problem ginekološke onkologije ne bi trebalo da bude lečenje uznapredovalih karcinoma, nego detekcija atipičnih i intraepitelijalnih karcimatoznih promena na epitelu grlića materice i njihovo lečenje.

Metode kojima sada raspolažemo omogućuju nam otkrivanje i lečenje atipičnih promena na epitelu grlića materice, koje još nemaju osobinu destruktivnog prodiranja u tkivo i ne mogu se proglasiti za pravi karcinom. U toj fazi takozvanog matricidnog rasta, izmenjeni epitel razara okolne ćelije, ali bez prodiranja u stromu grlića materice. U fazi dezmocidnog rasta dolazi do proboja atipičnih ćelija kroz takozvanu bazalnu membranu i nastaje pravi invazivni karcinom grlića materice.

Kolposkopski pregled

Kolposkopski pregled uz eksfoljativnu citodijagnostiku pouzdan je u preko 95%. Te dve metode se dopunjuju i zajedno sa biopsijom predstavljaju trijas koji nam je dovoljan da sa sigurnošću postavimo dijagnozu. Kolposkopija i eksfoljativna citologija su metode koje poseduju veliku prednost zato što se pregled vrši brzo, lako i jednostavno. Često štede vreme, jer otkrivaju makroskopski nevidljive promene i u velikom broju slučajeva izbegavamo biopsiju.

To su metode  koje u ginekološkoj praksi treba da budu rutinske, moraju se upotrebiti kod svake žene u češćim intervalima, pod uslovom da se pronađu promene koje odstupaju od normalnog, a to su rane kolposkopske i citološke atipije ili stanja bliska njima. Promene koje sverstavamo u premaligne lezije su reverzibilne i mogu preći u maligno stanje, ali isto tako mogu da se povuku.


Preventiva je najvažnija. Zakažite pregled kod ginekologa popunjavanjem Kontakt forme u nastavku. 


Podeli tekst:

Specijalista ginekologije i akušerstva poreklom iz Kuvajta koji je već 10 godina aktivni saradnik Stetoskopa, što potvrđuje gotovo 12.000 odgovorenih pitanja iz ginekologije.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Dijana 18.07.2020

    Postovanje, juce sam bila kod gin. I nalaz grlica mat. sinistropniran,dug 0,5cm,cvrst, gladak,pokretan, neosetljiv, zatvoren.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde